ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030516

  • Een daling van 1,8%, dat was het verlies dat vandaag op de beurs tot stand kwam. De AEX brak naar beneden uit de vlag c-c', waardoor dat patroon -nog met lichtgrijze lijnen in de grafiek te zien- onbruikbaar werd. Het betekende een aanmerkelijke verslechtering van het sentiment. 

  • Een nieuwe lijn in de grafiek is lijn e die ik langs de toppen van de laatste vier candles heb getekend. Het zal u duidelijk zijn dat de stemming slecht blijft zolang de beursindex onder lijn e noteert. We hebben hier dus een nuttige lijn aan.

  • Er zijn twee potentiŽle steunniveaus waar we net boven staan. Het gaat om de stippellijn rond 429,9 en de bodem van vorige maand rond 426,8. Een deel van de markt heeft de laatste tijd de tactiek ontwikkeld om te kopen bij dalingen onder voorgaande bodems, zo kwam de bodem rond 426,8 tot stand. Het is een strategie die tot niets leidt, dat blijkt. De AEX is bijna terug bij het niveau. Dit neemt niet weg dat 426,8 nu als voormalige bodem wel een potentieel steunniveau is. Het zou me overigens niet verbazen als we op een zeker moment alsnog het vervolg naar beneden gaan zien dat in april normaal gesproken zou zijn gevolgd op de daling onder 429,9.

AEX daggrafiek BB 030516

  • De AEX is ineens een stuk dichter bij de onderste lijn van de Bollinger Bands terechtgekomen. Bereiken we die lijn, wat normaliter zal gebeuren, dan is dat een potentiŽle steunlijn.

AEX uurgrafiek 030516

  • De uurgrafiek bevat een aanwijzing op grond waarvan we vooralsnog van een vervolg naar beneden uit moeten gaan. Er is namelijk een stijgende wig in ontwikkeling, bestaand uit de lijnen f en f '. Wordt dit patroon op de gebruikelijke wijze afgerond met een uitbraak aan de onderkant dan houdt dat in dat de markt kiest voor een voorzetting naar beneden. De index gaat dan naar 429,9, 426,8 of lager.

AEX kwartiergrafiek 030516

  • Breekt de AEX naar boven uit de stijgende wig f-f ' dan wordt dit patroon ongeldig. Weerstand kan er indien dat zich voordoet zijn bij de Fibonacci niveaus van de daling 441,6 - 431,1 rond 435,1, 436,3 of 437,6, alsmede bij de stippellijnen rond 439,3 of 441,5. Het zijn vijf grenzen waar eventueel een volgende top kan worden ontwikkeld.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag naar beneden uit de vlag c-c' die ik gisteren besprak, dat patroon werd onbruikbaar. Een voorzetting naar beneden ligt gezien de stand iets boven de onderste lijn van de Bollinger Bands en de stijgende wig f-f ' in uur- en kwartiergrafiek voor de hand. De wig wordt afgerond bij een uitbraak aan de onderzijde, wat een keuze voor een voorzetting naar beneden zou inhouden. Mogelijke doelen zijn dan 429,9 of 426,8, potentiŽle steunniveaus. Een daling onder 426,8 sluit ik op grond van de kunstmatige wijze waarop hier eerder een bodem werd gecreŽerd niet uit. Breekt de index naar boven uit de wig dan maakt men toch de keuze voor een herstel. PotentiŽle weerstandsniveaus waar dan een top kan ontstaan zijn achtereenvolgens 435,1, 436,3, 437,6, 439,3 of 441,5. Aan de hand van het verloop ten opzichte van deze grenzen kijk ik dan verder.

En dan nog dit...

Na het ongebruikelijke koersverloop van gisteren wil ik u laten zien wat vandaag met de DAX gebeurde. Ook de Duitse beurs boekte verlies, namelijk 1,9%. Dat bracht onze oosterburen de daling die gisteren normaliter zou zijn gevolgd op de uitbraak van afgelopen vrijdag.

  • De DAX keerde na de uitbraak van afgelopen vrijdag uit de vlag l-l' gisteren terug binnen dit patroon. De uitbraak waarmee de vlag ongeldig was geworden werd een valse uitbraak en er ontstond zowaar een bullish harami, een potentieel bodempatroon. Het was een vreemde ontwikkeling. Vandaag volgde echter alsnog een daling, waarmee het koersverloop weer de loop kreeg die het eigenlijk gisteren al had moeten krijgen. We kunnen gaan kijken waar de DAX eventueel steun kan vinden. Dat is het geval bij het 61,8% niveau net boven 9860 of bij de boven- of onderkant van het gap van 13 april jongstleden rond 9893 of 9770. Daaronder zou een terugkeer naar de stippellijn rond 9500 waarschijnlijk worden. Ik ben trouwens wel zeer benieuwd of er toch nog een reddingsactie zoals gisteren op touw wordt gezet, want dat is na wat gisteren gebeurde niet uit te sluiten. Normaliter echter gaat de DAX op zijn minst naar het 61,8% niveau net boven 9860. -Ad Nooten- 

 

 

Geplaatst dinsdag 3 mei 2016, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 mei 09.15u: AEX door steun- en Fibonacci niveau

3 mei 10.00u: AEX -1,7%, naar beneden uitgebroken

3 mei 11.00u: Rust in verloop het afgelopen half uur

3 mei 12.00u: Beursgraadmeter nog steeds onder druk

3 mei 13.15u: Wellicht een bodem aan het ontstaan

3 mei 14.00u: Weerstandsgrens nog niet doorbroken

3 mei 15.00u: Korte termijn bodem in kwartiergrafiek

3 mei 16.00u: Een vlag, afgerond met een uitbraak

3 mei 17.00u: AEX omhoog snel na afronden vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven