ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 270516

  • Onze aandelenmarkt heeft een uitstekende week achter de rug. De AEX sloot 3,8% boven het slot van vorige week en u ziet een lange groene candle in de grafiek. Eerder ontstond een bodem bij het 38,2% Fibonacci niveau in deze weekgrafiek. De stijging van deze week betekent dat de stijgende trend is hervat vanaf dit niveau, iets dat na bodemvorming bij een 38,2% grens in theorie in een doorbraak door de voorgaande top kan resulteren. De top rond 458 van vorige maand kan dus eventueel uitgenomen worden, dat is gezien deze stijging de bedoeling van de markt. Zou de grens inderdaad gepasseerd worden dan betekent dat een vervolg naar de top rond 474,9 uit november vorig jaar.

  • Er mag daarentegen geen lagere top onder 458 tot stand komen. Dat zou in het ergste geval in de vorming van een toppatroon kunnen uitmonden, namelijk als het vervolgens van een daling onder de bodem rond 425,8 zou komen. Het zou om een hoofd en schouders patroon gaan. Dit is uiteraard pas een punt van zorg zou er een top onder 458 worden ontwikkeld en een stevige daling vanaf die top plaatsvinden. Ik vermeld de optie echter omdat ik volledig wil zijn in het schetsen van de mogelijkheden. Niemand kan immers vooraf zeggen of een top als 458 doorbroken wordt, dat is technisch onmogelijk. Je kunt er alleen maar naar gissen. Ik volg dus of 458 al dan niet bereikt of doorbroken wordt en analyseer vanuit de situatie die we dan hebben verder.

AEX daggrafiek 270516

  • Dat beleggers optimistisch gestemd zijn hoeft met vier groene candles op een rij geen betoog. Vandaag werd afgerekend met de weerstand rond 448,9 en het Fibonacci niveau 450,4 waarover ik gisteren schreef. Straks wil ik overigens nog wel iets zeggen over de wijze waarop dat gebeurde. 

  • We staan net onder potentiŽle weerstand rond 451, een punt waar eerder een top ontstond. Dit is een mogelijke barriŤre. Nu we een stapje verder naar boven zijn gekomen wil ik het niveau 452,2 toevoegen aan de grenzen waar ik voor alle zekerheid naar kijk, het betreft de top van 14 april jongstleden. De markt moet afrekenen met 451 en 452,2 om de weg vrij te maken naar 458 of hoger. Ik ben overigens niet zeker van de zwaarte van 452,2 en voeg het meer voor alle zekerheid toe dan uit overtuigdheid dat dit een hindernis is. Je kunt echter beter zo volledig mogelijk zijn, in principe kan elk punt waar voorheen een top lag technisch gezien voor een nieuwe top zorgen.

AEX daggrafiek BB 270516

  • We hebben een derde slot boven de Bollinger Bands en dat wil zeggen dat we nu toch echt rekening moeten gaan houden met een terugkeer binnen de banden. Vervelend bij deze inschatting is dat de Amerikaanse markten aanstaande maandag gesloten zijn, waardoor het handelsvolume aan onze beurs klein zal zijn. Bij laag volume realiseert de markt meestal een stijging. Technisch gezien zouden we echter maandag moeten terugkeren binnen de banden en dus een daling moeten gaan zien.

AEX uurgrafiek 270516

  • In de uurgrafiek ziet u dat we bij de bovenkant staan van het kanaal n-n' en tevens bijna bij de stippellijn rond 451 die ik bij de daggrafiek besprak. De combinatie van beide zaken kan eventueel leiden tot een daling. De ontwikkeling is overigens positief zolang we binnen het kanaal koersen en uiteraard wanneer we er naar boven uitbreken.

AEX kwartiergrafiek 270516

  • De laatste candle van vandaag in de kwartiergrafiek valt onder de categorie misbruik maken van een privilege. Dat privilege is het voorrecht om deel te mogen nemen aan de slotveiling, wat alleen voor grote partijen is weggelegd en buiten de mogelijkheden van de particulier valt. Deelnemers aan deze veiling hebben deze gebruikt om een doorbraak door de dubbele top tot stand te brengen die eerder op de dag was ontstaan bij het gisterenavond besproken 76,4% niveau 450,4. Het is bedenkelijk dat onze AEX na het einde van de gewone handel door een besloten club in een veiling nog even snel door weerstand wordt gedrukt. Het gaat mij persoonlijk te ver. 
  • We zijn de week door deze actie net onder 451 en lijn n' gesloten, het eerste waar we ons komende maandag dus mee bezig kunnen gaan houden is met de koersontwikkeling ten opzichte van de boven- en onderkant van het kanaal. Een uitbraak naar boven houdt een vervolg naar 452,2 of 458 in, een eventuele daling onder het kanaal en de bodems rond 448,7 zou in tegenstelling hiermee topvorming inhouden in deze kwartiergrafiek.

Resumerend: 

Het was een sterke beursweek in Amsterdam, met zoals ik bij de kwartiergrafiek vertelde een bedenkelijk einde. Het slot van de week lag 3,8% boven dat van vorige week vrijdag. De markt laat met deze sterke stijging volgend op bodemvorming bij het 38,2% niveau in de weekgrafiek zien een vervolg naar 458 of hoger (474,9) te ambiŽren. Worden de grenzen 451 en 452,2 doorbroken dan staat niets meer een daadwerkelijk vervolg naar 458 of hoger in de weg, dat zijn de eerste grenzen waar ik naar kijk. Mocht er een top onder 458 tot stand komen dan let ik scherp op het vervolg, n de wetenschap dat een daling onder 425,8 de vorming van een hoofd en schouders patroon zou geven. We mogen dan een eind boven 425,8 staan, maar niets is onmogelijk. Aanstaande maandag zijn het aan de ene kant de stippellijn rond 451 en de bovenkant van het kanaal n-n' waar ik naar kijk, aan de andere kant de stippellijn rond 448,7 en de onderkant van het kanaal. Een uitbraak aan de bovenzijde zou een versnelling omhoog geven, met 452,2 of 458 als mogelijke doelen. Een uitbraak aan de onderkant en een daling onder 448,7 zou korte termijn topvorming geven. De koersontwikkeling is positief zolang de AEX in het kanaal staat of er naar boven uitbreekt. De Bollinger Bands geven aan dat de kans op een daling normaal gesproken groter is dan die op een stijging, onzekere factor echter is het lage volume van aanstaande maandag.

En dan nog dit...

De extra plaats in deze slotanalyse is vandaag voor de Nikkei, dit vanwege een patroon in de daggrafiek van de Japanse graadmeter.

  • Het patroon in ontwikkeling is een in verhouding tot de voorgaande daling extreem grote stijgende wig. Normaliter zal dit patroon afgerond worden met een uitbraak aan de onderkant. De candle van vandaag past in dat beeld. De candle vormt samen met die van gisteren een bearish harami en dat is een potentieel toppatroon. Het zou aanstaande maandag bevestigd moeten worden met een daling. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 27 mei 2016, 20.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 mei 09.15u: Lager, maar boven potentiŽle steunlijn

27 mei 10.00u: AEX-index boven top van gisteren

27 mei 11.00u: Beursgraadmeter rond grens 448,9

27 mei 12.00u: Succesvolle aanval kopende partijen

27 mei 14.00u: Top bij het 76,4% Fibonacci niveau

27 mei 15.00u: Nog geen nieuwe bodem in de grafiek

27 mei 16.00u: Hoger vanaf een bodem van vanmorgen

27 mei 17.00u: Opnieuw top bij het Fibonacci niveau

 

Agenda van maandag 23 mei t/m vrijdag 27 mei 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven