ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 300616

 • De AEX is in deze maand 2,8% gedaald en dat valt gezien de uitslag van het Britse referendum van vorige week donderdag erg mee. De candle die ontstond heeft het lichaam, gevormd door de eerste en laatste stand van de maand, aan de bovenzijde. Dat is een aanwijzing voor steun en voor de eventuele vorming van een bodem. 

 • Dit gegeven is van groot belang. Een daling naar en onder de stippellijn rond 378,5 zou immers de afronding van een groot hoofd en schouders patroon betekenen en dat zal de markt absoluut willen vermijden. We zijn met een slotstand van 435,9 stevig hersteld van de daling naar 409,2 die zich voordeed en bleven zodoende uit de gevarenzone. We kunnen de komende maand gaan volgen of de markt kans ziet een stijging op te zetten vanaf deze candle.

AEX daggrafiek 300616

 • De schade die ontstond bij de daling die volgde op de keuze voor een Brexit van de Britse bevolking is voor een flink deel weggewerkt. Het speelt niet meer in de overwegingen van beleggers. Het vizier is geheel gericht op acties van centrale banken. Gouverneur Carney van de Bank of England heeft aangekondigd waarschijnlijk extra geldverruimende maatregelen te gaan nemen. Van de ECB wordt verwacht dat zij het bedrag van 80 miljard dat uitgegeven wordt aan obligaties gaat verhogen naar 100 miljard. Verder neemt men aan dat de FED de rente dit jaar niet meer zal verhogen, terwijl men tot dusverre uitging van een verhoging in juli. Dit alles betekent dat er veel nieuw geld naar de aandelenmarkten gaat komen, anticiperend daarop wordt er gekocht. U ziet, met economie of bedrijfsresultaten heeft het koersverloop niets te maken. Dat is niets nieuws trouwens, dat is al lange tijd zo.

 • Het hoogste punt 436,6 van de dag lag bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 453,3 - 409,2. Wordt deze top doorbroken dan volgt een stijging naar het laagste punt van vorige week donderdag 443, waarmee dan het gap gesloten wordt dat de dag erna ontstond. Een voortzetting naar 453,3 of hoger is dan niet uit te sluiten.

 • Het 61,8% niveau is echter een potentieel weerstandsniveau, waarmee het ook mogelijk is dat er een einde komt aan de opmars van de AEX-index.

AEX daggrafiek BB 300616

 • De middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands is doorbroken. In deze grafiek staat niets een vervolg naar boven in de weg, voor wat het waard is. Een stijging boven een middellijn resulteert vaak in een vervolg naar de bovenste lijn van de banden, maar niet altijd. Een gang naar die lijn is evenwel zonder meer mogelijk. De middellijn kan als steunlijn gaan fungeren.

AEX uurgrafiek 300616

 • Gaat de AEX verder omhoog dan kan lijn s' eventueel een rol spelen als weerstandslijn, maar ik ben daar niet zeker van. De status van de lijn is me niet duidelijk na de kortstondige doorbraak van vandaag halverwege de dag.

AEX kwartiergrafiek 300616

 • Gaat de beursgraadmeter omlaag dan zal ik in ieder geval kijken of lijn s wellicht een rol speelt als steunlijn.

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft de schade deze maand goed weten te beperken, er staat een candle in de maandgrafiek die in principe een bodem kan worden. Dit is van belang, omdat een eventuele daling naar en onder 378,5 de vorming van een groot toppatroon in die grafiek zou geven. Deze maand bleven we dus uit de gevarenzone. Het hoogste punt van de dag 436,6 lag bij het 61,8% niveau in de daggrafiek. Dit wil zeggen dat we morgen moeten gaan kijken of dit eventueel topvorming geeft. Zou de index dalen dan volg ik of lijn s in de uur- en kwartiergrafiek eventueel een rol speelt als steunlijn. De middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands kan eveneens voor steun zorgen. Een stijging boven 436,6 betekent een voortzetting naar boven. Als lijn s' dan geen dienst doet als weerstandslijn, wat ik niet zeker weet, dan volgt een stijging naar 443 of wellicht 453,3.

En dan nog dit...

Britse beleggers hebben de kolder in de kop, kijkt u met me mee naar de daggrafiek van de FTSE100 waaruit dat blijkt.

 • De FTSE100 is naar boven door alle toppen gebroken die dit jaar waren ontstaan, Britse beleggers zien de keuze voor een Brexit getuige deze ontwikkeling als een zegen. Men leunt volledig op de Bank of England, waarvan maatregelen worden verwacht. Met economische schade wordt als je ziet hoe er de afgelopen dagen werd gekocht geen rekening gehouden.
 • Laten we nog even bekijken welk beeld deze ontwikkeling in de maandgrafiek geeft, die ziet u hieronder.

 • Het slot van vandaag lag op het hoogste punt van de dag, maar ook op het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 7123 - 5500 rond 6500. Het is een punt waar in potentie een top tot ontwikkeling kan komen. Ik volg met veel nieuwsgierigheid wat de Britten morgen doen, want een stijging van 8,7% in drie dagen geeft een uitstekende stemming aan die wellicht niet zomaar om zal slaan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 30 jun 2016, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 jun 09.15u: Lichte daling bij begin van beursdag

30 jun 10.00u: Kopers hebben opnieuw de controle

30 jun 11.00u: AEX hoger, bij twee weerstandslijnen

30 jun 12.00u: Beursindex uitgebroken naar boven

30 jun 14.00u: Uitbraak is valse uitbraak geworden

30 jun 15.00u: Bodem bij het 50% Fibonacci niveau

30 jun 16.00u: Afgeronde stijgende wig in de grafiek

30 jun 17.00u: Uit het niets een vervolg naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven