ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 040316

  • Een winst van 3,6% ten opzichte van vorige week, dat is wat de groene candle van deze week weergeeft. Het was een positieve week. De top van begin februari rond 433,9 werd doorbroken en dat is een goede ontwikkeling. Er kwam hierdoor namelijk een einde aan het patroon van lagere toppen. De markt kan in theorie gaan bouwen aan een patroon van hogere bodems en hogere toppen.

  • Er zijn voor een voortzetting van de beweging omhoog vanuit de lange termijn gezien een aantal belangrijke stappen te nemen. Het gaat om stappen boven het 50% niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 444,5, de dalende lijn o en het 61,8% niveau rond 460,1. Dit is wat het Damrak te doen staat, alles minder dan dat kan nog resulteren in een vervolg naar beneden.

AEX daggrafiek 040316

  • De candle van vandaag is om meerdere redenen het bespreken waard. Allereerst stel ik vast dat de candle groen is en dat de bovenkant ervan boven de top van afgelopen woensdag lag. Het toppatroon van die dag heeft dus geen waarde gehad. Het tweede aspect dat ik wil bespreken is de vorm van de candle. Het gaat om een inverted hammer en dus om een potentiŽle top. Aanstaande maandag moet blijken of de candle bevestigd wordt als top. Het slot lag net onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 474,9 - 378,5 rond 438,1 en dat niveau is dus intact gebleven als weerstandsgrens. Dit houdt in dat er nog steeds een top kan ontstaan bij dit niveau. Het laatste punt dat ik wil bespreken is dat het hoogste punt van de dag vrijwel bij het dalende 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 lag. Ook vanuit dit gegeven gezien kan een daling volgen, het gemiddelde is namelijk een potentiŽle weerstandslijn.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 440,7. Wordt dat uitgenomen dan is de inverted hammer niet bruikbaar meer als potentieel toppatroon. In dat geval volgt naar ik aanneem een stijging naar het 50% niveau 444,5 dat we bij de weekgrafiek zagen, of eventueel hoger.

AEX daggrafiek BB 040316

  • De daggrafiek met Bollinger Bands maakt ons duidelijk dat we een vervolg naar boven mee moeten nemen in onze overwegingen. De bovenste lijn loopt immers steil naar boven en de AEX staat er dichtbij, wat de kenmerken zijn van een stijgende trend. Deze kan in theorie aanhouden, al geeft deze indicator ons daarover jammer genoeg geen zekerheid.

AEX uurgrafiek 040316

  • Zou de beursindex dalen dan is de bodem rond 432 het belangrijke niveau om naar te kijken. Een daling onder deze grens zou namelijk een negatieve ontwikkeling zijn, de start van een correctie op de recente stijging.

  • We zagen al op welke grens we moeten letten bij een eventuele beweging omhoog, dat is de top rond 440,7. Een doorbraak door dat niveau houdt een vervolg naar boven in.

AEX kwartiergrafiek 040316

  • In de uurgrafiek bleek het belang van het niveau 432. Boven die grens hebben we nog twee potentiŽle steunniveaus, te weten 436 en 434,4. Komt er een daling dan kunnen we gaan kijken of deze niveaus al dan niet naar beneden doorbroken worden. Een daling onder 434,4 zou een terugkeer naar 432 inhouden en een kans op een daling onder dat niveau.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs realiseerde deze week een stijging van 3,6%, waarbij de top rond 433,9 van begin februari uitgenomen werd. Dit is een positieve ontwikkeling, want het maakte een eind aan het patroon van lagere toppen in de weekgrafiek. Dit kan in theorie de start van een opwaartse trend betekenen, het begin van een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Er zijn belangrijke stappen te nemen naar boven. Behoud van de stijgende trend staat of valt met achtereenvolgende doorbraken door het 50% niveau 444,5, de dalende lijn o en het 61,8% niveau rond 460,1. De winst van deze week is vanuit lange termijn perspectief dus verre van voldoende, maar het is een start. Kijkend naar de daggrafiek moet ik echter nog steeds rekening houden met eventuele topvorming, zo stelde ik vast. Naar 444,5 of hoger gaan we bij een stijging boven 440,7, zolang we onder 440,7 koersen kan er een top ontstaan in de daggrafiek. Komt het van een daling dan kan er steun zijn rond 436, 434,4 en 432, een daling onder 432 zou de start zijn van een correctie op de recente stijging.

En dan nog dit...

Het slot van de DAX lag op een interessant kruispunt van lijnen. Omdat dit gegeven aanstaande maandag van belang zou kunnen zijn in het koersverloop van de Duitse graadmeter neem ik u mee naar de daggrafiek van deze index.

  • In de grafiek ziet u een stippellijn door de januaritop rond 9905 en het kanaal i-i'. Het hoogste punt van vandaag lag op het snijpunt van de stippellijn en de bovenkant van het kanaal. Dit is een punt waar een top zou kunnen ontstaan. Het is komende maandag dus zaak te volgen of er eventueel een daling volgt vanaf deze grens. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 4 mrt 2016, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 mrt 09.15u: Hogere opening na eindsprint in VS

4 mrt 10.00u: AEX nog in de buurt van 76,4% grens

4 mrt 11.00u: Vlag in kwartiergrafiek van de index

Aalberts: Bodem bij 76,4% niveau biedt mogelijkheden

4 mrt 12.15u: Fibonacci niveau is zojuist doorbroken

4 mrt 14.00u: Lunchpauzestijging weer helemaal terug

4 mrt 15.00u: Na cijfers snel omhoog en weer terug

4 mrt 16.00u: Gedaald, dus op zoek naar steunniveaus

4 mrt 17.00u: Uiteindelijk toch een beweging omhoog

 

Agenda van maandag 29 feb t/m vrijdag 4 mrt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven