ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060916

  • Afgelopen vrijdag brak de AEX index achtereenvolgens door het weerstandsniveau 458 en het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 460,1. Ik stelde dat de AEX deze week boven 460,1 zou moeten blijven. De beursgraadmeter daalde vandaag en eindigde de dag boven de grens. Het spreekt voor zich dat ik morgen volg of het niveau eventueel toch nog naar beneden doorbroken wordt en dat doe ik ook ten opzichte van de grens van 458 punten. Een eventuele terugkeer onder beide niveaus zou na de doorbraak van vorige week immers een negatieve ontwikkeling zijn.

  • Houdt de markt de beursgraadmeter boven 460,1 dan is dat positief, dat zou namelijk inhouden dat de index verder kan oplopen in de richting van de top uit november 2015 rond 474,9 waar ik vrijdagavond ook over schreef.

AEX daggrafiek BB 060916

  • De AEX keerde vandaag terug binnen de Bollinger Bands, een ontwikkeling die past bij dit gereedschap. Een index kan een paar dagen boven de banden staan, maar zal op een zeker moment terugkeren erbinnen en dat is vandaag gebeurd. Alles is nu weer open.

AEX uurgrafiek 060916

  • We zagen in de daggrafiek dat 460,1 en 458 belangrijke potentiŽle steunniveaus zijn. In de uurgrafiek treft u rond 459,4 en 457,7 Fibonacci niveaus van de laatste stijgingsfase aan waar ook nog steun kan zijn. Onder 457,7 zou het mis zijn, kan op grond van deze grafiek worden gesteld.

  • De laatste candles staan met de laagste punten onder het 38,2% niveau, maar met de lichamen erboven. Dit wil zeggen dat de grens nog niet als doorbroken mag worden beschouwd. Dit houdt dan weer in dat er eventueel een bodem tot ontwikkeling kan komen.

  • Het laagste punt van de dag was 460,5, bij een daling onder dat punt zal de besproken grens 460,1 worden getest als steunniveau.

AEX kwartiergrafiek 060916

  • De dag is in de kwartiergrafiek geŽindigd met de vorming van een driehoek, een teken dat de markt voorbereid is voor een vervolg naar beneden. Veel zegt het patroon echter niet, het koersverloop van vanavond in de VS, de ontwikkelingen vannacht in AziŽ en eventueel nieuws zijn van grotere invloed dan deze kleine driehoek. Het zegt echter wel wat over het sentiment, dat was zwak.

Resumerend: 

De AEX index daalde vandaag en keerde terug binnen de Bollinger Bands. Dit is een gebruikelijke ontwikkeling bij deze indicator. De graadmeter bleef echter boven de afgelopen vrijdag doorbroken grens 460,1 en dat is belangrijk. Het is namelijk van groot belang dat de markt de index boven dit niveau houdt, wil een vervolg naar de top uit november 2015 rond 474,9 mogelijk blijven. Een stijging is morgen mogelijk, dit omdat het 38,2% niveau in de uurgrafiek niet doorbroken werd. Hier kan in theorie een bodem ontstaan en dus een vervolg naar boven opgestart worden. Spannend wordt het bij een daling onder het laagste punt 460,5 van vandaag, dan wordt namelijk de grens 460,1 getest als steunniveau. Behalve daar kan er nog  steun zijn rond 459,4, 458 en 457,7. Een eventuele daling onder het laatste niveau zou in het licht van de doorbraak die afgelopen vrijdag tot stand kwam een absoluut negatieve ontwikkeling zijn. 

En dan nog dit...

De daling van de AEX van vandaag ontstond voor een deel door de bekendmaking van een tegenvallende Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Het cijfer zorgde voor een daling van de S&P500 futures en daarmee voor een daling van onze beursgraadmeter. Kopers hebben die futures vanaf ongeveer 17.15u echter weer onder controle gekregen, waardoor de S&P500 index in de plus is gekomen.

  • Het cijfer doet niet ter zake en zorgt zelfs voor winst. De Fed zal de rente in september niet meer verhogen en wellicht zelfs het hele jaar niet meer, daar zijn beleggers nu van overtuigd. Eerder viel de inkoopmanagersindex voor de productiesector namelijk tegen, nu ook die van de dienstensector wijst op een kleinere economische groei kan Fed voorzitter Yellen straks niets anders doen dan op haar handen zitten. Dat is goed voor aandelen, vanwege de blijvende toevoer van goedkoop te lenen geld en het ontbreken van alternatieven, daarom wordt er gekocht. De economische berichten kunnen beleggers eigenlijk niet slecht genoeg zijn, daar komt het op neer. In de S&P500 futures wordt terwijl ik dit schrijf een aanval gedaan op de toppen van 29 augustus, 2 september en de reeks toppen van vandaag. Een doorbraak zou een belangrijke stap zijn en resulteren in hogere standen van de S&P500 index in de grafiek hierboven. Dat zien we dan morgen weer terug in Amsterdam, dat maakt vanavond tot een boeiende avond waarop ik met veel interesse volg wat het uiteindelijke resultaat wordt.
  • Tot slot een agendapunt. Aanstaande donderdag en vrijdag (8 en 9 september) werk ik niet. U zult die dagen dus geen updates, nieuwe grafieken of slotanalyses aantreffen op de site. Morgen (woensdag dus) werk ik nog wel, daarna pas weer aanstaande maandag. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 6 sep 2016, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 sep 09.15u: Uitbraak naar boven, maar snel druk

6 sep 10.00u: AEX gedaald naar de Bollinger Bands

RELX: Twee toppen te doorbreken voor voortzetting trend

6 sep 11.00u: Steun gevonden bij 23,6% Fibonacci

WDP: Na topvorming vier keer steun gevonden bij Ä 86,55

6 sep 12.00u: Zijwaartse beweging gevolgd op de vlag

6 sep 14.00u: Steun gevonden net onder Fibonacci grens

Arcelor Mittal: Nog steeds in buurt van bovenkant kanaal

6 sep 15.00u: Fractie omhoog, bodem 462,9 gehandhaafd

Aperam: Eerste van vier weerstandsniveaus is doorbroken

6 sep 16.00u: AEX zakt door bodem die eerder ontstond

6 sep 17.00u: Afgelopen uur gedaald naar 38,2% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven