ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290916

  • We hebben een merkwaardige beursdag achter de rug. De opening lag door het vermeende besluit van OPEC om de olieproductie te beperken 1,3% boven het slot van gister. Van die winst bleef aan het einde van de dag nog maar 0,3% over. Het is weliswaar winst en het hield de beursgraadmeter op de weg naar boven, maar sterk is het na een dergelijke start niet.

  • Wat opvalt is dat het hoogste punt van vandaag ter hoogte van een top ligt die eind juli tot stand kwam. Aangezien het om een weerstandsniveau gaat is de mogelijkheid aanwezig dat de candle van vandaag een top wordt.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 456,8. De uitdaging voor hen die een vervolg naar boven nastreven is onze beursgraadmeter boven dit niveau te krijgen, opdat een vervolg naar 458 of wellicht hoger tot stand kan worden gebracht. Ik volg ik uiteraard of het kopende deel van de markt deze uitdaging aangaat.

AEX daggrafiek BB 290916

  • De gehele candle van vandaag bevindt zich boven de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle steunlijn. Het koersverloop van de afgelopen maanden dwingt me overigens dit te relativeren. De lijn werd immers voortdurend naar boven en naar beneden doorbroken. Laten we er daarom maar niet te zeer op rekenen dat de lijn een steunlijn wordt.

AEX uurgrafiek 290916

  • In de uurgrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst tussen de bodem of 444,1 en de top op 456,8. De reden dat ik dit deed is dat het ons potentiŽle steunniveaus heeft. Die niveaus zijn 450,4 (50%) en 449 (61,8%). Deze grenzen zijn relevant indien er zich een daling voordoet in onze aandelenmarkt, met daaraan toegevoegd de grens 446,9.

AEX kwartiergrafiek 290916

  • Stijgt onze beursgraadmeter morgen dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen in de kwartiergrafiek, met als doel vast te stellen waar eventueel weerstand gevonden kan worden op de weg omhoog. Dit wil ik nu nog niet doen omdat er nog geen overtuigende bodem staat in de grafiek.

Resumerend: 

De beurs opende vanmorgen 1,3% boven het slot van gisteren, een percentage waar aan het einde van de dag slechts 0,3% van over was. Dit was na een sterk begin uiteindelijk geen vertoon van kracht. Het hoogste punt van de dag lag ter hoogte van een top die eind juni ontstond. Dat is een potentieel weerstandsniveau, hetgeen betekent dat in theorie de top gezet kan zijn. De AEX zou dan morgen dalen, ik ga uiteraard na of dat gebeurt. Gaat de beursindex morgen inderdaad omlaag dan zijn de potentiŽle steunniveaus zoals we in de uurgrafiek zagen de grenzen 450,4, 449 of 446,9. Stijgt de index morgen, de middellijn van de Bollinger Bands biedt dan steun, dan ga ik in de kwartiergrafiek met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen op zoek naar potentiŽle weerstandsniveaus. Belangrijk is dan in ieder geval de top van vandaag rond 456,9, omdat die doorbroken moet worden wil een voortzetting naar 458 of wellicht hoger tot stand kunnen komen.

En dan nog dit...

"We zullen overwegen om als doel 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag te produceren", aldus sprak de minister van energie van Qatar vanmorgen. Ik weet niet wat u hierin leest, maar ik lees hierin geen verlaging van de olieproductie. Die productie wordt volgens deze uitspraak immers niet verlaagd, er wordt overwogen deze te verlagen. Hoe men in de media en op de aandelenmarkten erbij kwam deze uitspraak te interpreteren als een besluit tot verlaging is me een raadsel. Het is maar net wat je wilt horen. Kijken we naar het koersverloop van de olieprijs dan kunnen we vaststellen dat beleggers een cursus tekstverklaring nodig hebben . De olieprijs steeg gisteren namelijk ruim vijf procent en staat op dit moment op 1,5% winst. De betekenis van het woord 'overwegen" (de vertaling van het woord "consider" dat werd gebruikt) is hen kennelijk vreemd.

  • Het zogenaamde besluit tot een verlaging van de olieproductie door OPEC zorgde voor een uitbraak naar boven uit een driehoek die in ontwikkeling was. Cruciaal is nu de koersontwikkeling van de olieprijs ten opzichte van de stippellijn net boven $ 52,85. Een doorbraak door deze stippellijn zou de vorming van een grote bodempatroon betekenen, waarvan het grootste deel overigens aan de linkerzijde buiten deze grafiek valt. De grens $ 52,85 is dus zeker een grens om op te letten. Doet zich alsnog een daling voor dan is het niveau rond $ 45,30 de grens waar we naar kunnen kijken, omdat een eventuele daling onder dat niveau een negatieve ontwikkeling zou zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 29 sep 2016, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 sep 09.15u: Grote stijging AEX door besluit OPEC

29 sep 10.00u: AEX gekocht bij bovenkant van gap

29 sep 11.00u: Markt begonnen met sluiten van gap

29 sep 12.00u: AEX is bijna bij het 38,2% niveau

29 sep 14.00u: Stijgende wig na steun bij 38,2%

29 sep 15.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

29 sep 16.15u: AEX na stijging toch weer gedaald

29 sep 17.00u: Beursgraadmeter daalt nog steeds

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven