ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290316

  • Er ontstaan de laatste tijd regelmatig candles met kleine lichamen in de daggrafiek van de AEX, een teken van besluiteloosheid. Vandaag zien we opnieuw zo'n candle, een doji genoemd. Het is hoewel de AEX 0,7% hoger sloot geen teken van kracht. Er moet een keuze gemaakt worden door de markt. Er wordt pas een duidelijke keuze gemaakt bij een daling onder de bodem rond 429,9 of een stijging boven de top rond 449,6. Het eerste zou een correctie betekenen, het tweede daarentegen zoals ik vorige week vaststelde een voortzetting naar 460. 

  • Voor een stijging zal allereerst een doorbraak door lijn o tot stand moeten worden gebracht. Zolang dat niet is gerealiseerd dreigt het van een voortzetting naar beneden te komen. Wordt een dalende trendlijn niet doorbroken dan brengt dat immers het risico op een voortzetting naar beneden met zich mee.

AEX daggrafiek BB 290316

  • Het gaat er steeds meer op lijken dat ons een stevige beweging van de beursgraadmeter te wachten staat. De lijnen van de Bollinger Bands komen namelijk steeds dichter bij elkaar te liggen, wat vaak een voorbode is van een felle stijging of daling. Helaas is niet vooraf te zeggen welke van de twee het wordt, maar dat we voor alle zekerheid rekening moeten gaan houden met een heftig koersverloop is duidelijk.

AEX uurgrafiek 290316

  • In de uurgrafiek is de vlag s-s' in ontwikkeling. Het patroon is nog niet afgerond, daar is nog een uitbraak aan de onderzijde voor nodig. Indien die uitbraak naar beneden wordt gerealiseerd betekent dat een terugkeer naar de stippellijn rond 435,9 of lager.

  • Breekt de AEX naar boven uit de vlag dan wordt dit patroon onbruikbaar. Dat het heel goed mogelijk is dat het dit keer van een uitbraak aan de bovenkant komt blijkt uit de kwartiergrafiek, want daarin wijkt het beeld in positieve zin af van dat in de uurgrafiek.

AEX kwartiergrafiek 290316

  • Onder de stippellijn rond 440,3 ziet u een klein omgekeerd hoofd en schouders patroon, waarvan het koersdoel 442,6 is. Minder sterk is het gegeven dat dit patroon pas in de slotveiling werd afgerond. Het slot ligt bovendien op het 50% Fibonacci niveau van de daling van vandaag en dat is een punt waar eventueel een top kan ontstaan. We kunnen ons dus nog niet uitspreken voor een vervolg naar boven, een daling is nog mogelijk.
  • Komt het van een voortzetting naar boven dan kan er eventueel nog een top volgen bij het 61,8% niveau 441, daarboven zou naar ik veronderstel een stijging naar de top van vanmorgen rond 442,8 of hoger volgen.

Resumerend: 

Hoewel de markt een winst van 0,7% realiseerde voor de AEX zijn de overige signalen gemengd. De candle in de daggrafiek demonstreert besluiteloosheid. Er is in die grafiek een daling onder 429,9 of een stijging boven 449,6 nodig om duidelijkheid te verkrijgen. Onder 429,9 gaan we een correctie in, boven 449,6 gaan we naar 460. Om een doorbraak door 449,6 te kunnen bewerkstelligen is eerst een doorbraak door lijn o noodzakelijk, zolang die lijn niet doorbroken is kan een voortzetting naar beneden volgen. De signalen in de uur- en kwartiergrafiek zijn tegengesteld aan elkaar, de grafieken spreken elkaar tegen. De vlag in de uurgrafiek suggereert een vervolg naar 435,9 of lager, een vervolg dat tot stand komt bij een uitbraak naar beneden uit de vlag. In de kwartiergrafiek daarentegen zien we een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat een aanwijzing vormt voor een vervolg naar 442,8 of hoger. De beslissing is nog niet gevallen, want er kan in theorie een top ontstaan bij het 50% niveau in de kwartiergrafiek waarop we de dag eindigden. Gaan we verder naar boven dan kan er rond 441 eventueel nog weerstand liggen. U ziet het, de zaak ligt complex. Het koersverloop morgenochtend zal moeten uitwijzen of de vlag in de uurgrafiek een daling of het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek een stijging tot gevolg heeft, pas dan kunnen we verder kijken.

En dan nog dit...

De Belgische beurs toont het onvermogen van de markten om richting te kiezen op een uitstekende wijze. We gaan naar de daggrafiek van de BEL20.

  • In deze grafiek ontstond eerder de driehoek p-p'. Tijdelijke bewegingen zowel boven als onder de driehoek illustreren de twijfels die leven in de Belgische markt. De kogel moet nog door de kerk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 29 mrt 2016, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 mrt 09.15u: Beleggers in een uitstekend humeur

29 mrt 10.00u: Vier groene candles kwartiergrafiek

29 mrt 11.00u: Aanval op bovenkant inverted hammer

29 mrt 12.00u: Sfeer aandelenmarkt is omgeslagen

29 mrt 14.00u: Tweemaal steun gevonden bij neklijn

29 mrt 15.00u: Met een uitbraak afgeronde driehoek

29 mrt 16.00u: Tot dusverre geen daling gevolgd

29 mrt 17.00u: Vlag in wording in AEX kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven