ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070916

 • Onze aandelenmarktgraadmeter sloot vandaag 0,5% boven het slot van gisteren. Dit is een positieve ontwikkeling aangezien het betekent dat de AEX index boven de afgelopen vrijdag doorbroken grens 460,1 bleef. Dit is voor de realisatie van een vervolg naar boven belangrijk. Het laat de weg naar de novembertop van vorig jaar rond 474,9 open.
 • Dit zou veranderen in het geval de beursindex terug zou keren onder de vrijdag jongstleden doorbroken grenzen 460,1 en 458. Dat zou namelijk slecht nieuws betekenen, omdat daarmee de uitbraak zou worden teruggedraaid. Het zou bij die ontwikkeling de vraag zijn of de markt nog een voortzetting naar boven zou weten te realiseren. De grenzen 460,1 en 458 zijn dus relevant om op te letten indien er toch nog een daling komt.
 • De candle van vandaag valt binnen zijn voorganger en is daarmee een zogenaamde bullish harami. Dit patroon is overigens op zijn sterkst als er een daling aan voorafging, hetgeen hier nauwelijks het geval is. Er ontstond namelijk maar ťťn rode candle voorafgaand aan de groene candle van vandaag en dat is magertjes. Enige zekerheid omtrent een stijging hebben we op deze manier dus niet, we zullen af moeten wachten of er daadwerkelijk een beweging naar boven volgt.

  .

AEX daggrafiek BB 070916

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands is sprake van een stijgende middellijn en een eveneens stijgende bovenste lijn. De AEX koerst in de buurt van de bovenste lijn en dat is positief. Het gaat zolang de beursgraadmeter in de buurt van deze lijn blijft om een sterke stijgende trend. 

 • Zou de graadmeter dalen dan hangt het van het verloop ten opzichte van de middellijn af of de trend intact blijft. Die lijn is een potentiŽle steunlijn, al is het belang ervan over het algemeen niet groot.  

AEX uurgrafiek 070916

 • In de uurgrafiek ziet u dat vandaag een bodem tot stand is gekomen bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging van 1 tot 5 september. Bodemvorming bij zo'n Fibonacci niveau kan uitmonden in een vervolg naar boven. Een stijging naar en boven de top rond 466,2 behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden op grond van dit verloop.

 • Kiest de markt desondanks voor een daling en belandt de beursgraadmeter onder de bodem rond 460,5 van gisteren dan wordt het niveau 460,1 getest als steunniveau. Het is het eerste van drie potentiŽle steunniveaus 460,1, 459,4, 458 en 457,7. Dit zijn vier grenzen waar een bodem kan ontstaan indien de AEX daalt.
 • Een koersontwikkeling onder 457,7 zou negatief zijn, omdat het inhoudt dat de doorbraak van vorige week vrijdag teruggeschroefd zou worden.

   

AEX kwartiergrafiek 070916

 • Vanmorgen voorzag ik de kwartiergrafiek van Fibonacci lijnen over de daling van 466,2 naar 460,5. Het enige overgebleven weerstandsniveau is het 61,8% niveau hiervan rond 464. Weten kopers de beursgraadmeter morgen achtereenvolgens boven het weerstandsniveau 463,8 en de grens 464 te tillen dan geeft dat een voortzetting naar de top rond 466,2 of hoger.

Resumerend: 

De aandelenmarkt realiseerde vandaag een half procent winst voor onze beursgraadmeter en hield de AEX hiermee boven de belangrijke grens 460,1. Er is dientengevolge perspectief voor een vervolg naar 474,9, we gaan door in de richting zodra 466,2 doorbroken wordt. Om de beursgraadmeter naar 466,2 of hoger te laten gaan is een doorbraak door 463,8 en 464 noodzakelijk, zo zagen we in de kwartiergrafiek. Zou de beursgraadmeter ondanks de potentiŽle bodem in de daggrafiek (overigens een zwak patroon in dit geval) morgen dalen en onder de bodem van gisteren 460,5 komen, dan wordt het belangrijke niveau 460,1 getest als steunniveau. Een eventuele daling onder deze grens zou negatief zijn, zeker als daarop ook een koersontwikkeling onder de potentiŽle steunniveaus 459,4, 458 en 457,7 zou volgen. Dat zou namelijk inhouden dat de uitbraak van afgelopen vrijdag zou worden teruggedraaid, hetgeen een negatieve draai zou geven aan het koersverloop.

En dan nog dit...

Opvallend om 18.30 uur is een mislukte poging in de Amerikaanse markt om een voortzetting naar boven tot stand te brengen in de Nasdaq. We gaan kijken naar de daggrafiek van deze graadmeter.

 • De Nasdaq is vanmiddag boven de toppen geweest die u rond 5275 ziet in de bovenstaande grafiek. De Amerikaanse markt hield de beursgraadmeter er echter niet boven, de Nasdaq is zoals u ziet teruggekeerd onder de grens. We moeten uiteraard nog afwachten wat de index doet tot 22.00 uur vanavond. Als de zaken zo blijven zoals op dit moment of als de Nasdaq nog wat verder daalt kan worden gesproken over een potentiŽle top in deze grafiek. Een slotstand boven 5275 daarentegen zou indien men die alsnog tot stand weet te brengen een positieve ontwikkeling zijn.
 • Blijft me over te vermelden dat ik de komende twee dagen niet werk. U zult op donderdag en vrijdag dus geen updates, aandelenanalyses, nieuwe grafieken, aanvullingen voor de agenda of slotanalyses aantreffen. Aanstaande maandag ga ik na een hopelijk zonnig lang weekend weer aan de slag. Ik ben overigens wel benieuwd wat de aandelenmarkt de komende dagen doet. Het is alsof de duivel ermee speelt, maar de laatste keren dat ik afwezig was kwam het van forse dalingen. Laten we het er maar op houden dat het toeval was. Mocht de boel toch onderuit gaan dan heb ik aanstaande maandag in ieder geval iets te vertellen . -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 7 sep 2016, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 sep 09.15u: Hogere start door stijging beurzen VS

7 sep 10.00u: AEX na daling opnieuw bij 38,2% niveau

TomTom: Aangekomen bij een Fibonacci weerstandsniveau

7 sep 11.00u: Licht gestegen tot vrijwel bij 50% Fibonacci

7 sep 12.00u: Fibonacci niveau nog intact als weerstand

Wereldhave: Omgekeerd hoofd schouders patroon afgerond

7 sep 14.00u: Steeds opnieuw volgende stijgingspogingen

7 sep 15.00u: Kopers pareren de aanwezige verkoopdruk

7 sep 16.00u: De AEX index stijgt, maar het kost moeite

7 sep 17.00u: Niet te plaatsen koersverloop Amsterdam

 

Agenda van maandag 5 sep t/m vrijdag 9 sep 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven