ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 161116

 • De candle van vandaag is rood, de AEX sloot lager. Het verlies zegt echter niet veel, dat bedroeg namelijk maar 0,2%. De AEX kan vanuit deze invalshoek dus best verder naar boven.

 • Het gaat bij de candle van vandaag echter om een dark cloud cover en dat is een potentieel toppatroon. Laten we morgen zien of dit patroon bevestigd wordt door middel van een volgende rode candle en zo daadwerkelijk een top wordt. Dat zou na dit patroon immers zomaar kunnen gebeuren.

 • Het hoogste punt van de dag lag rond 453,1, bij een eventuele doorbraak door dit punt kiest de markt opnieuw voor een vervolg omhoog. De laatste vijf dagopeningen waren hogere openingen, ik wil dus niets uitsluiten. De voorbeurshandel is momenteel sterk.

AEX daggrafiek BB 161116

 • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands kunnen we momenteel geen conclusie trekken. De AEX laveert om de middellijn en het wachten is in deze indicator betreft op een stijging naar de bovenste of een daling naar de onderste lijn. Pas dan kunnen wij er weer wat mee doen.

AEX uurgrafiek 161116

 • De magenta lijnen die u in de uurgrafiek ziet zijn Fibonacci lijnen over de stijging van 444,2 naar 453,1. Er is vanmiddag een bodem ontstaan bij het 61,8% niveau. Omdat dit het startpunt kan zijn van een nieuwe stijgingsfase moeten we rekening houden met een eventueel vervolg naar boven.

 • Hier staat tegenover dat de beursgraadmeter met de voorlaatste candle de onderkant van de vanmiddag afgeronde stijgende wig s-t heeft getest. De onderste lijn van het patroon, lijn s, werd daarbij weerstandslijn. Vanuit dit gegeven moeten we juist uit gaan van een hervatting naar beneden.

 • Gaat de beursgraadmeter daadwerkelijk omlaag dan geeft een daling onder het laagste punt 447,3 van vandaag een gang naar de bodem rond 444,2 of lager.

AEX kwartiergrafiek 161116

 • U ziet dat de aandelenmarktgraadmeter in een neerwaartse beweging is geŽindigd. Houd deze beweging aan dan kan er steun zijn bij de Fibonacci niveaus 449,3 of 448,9 in deze kwartiergrafiek. Op een daling onder 448,9 volgt een stap naar 447,3 of lager.
 • Een mogelijkheid waar ik pertinent op let is de eventuele vorming van een patroon dat op een voortzetting naar boven wijst. Ik wil u dit mogelijke patroon aan de hand van de onderstaande extra kwartiergrafiek laten zien.

AEX kwartiergrafiek 161116

 • De Fibonacci lijnen uit de vorige grafiek zijn verwijderd, zodat we ons geheel kunnen richten op het koersverloop onder de blauwe stippellijn rond 451,6. Stelt u zich voor dat een bodem wordt gevormd boven die op 447,3 en dat vervolgens de grens 451,6 doorbroken wordt. Het patroon dat daardoor zou ontstaan is een omgekeerd hoofd en schouders patroon, met 455,9 als koersdoel. Uiteraard zou dan wel de top rond 453,1 doorbroken moeten worden. Het is een mogelijke ontwikkeling waar ik niet aan voorbij wil gaan, daarom plaatste ik deze extra grafiek.

Resumerend: 

We zagen in de bovenstaande grafieken twee factoren die een aanwijzing vormen voor lagere standen en twee die zouden kunnen resulteren in een hogere AEX. De twee factoren die op een daling wijzen zijn de dark cloud cover in de daggrafiek en de weerstand die is ondervonden bij de onderkant van de wig in de uurgrafiek. Gaat de beursgraadmeter naar aanleiding hiervan daadwerkelijk omlaag dan kan er in eerste instantie steun zijn rond 449,4 en 448,9, dat zagen we in de kwartiergrafiek. Een eventuele daling onder 448,9 zou een stap naar 447,3 inhouden, mocht er een daling onder 447,3 komen dan is een gang naar 444,2 of lager de waarschijnlijke volgende stap. De bodem bij het 61,8% niveau in de uurgrafiek en het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat zich bij een stijging boven 451,6 voor zou doen maken echter dat ik een stijging niet uitsluit. Zou het omgekeerd hoofd en schouders patroon inderdaad ontstaan dan geeft dat een koersdoel van 455,9, dat uiteraard alleen bereikt kan worden indien na de doorbraak door 451,6 ook de top rond 453,1 van vandaag uitgenomen wordt. 

En dan nog dit...

Er zijn allerlei interessante dingen gebeurd na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Een van de boeiende ontwikkelingen vond plaats in de grafiek van goud.

 • De dag na de verkiezing steeg de goudprijs aanvankelijk. Lijn a werd daarbij bereikt en deze lijn functioneerde als weerstandslijn. Vervolgens dook de goudprijs omlaag en brak door de bodem van vorige maand. De koers is afgelopen maandag aangekomen bij het 50% Fibonacci niveau rond $ 1210 en dat is een potentieel steunniveau. Er kan hier eventueel een bodem worden ontwikkeld. Wordt de grens doorbroken dan geldt het 61,8% niveau rond $ 1170 als volgende grens waar een bodem kan ontstaan. Op een eventuele daling onder $ 1170 zou een vervolg naar de onderkant van het dalend kanaal a-f kunnen volgen. Zover is het nu nog niet, het is de komende tijd allereerst zaak om te volgen of de steunniveaus $ 1210 of $ 1170 eventueel een nieuwe bodem opleveren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 16 nov 2016, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 nov 09.15u: Hogere opening, maar potentiŽle top

16 nov 10.00u: Wig ontwikkeld in de kwartiergrafiek

16 nov 11.00u: AEX bijna bij onderkant van patroon

16 nov 12.00u: Steun gevonden bij onderzijde wig

16 nov 14.00u: Volgens verwachting uit wig gebroken

IMCD: Dalend sinds vorming hoofd en schouders patroon

16 nov 15.00u: AEX heeft het 61,8% niveau bereikt

16 nov 16.00u: Hoger na opening Amerikaanse markten

16 nov 17.00u:  Verrassend sterk herstel AEX index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven