ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010316

  • Het kopende deel van de Amsterdamse markt boekte vandaag een belangrijke overwinning op het verkopende deel. Er werd namelijk een zeer overtuigende uitbraak naar boven uit de stijgende wig j-j' gerealiseerd. De candle waarmee dat gebeurde was lang, de winst ten opzichte van het slot van gisteren was ruim 2,2%. De stijgende wig is ongeldig geworden, dat zal u duidelijk zijn. Gebruikelijk bij dit patroon is een uitbraak naar beneden, de vorming van zo'n patroon geeft aan dat er veel marktpartijen zijn die op een daling speculeren. Komt er dan een uitbraak naar boven tot stand dan zitten die partijen scheef en moeten draaien, met als gevolg een lange candle als deze.

  • Het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau is het grijze 61,8% Fibonacci niveau van de daling 474,9 - 378,5 rond 438,1. Ik neem aan dat de AEX-index dit niveau gaat bereiken. Wordt het inderdaad bereikt dan is het in theorie een grens waar zich topvorming voor kan doen.

  • Twee andere mogelijke doelen zijn de dalende rode stippellijn rond 441 en de magenta stippellijn rond 444,5. De rode stippellijn is het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200. De magenta stippellijn is het 50% niveau van de daling 510,6 - 378,5. Ook deze twee stippellijnen zijn lijnen waar theoretisch een top tot ontwikkeling kan komen. Ze doen uiteraard pas ter zake indien het niveau 438,1 permanent wordt doorbroken. 

AEX daggrafiek BB 010316

  • Ik ging er in mijn vorige grafiek van uit dat de grens 438,1 bereikt gaat worden. De daggrafiek met Bollinger Bands gebiedt me hier echter een vraagteken bij te plaatsen. De AEX bereikte namelijk de bovenste lijn van de indicator en sloot hier iets boven. Er kan weerstand zijn in de buurt van deze lijn, sta er dus niet gek van te kijken als er morgen toch nog een daling tot stand komt in plaats van een vervolg naar 438,1.

AEX uurgrafiek 010316

  • Het optimisme van de markt kon evenwel niet groter zijn en dat pleit voor een vervolg omhoog. De AEX eindigde namelijk op het hoogste punt van de dag. De meerderheid van de marktparticipanten gaat zonder meer uit van een vervolg naar boven, dat is wat dit slot ons vertelt. Dit toonde men door tot het laatste moment van de handelsdag te blijven kopen.

  • Door de bodems van gisteren en vandaag ziet u lijn n. De koersontwikkeling is positief zolang we boven deze lijn koersen. U ziet dat de afstand tot de stippellijn rond 438,1 naar verhouding klein is, die moet dus overbrugbaar zijn.

AEX kwartiergrafiek 010316

  • De kwartiergrafiek voegt niets toe aan het voorgaande, behalve dat we naast lijn n ook de stippellijn rond 433,9 als potentiŽle steunlijn hebben.

Resumerend: 

Kopers in de markt boekten vandaag met een uitbraak naar boven uit de stijgende wig j-j' in de daggrafiek een belangrijke overwinning op hen die uitgingen van een daling. Dit moet pijn hebben gedaan, een uitbraak naar beneden is namelijk de meest voorkomende koersontwikkeling bij de stijgende wig. De vorming van dat patroon geeft aan dat er nogal wat partijen zijn die op een daling speculeren, die moesten vandaag dus om. De AEX sloot niet ver onder de grens 438,1, zoals we zagen het eerstvolgende doel en tevens weerstandsgrens. We zouden naar dat niveau moeten kunnen gaan, maar ik weet op grond van de stand in de daggrafiek met Bollinger Bands niet honderd procent zeker of dat daadwerkelijk gebeurt. Rond de bovenste lijn van de banden kan namelijk weerstand liggen. Zou er niet alleen een stijging naar 438,1 komen, maar ook een doorbraak, dan zijn lijnen rond 441 of eventueel 444,5 andere mogelijke doelen. Steun kan er morgen zijn bij lijn n in de uur- en kwartiergrafiek en rond de doorbroken grens 433,9.

En dan nog dit...

In mijn update van 16.15u vroeg ik me af wat er ging gebeuren met de stijgende wig in de daggrafiek van de Dow Jones. In deze grafiek ontstond afgelopen vrijdag een valse uitbraak, wat een daling tot een plausibele ontwikkeling maakte. De Dow Jones steeg vanmiddag echter, waardoor het de vraag was wat er met het patroon zou gebeuren. Het antwoord op die vraag is er inmiddels, dat wil ik u aan de hand van de onderstaande grafiek geven.

  • De Dow Jones is naar boven uit de stijgende wig m-m' gebroken. Ik mag dan wel zeggen dat een uitbraak naar beneden bij dit patroon gebruikelijk is, maar ik heb de schijn tegen. De top van afgelopen vrijdag 16796 is overigens nog niet blijvend doorbroken. Gebeurt dat alsnog dan is de stippellijn rond 16933 het eerstvolgende doel, eventueel gevolgd door een stijging naar het 61,8% niveau rond 17010. De Dow Jones dient boven 16730 te sluiten wil er ook aan het einde van de dag een uitbraak naar boven zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 1 mrt 2016, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 mrt 09.15u: Mouw gepast aan Amerikaanse daling

1 mrt 10.00u: Sterke aanval kopend deel van markt

1 mrt 11.00u: De beweging omhoog is aangehouden

1 mrt 12.00u: Top 1 feb is op een haar na bereikt

1 mrt 14.00u: Kopers maken tot nog toe geen fouten

1 mrt 15.00u: Opnieuw gedaald vanaf niveau 433,9

1 mrt 16.15u: Inverted hammer in AEX na ISM-index

1 mrt 17.00u: Candle speelde geen rol, AEX hoger

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven