ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 111016

  • Gisterenmiddag schreef ik naar aanleiding van de koersontwikkeling in mijn update van 14.00 uur het volgende: "We zien een nogal kunstmatig aandoend herstel en moeten daarom maar afwachten hoelang dit herstel gehandhaafd blijft. Tactiek is geen goede basis voor een stijging, op een zeker moment wordt de terreinwinst altijd weer ingeleverd." Het kwam me op negatieve reacties te staan, want niet iedereen zag hier de sturing in die ik erin meende te zien. De AEX is vandaag na een aanvankelijke stijging 0,9% lager gesloten, wat wil zeggen dat een behoorlijk deel van de terreinwinst van gisteren is ingeleverd. Dit is waar ik toen ik gisteren mijn opmerking maakte op doelde. Het gaat er me overigens niet om mijn gelijk te halen, want dat vind ik niet erg belangrijk. Als ik verkeerd zit zal ik niet aarzelen om dat ook uit te spreken, want ik heb geen profetische gaven. Belangrijker is de constatering dat je er bij stijgingen momenteel goed aan doet om te bestuderen hoe die tot stand komen. Worden stijgingen veroorzaakt door extra koopopdrachten die op tactisch slimme momenten worden ingelegd, zoals bij weerstandsniveaus, dan is het raadzaam kritisch te staan tegenover de ontwikkelingen. De opmars heeft dan immers geen natuurlijke, maar een strategische oorzaak en dat wil zeggen dat je er niet op kunt bouwen. Hetzelfde geldt voor een lunchpauzestijging zoals die van vanmiddag, waarbij men handig van het lagere volume in dit deel van de dag gebruik maakt om de zaak hoger te zetten. Ook dan is wantrouwen gerechtvaardigd. De technische analyse wordt er op deze wijze overigens niet eenvoudiger op en de kans dat je een verkeerde inschatting maakt dus groter, dat moet me wel van het hart. Het zij zo.

  • De daling van vandaag betekende een gang in de richting van het laagste punt 448,8 van gisteren. Dat punt lag bij een 61,8% niveau en dat is een belangrijk gegeven. Het wil namelijk zeggen dat een eventuele daling onder het niveau 448,8 een terugkeer naar de bodem rond 442,7 waarschijnlijk zou maken. Zolang de AEX echter boven de 61,8% grens koerst is een voortzetting naar boven ondanks de daling van vandaag in technische zin nog steeds mogelijk.

AEX daggrafiek BB 111016

  • De Bollinger Bands zeggen ons hetzelfde. Een stijging is mogelijk zolang de beursgraadmeter boven de middellijn van de banden koerst.

AEX uurgrafiek 111016

  • We zagen in de daggrafiek dat de grens 448,8 van belang is voor wat volgt. Het mag duidelijk zijn dat de top van vandaag rond 456,9 dat ook is. Een eventuele stijging boven dit niveau zou toenemende kracht etaleren, kracht waar het de markt vanmiddag aan ontbrak. 

AEX kwartiergrafiek 111016

  • Het laagste punt van de dag lag rond 450,9, net boven het 76,4% Fibonacci niveau dat ik vanmiddag besprak. Geraakt de AEX morgen onder 450,9 dan zal dit Fibonacci niveau vast ook wel doorbroken worden, hetgeen vervolgens een daling naar de bodem rond 448,8 van gisteren aannemelijk maakt.
  • Komt het morgen van een herstel dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen, met als doel de relevante potentiŽle weerstandsniveaus te verkrijgen.

Resumerend: 

Onze markt heeft vandaag een flink deel van de winst van de AEX van gisteren kwijtgespeeld. Het wordt nu tijd om te volgen welke stappen worden gezet ten opzichte van de bodem rond 448,8 van gisteren. Dat lag immers bij een 61,8% niveau in de daggrafiek, mocht die bodem doorbroken worden dan wordt een terugkeer naar 442,7 aannemelijk. Komt de beursgraadmeter morgen onder 450,9 dan neem ik aan dat de bodem 448,8 op de proef wordt gesteld. Zou de beursindex stijgen dan bespreek ik in mijn updates aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen de potentiŽle weerstandsniveaus. Belangrijk is in dat geval de top rond 456,9, omdat een eventuele doorbraak door die top een toename aan kracht zou etaleren, kjracht waaraan het de markt vanmiddag ontbrak. 

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik aan de hand van de weekgrafiek van London Brent over de olieprijs. Ik stelde vast dat een slotstand aanstaande vrijdag boven $ 52,85 de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon zou veroorzaken. Die grens werd gisteren doorbroken. Vandaag is de olieprijs echter teruggekeerd onder de belangrijke grens, waardoor het nog maar de vraag is of het bodempatroon komende vrijdag daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Ik vertel u dit in aanvulling op de informatie van gisteravond. De grafiek van vanavond gaat echter ergens anders over, namelijk over de S&P 500 en grenzen in die index.

  • De S&P 500 is vandaag onder bodems geweest die de afgelopen twee weken ontstonden. Ik ging er eigenlijk vanuit dat dit een terugkeer naar de stippellijn rond 2120 zou betekenen. De beursgraadmeter heeft echter tot dusverre steun gevonden rond 2139, bij een stippellijn door de onderste punten van twee candles uit de derde week van september. Een slot onder dit niveau 2139 betekent wat mij betreft een vervolg naar 2120. Een slotstand boven 2139 daarentegen betekent onzekerheid over het aanstaande koersverloop en eventueel toch nog een stijging. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 11 okt 2016, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

11 okt 09.15u: Lagere start van de beursgraadmeter

11 okt 10.00u: Pogingen om top van gisteren te breken

11 okt 11.00u: Mogelijk een top bij het 61,8% niveau

11 okt 12.00u: Bodem gevormd in de kwartiergrafiek

11 okt 14.00u: Een doorbraak tijdens de lunchpauze

Wolters Kluwer: Uitbraak uit wig werd een valse uitbraak

11 okt 15.00u: Het 61,8% niveau staat onder druk

11 okt 16.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

11 okt 17.00u: Over aardappelreclame en de AEX index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven