ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270916

  • Hoewel er vandaag een lagere stand op de borden heeft staan voor de AEX lag het slot van de dag in de buurt van de slotstand van gisteren. De mogelijkheid van de vorming van een hogere bodem boven die bij de stippellijn rond 437,9 is dus aanwezig. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien een daling onder die stippellijn de vorming van een groot hoofd en schouders patroon zou betekenen. Het ontstaan van dit toppatroon kan nog steeds worden afgewend, hiervoor dient dan wel snel een stijging tot stand worden gebracht. We kunnen morgen gaan kijken of het inderdaad van hogere standen komt aan het Damrak of toch nog van een vervolg in de richting van de kritieke grens 437,9.

AEX daggrafiek BB 270916

  • De bovenkant van de candle die vandaag tot stand kwam ligt bij de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, die vandaag dus daadwerkelijk als zodanig functioneerde. De ontwikkeling is negatief zolang onze beursmaatstaf onder deze stippellijn koerst.

AEX uurgrafiek 270916

  • In de uurgrafiek kwam vanmorgen door een daling onder de stippellijn rond 446,9 een toppatroon tot stand, namelijk een hoofd en schouders patroon. De AEX keerde in het laatste uur zoals u ziet terug boven de neklijn van deze formatie, waardoor deze formeel ongeldig is geworden. Een neklijn wordt echter wel eens kortstondig doorbroken, waarna alsnog een daling plaatsvindt. De doorbraak door 446,9 vond bovendien erg laat plaats en dat zorgt ervoor dat ik nog geen conclusie wil trekken uit deze ontwikkeling. Daalt de beursgraadmeter morgen dan behandel ik het koerspatroon als geldig en ga uit van een daling naar 437,9. De eerste stap daarvan zou dan die onder de bodems rond 444,1 moeten zijn.

AEX kwartiergrafiek 270916

  • Als grens aan de hand waarvan de geldigheid van het hoofd en schouders patroon uit de vorige grafiek wil beoordelen wil ik het 61,8% niveau van de daling van vandaag gaan gebruiken. Dit vinden we rond 448,4. Een doorbraak naar boven door dit niveau zou inhouden dat het toppatroon definitief ongeldig wordt, met als waarschijnlijk gevolg een stijging naar 451,1 of hoger. Zolang 448,4 daarentegen niet doorbroken wordt houd ik rekening met een vervolg naar beneden.

Resumerend: 

Hoewel de AEX index vandaag behoorlijk wat lager is geweest realiseerde onze markt een slotstand in de buurt van het slot van gisteren. Hiermee werd de mogelijkheid van de vorming van een hogere bodem boven de kritieke grens rond 437,9 open gehouden. Het wil zeggen dat de vorming van het grote hoofd en schouders patroon dat in de daggrafiek zou ontstaan bij een daling onder die kritieke grens nog steeds kan worden voorkomen. Als grens aan de hand waarvan ik vaststel of de markt kiest voor een beweging omhoog of een vervolg naar beneden hanteer ik morgen het 61,8% Fibonacci niveau rond 448,4 in de kwartiergrafiek. Een doorbraak door dat niveau zou het hoofd en schouders patroon dat vanmorgen in de uurgrafiek werd afgemaakt definitief ongeldig maken en een stijging naar 451,1 of hoger veroorzaken. Het genoemde patroon beschouw ik echter als geldig zolang de grens 448,4 niet doorbroken is. In dat geval blijf ik uit gaan van een vervolg naar 437,9, iets dat daadwerkelijk gebeurt indien de AEX morgen onder de bodems rond 444,1 terecht mocht komen. 

En dan nog dit...

Er is me in de daggrafiek van de DAX iets opgevallen waarvoor ik geen verklaring kan aandragen. Ik wil het u desondanks laten zien, want het is technisch interessant.

  • Er is vandaag een dubbele bodem ontstaan rond het niveau 10.260 in de DAX. Omdat ik de plaats van deze dubbele bodem niet kon verklaren ging ik op zoek naar mogelijke oorzaken. De dubbele bodem blijkt te liggen op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging van 19 juli tot 15 augustus jongstleden. Wat ik echter ook probeerde, het lukte me niet om te verklaren waarom juist het 61,8% niveau van deze stijging een rol speelde. Meestal is in gevallen als deze een Elliott Wave telling te maken die een verklaring vormt. Ik ben er echter niet in geslaagd om een verklarende telling te maken. Dat neemt niet weg dat we hier een dubbele bodem bij een 61,8% niveau zien, hetgeen een theoretische basis vormt voor een beweging omhoog. Een garantie vormt het uiteraard niet niet, het 61,8% niveau zou immers alsnog kunnen worden doorbroken. De kans dat deze dubbele bodem het startpunt is van een nieuwe opwaartse beweging is evenwel zonder meer aanwezig. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 27 sep 2016, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 sep 09.15u: Hogere opening na stijging futures VS

27 sep 10.00u: Korte termijn top bij 38,2% niveau

27 sep 11.00u: AEX terug bij bodem van gisteren

PostNL: Vorming groot toppatroon is nog steeds mogelijk

27 sep 12.00u: Hoofd en schouders patroon afgerond

27 sep 14.00u: Vlag afgerond net onder de neklijn

27 sep 15.00u: Lichte daling gevolgd op de vlag

27 sep 16.00u: Dubbele bodem en test van de neklijn

27 sep 17.00u: Neklijn is tot nog toe niet doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven