ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 071116

  • Beleggers weten het zeker, Hillary Clinton wordt president van de Verenigde Staten en het resultaat daarvan wordt een stijging op de aandelenmarkten. Dat is de boodschap die men vandaag in Amsterdam door middel van een stijging van 1,75% van de AEX en een slot op het hoogste punt van de beursdag heeft afgegeven. Er was geen moment van zwakte, geen moment van twijfel, de markt realiseerde meteen bij de opening een koerssprong naar boven en bouwde de winst in de loop van de middag verder uit. De beurs is een casino geworden. Het balletje kan in de nacht van dinsdag op woensdag op rood (Clinton) of zwart (Trump) rollen, men gokt massaal op rood. Bovendien zet men dan ook nog in op een stijging van de beurskoersen, iets dat wat mij betreft volstrekt ongewis is. Wordt Clinton gekozen dan is het in mijn optiek niet zo dat daar automatisch een stijging uit voortvloeit. De markt plaatste gezien de stijging echter een grote stapel fiches op rood. Amsterdam staat daarin overigens niet alleen, het is een wereldwijd fenomeen. Het is binnen, is de mededeling.

  • Ik ga daar nog maar even niet in mee, maar beoordeel de ontwikkeling zoals ik dat altijd doe. Er is vandaag een gap ontstaan. Gaps worden meestal gesloten en dat wil zeggen dat ik rekening houd met een scenario waarin we terugkeren naar het hoogste punt 441,7 van afgelopen vrijdag of lager. 

  • U zult wellicht opmerken dat de candle van vrijdag alleen staat en de ontwikkeling dus gezien kan worden als een bodempatroon met de naam island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon. Dat is het op dit moment inderdaad. Het patroon blijft echter maar zelden staan in een grafiek, je moet goed zoeken wil je grafieken vinden met dit patroon. Dit is de reden dat ik niet uitsluit dat het gap van vandaag een dezer dagen toch gesloten wordt.

  • Vandaag is de index echter het gap van vorige week woensdag in gegaan, wellicht gaan we dus eerst nog naar de bovenkant 449,4 daarvan of hoger. Ik heb daar wel enige twijfel bij. De openstaande posities rond dit gebied, reden voor de aantrekkingskracht van een gap, zullen eind vorige week al voor een flink deel gesloten zijn. De aantrekkingskracht van het gap zal dus afgenomen zijn, de noodzaak om het geheel te overbruggen dus ook. Dit neemt niet weg dat de AEX wel naar 449,4 of hoger kan gaan, maar dat hangt af van het vertrouwen dat men houdt in het resultaat van de verkiezing en niet zozeer van het gap.

AEX daggrafiek BB 071116

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is in ieder geval ruimte voor een stijging naar de middellijn, daar zal het dus niet aan liggen mocht de AEX index terugvallen.

AEX uurgrafiek 071116

  • De situatie in de uurgrafiek is uitermate boeiend. In de grafiek ziet u lijn q. Deze lijn is een potentiŽle weerstandslijn, maar zou bij een doorbraak de neklijn worden van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het zou de kans op een stijging naar 458 of hoger groot maken, het koersdoel ligt daar namelijk niet ver onder. Het slot van de dag lag op lijn q, de markt staat als het ware klaar om een doorbraak te verwezenlijken.

  • Gaat de marktgraadmeter verder omhoog dan kan er overigens nog wel weerstand zijn rond 449,4, het 50% Fibonacci niveau van de daling 463 - 438,2 rond 450,6 of het 61,8% niveau rond 453,5.

AEX kwartiergrafiek 071116

  • U ziet wat voor gat er geslagen is in het koersverloop, het deel tussen 441,7 en 445,4 werd overgeslagen. Ik houd rekening met een terugkeer naar de onderkant ervan, de stippellijn rond 441,7. Daarvan komt het indien de AEX om wat voor reden dan ook onder 446 belandt.

Resumerend: 

Beleggers wereldwijd weten het zeker, Hillary gaat winnen en die overwinning resulteert vervolgens in een stijging op de aandelenmarkten. Dat is althans de inzet van markten die in de openingsbel vanmorgen niet de gewone start van de handel leken te zien, maar als de oproep 'place your bets'. De posities zijn ingenomen, de verwachtingen duidelijk. Ik deel die niet, dat zal u duidelijk zijn. Zolang de verkiezing niet is afgerond en de koersreactie op de uitslag niet beschikbaar is zal ik me niet uitspreken over een richting. Zelfs al wint Clinton zoals wordt verwacht, dan is het nog maar de vraag of daar een stijging van de beurskoersen uit voortvloeit. Ik houd dus mijn kruit droog. Morgenochtend let ik allereerst op het koersverloop ten opzichte van lijn q in de uur- en kwartiergrafiek. Wordt die lijn doorbroken dan geeft dat de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel niet ver van 458. Weerstand en dus eventueel topvorming kan er dan zoals we zagen echter nog zijn rond 449,4, 450,6 of 453,5. Blijft de index onder lijn q dan kijk ik naar de ontwikkeling ten opzichte van de bovenkant 446 van het gap dat vandaag ontstond. Ik houd rekening met het scenario van een terugkeer naar de onderkant van dat gap 441,7, waarmee dat gap gesloten wordt.

En dan nog dit...

Vorige week woensdag rondden onze zuiderburen een groot toppatroon af in de daggrafiek van de BEL20. De komende dagen zullen ons leren of dit patroon geldig blijft.

  • Het toppatroon was een hoofd en schouders patroon, de stippellijn rond 3490 de neklijn. Het patroon wordt ongeldig indien een terugkeer boven de neklijn tot stand komt. Dat moet dan wel een duidelijke terugkeer zijn, zeg een slotstand boven 3510. Ik neem namelijk graag enige marge. Komt een dergelijke terugkeer niet tot ontwikkeling in de grafiek dan blijft het toppatroon en daarmee ook de aan het patroon gekoppelde dalingsverwachting intact. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 7 nov 2016, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 nov 09.15u: Forse sprong naar boven bij de opening

7 nov 10.00u: Rond 445,3 vloertje onder index gelegd

7 nov 11.00u: Potentieel toppatroon gevormd in AEX

7 nov 12.00u: Na inverted hammer nu een hammer

7 nov 14.00u: Een vlag afgerond tussen de middag

Altice: Top zorgde voor de vorming van een trendkanaal

7 nov 15.00u: Stijgende wig gevormd in kwartiergrafeik

7 nov 16.00u: Beleggers tonen zich al zeker van de zaak

7 nov 17.00u: Weerstand AEX rond 447 is doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven