ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 240316

 • De dalende trendlijn o is deze week intact gebleven als weerstandslijn, dat is de belangrijkste ontwikkeling van deze korte handelsweek. Deze situatie kan in theorie uitlopen op een hervatting van de dalende trend, want dat is de meest waarschijnlijke ontwikkeling zolang we met de AEX-index onder lijn o koersen.

 • Zou de lijn volgende week alsnog doorbroken worden dan is het vervolgens voor een eventuele voortzetting naar boven van belang dat de hoogste punten van de laatste drie candles op respectievelijk 447, 447,4 en 449,6 worden gepasseerd om dat vervolg naar boven mogelijk te maken. Koersdoel in het geval die punten uitgenomen worden wordt het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 460.

AEX daggrafiek 240316

 • De daggrafiek leert ons dat we niet al te ver onder lijn o staan, wat tot de conclusie leidt dat de lijn de komende week nog gemakkelijk doorbroken kan worden. Die week wordt overigens ook weer een korte beursweek, de beurs is net als op Goede Vrijdag gesloten op tweede Paasdag en opent dus dinsdag pas. Ik houd vanaf aanstaande dinsdag het koersverloop ten opzichte van lijn o uiteraard weer in de gaten.

 • De candle van vandaag staat met de onderkant ter hoogte van de bodem 435,7 van 17 maart jongstleden. Een eventuele daling onder deze bodem zou zwak zijn, want dat zou een einde maken aan het proces van hogere bodems dat in februari startte. De bodem rond 429,9 van 8 maart jongstleden zou in combinatie met de bodem rond 430,2 van twee dagen later het eerstvolgende doel worden.

AEX daggrafiek BB 240316

 • Het beeld in de Bollinger Bands laat zich lastig interpreteren. De AEX staat op het punt van kantelen, want het slot van de dag lag op de middellijn. De lijn is echter nog niet doorbroken. Zou de beursindex aanstaande dinsdag oplopen dan blijft de middellijn intact als steunlijn, waarmee de opwaartse trend in deze indicator behouden zou blijven. De candle van dinsdag moet uitsluitsel geven.

 • Mijn aandacht gaat verder uit naar de versmalling van de banden. Op versmallende banden volgt namelijk nogal eens een stevige beweging, het is zaak attent te zijn in de komende beursweek.

AEX uurgrafiek 240316

 • Het laagste punt van de dag lag rond 435,9, ter hoogte van de bodem van 17 maart jongstleden. Wordt de bodem van vandaag naar beneden doorbroken dan volgt naar ik veronderstel een daling naar de bodem van 10 maart jongstleden rond 430,2 of de stippellijn rond 429,9.

AEX kwartiergrafiek 240316

 • Met het beeld in de kwartiergrafiek kun je twee kanten op, ik beschrijf ze allebei. Allereerst is daar de vlag q-q'. Als de ontwikkeling loopt zoals gebruikelijk is na de afronding van een vlag dan vervolgt de AEX aanstaande dinsdag de daling.
 • Wordt de stippellijn rond 438,9 echter naar boven doorbroken dan gaat de vlag over in een omgekeerd hoofd en schouders patroon, met als koersdoel de waarde 442. Dit is zolang we niet naar 435,9 of lager zijn gegaan een reŽle optie.

Resumerend: 

Het belangrijkste gegeven van deze week is dat de dalende trendlijn o in de week- en daggrafiek intact gebleven is als weerstandslijn. Uitvloeisel hiervan kan zijn dat de AEX-index de dalende trend hervat, iets dat de meest waarschijnlijke optie is zolang de lijn niet alsnog doorbroken wordt. Wordt lijn o wel doorbroken dan telt het verloop ten opzichte van de recente toppen 447, 447,4 en 449,6 zwaar voor het vervolg. Zouden die drie toppen namelijk worden uitgenomen dan gaat de marktindex naar ik op grond van de weekgrafiek aanneem naar 460. Het laagste punt van de dag was 435,9, zouden we onder dat punt komen dan veronderstel ik dat een daling naar 430,2 of 429,9 volgt. Daar kan dan steun liggen. Het zou een zwakke ontwikkeling zijn, omdat het een einde zou maken aan het huidige patroon van hogere bodems. De markt houdt de optie van een stijging echter nog open. Behalve een afgeronde vlag staat er in de kwartiergrafiek namelijk een patroon dat bij een stijging boven 438,9 een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 442 zou worden. Het spel aangaande lijn o is in dat geval nog niet gespeeld, de lijn zou dan alsnog doorbroken kunnen worden. We gaan dus opnieuw een spannende week tegemoet. 

En dan nog dit...

Een lezer heeft me met met een grafiek die hij me stuurde op het spoor gezet van wat ik vanavond ga schrijven, waarvoor dank. Hij wees me naar aanleiding van een grafiek van een andere site op drie fases in het koersverloop in de weekgrafiek van de S&P500, drie snelle stijgingen die hieronder in de grafiek zijn aangegeven met het cijfer 1. Mijn oog viel bij het bestuderen van de grafiek vervolgens op een andere parallel, daar wil ik het vanavond met u over hebben.

 • Het is geen eenvoudige parallel, dat zeg ik u bij voorbaat. In de weekgrafiek van de S&P500 ziet u boven de cijfers 1 drie fases waarin de S&P500 scherp steeg. In december 2014 en november 2015 volgden daarop lange rode candles, onmiddellijk gevolgd door een scherp herstel met een lange groene candle. Deze punten zijn aangegeven met de cijfers 2. Op een gegeven moment kwam het opnieuw van lange rode candles, wederom gevolgd door een scherp herstel. Deze bewegingen ziet u boven de cijfers 3. Deze informatie nemen we mee naar de huidige situatie.
 • De situatie waarin we momenteel verkeren is dat we fase 1 waarschijnlijk achter de rug hebben. Er staat een top bij het 76,4% niveau in de grafiek, dat ongeveer samenvalt met het cirkelvormig koersverloop dat ik heb aangeven in de grafiek. Blijven dit Fibonacci niveau en de cirkel intact als barriŤre dan volgt een daling. Als de ontwikkeling analoog is aan die van de beide andere geschetste momenten dan krijgen we binnen kort fase 2 in de S&P500, een week met een scherpe daling gevolgd door een week met een even scherp herstel. Het oogt vergezocht, dat geef ik direct toe. We zullen zien wat ervan komt, met deze opmerking wens ik u genoeglijke Paasdagen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 mrt 2016, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 mrt 09.15u: Start met daling naar 76,4% niveau

24 mrt 10.00u: Gap gesloten, AEX verder gedaald

24 mrt 11.00u: Bodem 438 bleef tot nog toe intact

24 mrt 12.00u: Grens 438 verdedigd, vraag is waarom

24 mrt 14.00u: Beursindex is alsnog verder gedaald

24 mrt 15.00u: Een hammer, een haar boven 435,7

Intertrust: Twee horizontale lijnen bepalen het beeld

24 mrt 16.00u: Hammer werd daadwerkelijk bodem

24 mrt 17.00u: Vlag is afgerond, let desondanks op

 

Agenda van maandag 21 mrt t/m maandag 28 mrt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven