ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120916

  • De AEX index daalde in navolging van de Amerikaanse beurzen vanmorgen fors. Op het laagste punt van de dag bedroeg het verlies van de AEX 2,2%. Het slot van de dag lag echter 1,2% onder dat van afgelopen vrijdag, een fors deel van het verlies was weggewerkt. Het stuk koersgebied tussen 447,6 en 451,5 bleef open, er is sprake van een gap. Het gap waarmee we openden was een stuk groter, een deel daarvan is dus gesloten. We moeten er rekening houden dat ook het resterende deel overbrugd gaat worden door middel van een stijging naar 451,5 of hoger.

  • De beursgraadmeter staat met de onderkant bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 419,5 - 466,2. Het betreft een potentiŽle bodem, want er kan vanaf een 50% niveau een volgende stijgingsronde volgen.

  • Het lijkt op het eerste gezicht vreemd om Fibonacci lijnen te plaatsen tussen 419,5 en 466,2. Dat is het echter niet. Het heeft te maken met een Elliott wave telling die te maken is, een telling die ik heb aangegeven in de daggrafiek. Het stuk tussen 419,5 en 466,2 is wave drie van vijf, waarvan de vijfde nog zou komen. Als deze telling juist is volgt dus nog een nieuwe beweging naar boven.

  • Nu is er in de technische analyse naar mijn mening niets moeilijker dan het maken van een Elliott wave telling die naderhand niet herzien hoeft te worden. Er zijn altijd meerdere tellingen mogelijk en dat zorgt ervoor dat ik niet graag gebruik maken van deze theorie. Houdt u mij er dus niet aan dat er nog een vijfde golf komt. Een stijging naar 451,5 voor het sluiten van het gap is in ieder geval wel mogelijk.

AEX daggrafiek BB 120916

  • De candle die vandaag tot ontwikkeling kwam staat met de onderkant bij de onderste lijn van de Bollinger Bands. Die lijn is een potentiŽle steunlijn, hetgeen een nieuwe beweging naar boven mogelijk maakt. Een garantie vormt het er overigens niet voor.   

AEX uurgrafiek 120916

  • In de uurgrafiek heb ik de vlag b-b' getekend. Het patroon suggereert dat het gap van vanmorgen niet gesloten gaat worden met een stijging naar 451,5, maar dat het in plaats daarvan van een voortzetting naar beneden zou komen. Dat gebeurt daadwerkelijk indien de AEX naar beneden uit de vlag breekt, want daarmee zou het patroon worden afgerond. Komt het daarentegen van een uitbraak naar boven dan wordt de vlag ongeldig.

AEX kwartiergrafiek 120916

  • In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen tussen 452,9 en 442,8. Deze lijnen leren ons dat er weerstand kan zijn bij het 50% niveau rond 447,9 of bij het 61,8% niveau rond 449. Alleen als beide niveaus doorbroken zouden worden wordt het gap van vanmorgen gesloten middels een stijging naar 451,5 of hoger.

Resumerend: 

De AEX index opende vanmorgen met een flink gap naar beneden, waarvan een deel gesloten is. Hoewel een Elliott wave telling aangeeft dat een vervolg naar boven mogelijk is en het gap van vanmorgen nog te sluiten is kan ik niet zeggen of de beursgraadmeter nog verder naar boven zal gaan. Dit heeft te maken met de vlag in ontwikkeling die u ziet in de uur- en kwartiergrafiek. Wordt deze vlag op de gebruikelijke wijze afgerond, namelijk met een uitbraak aan de onderzijde, dan betekent dat een voortzetting naar beneden. Het resterende deel van het gap tussen 447,6 en 451,5 zou dan open blijven. Realiseert de markt daarentegen een uitbraak naar boven uit de vlag en door 447,9 dan gaat de beursindex toch verder het gap in. Weerstand kan er zijn rond 449, daarboven zou een stijging naar 451,5 of hoger volgen waardoor het gap gesloten zou worden. 

En dan nog dit...

De fors lagere start van vanmorgen werd veroorzaakt door een grote daling die afgelopen vrijdag plaatsvond op de Amerikaanse beurzen. Vanavond wil ik kijken naar de stand van zaken in een van de Amerikaanse indices, namelijk de S&P 500.

  • U kijkt naar de grafiek van 19.00 uur vanavond. Zou de S&P 500 vanavond sluiten op de stand van dit tijdstip dan zou dat de vorming van een potentieel bodempatroon inhouden, namelijk een piercing line. Amerikaanse beleggers hebben de daling naar de top rond 2120 uit juni van dit jaar aangegrepen als koopmoment, oude weerstand is nieuwe steun geworden. Het kan een opzet vormen voor een vervolg naar boven, onder voorwaarde dat de candle morgen bevestigd wordt. Hoe de candle van vandaag er uiteindelijk uit gaat zien is uiteraard nog niet met zekerheid te zeggen. Eťn ding is wel zeker, Amerikaanse beleggers zijn in het geheel niet onder de indruk van de daling van afgelopen vrijdag. Zij behandelen die tot dusverre niet als een verkoopsignaal, maar als het sein om stukken in te slaan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 12 sep 2016, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 sep 09.15u: Een groot gap door 1,6% lagere opening

12 sep 10.00u: Nog geen poging om het gap te sluiten

12 sep 11.00u: AEX bij 50% Fibonacci niveau rond 442,8

12 sep 12.00u: De angst zit er goed in op de beurs

12 sep 14.00u: Nog geen beweging naar het gap

12 sep 15.00u: Verlies beursindex fractie teruggebracht

Delta Lloyd: Stijgend, weerstandsniveaus zijn Ä3,90 en Ä4

12 sep 16.00u: Stap in het gap van vanmorgen gezet

12 sep 17.00u: AEX met futures VS mee naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven