ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080716

  • De AEX index is deze week gedaald, maar de markt is er in de loop van de week wel in geslaagd de scherpe kantjes van deze daling af te halen. Op het laagste punt van de week bedroeg het verlies 4,4%, wat aan het einde van de week teruggebracht was naar 1,2%. Er is dus veerkracht in de markt.

  • Vorige week ontstond een duidelijke bodem net boven het 61,8% Fibonacci niveau in deze weekgrafiek. Bodemvorming bij zo'n niveau kan resulteren in een vervolg naar boven. We doen er dan ook goed aan daarmee rekening te houden.

AEX daggrafiek 080716

  • Ook in de daggrafiek zien we een bodem bij een 61,8% Fibonacci niveau, hier het 61,8% niveau van de stijging uit de laatste week van vorige maand. Ook deze bodem vormt een aanwijzing voor een vervolg naar boven.

  • Voor de realisatie van dit vervolg naar boven moet de top rond 440,4 doorbroken worden. Indien de markt af weet te rekenen met die top kan een voortzetting naar 443 of 453,3 tot stand worden gebracht. De grens 443 is de onderkant van de candle van 26 juni jongstleden en daarmee de bovenkant van het gap dat de dag erop ontstond. Dit is een potentieel weerstandsniveau.

AEX daggrafiek BB 080716

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de ruimte geschapen voor een vervolg omhoog, de middellijn is namelijk doorbroken. De graadmeter kan in theorie naar de bovenzijde van de banden.

AEX uurgrafiek 080716

  • Gisteren tekende ik in de uurgrafiek het kanaal w-w'. De lijnen van de kanaal spelen ook aanstaande maandag nog een rol. De opgaande beweging van de beursgraadmeter is intact zolang de AEX binnen dit kanaal koerst of er naar boven uitbreekt. Een uitbraak naar beneden uit het kanaal zou daarentegen een hervatting van de daling waarschijnlijk maken.

  • Weerstand kan er bij een vervolging van de opmars van de index liggen bij het 76,4% Fibonacci niveau rond 435,5 en bij lijn w'. Een uitbraak naar boven uit het kanaal, dus een stijging bovenlijn w', zou een voortzetting naar de top rond 440,4 of hoger inhouden.

AEX kwartiergrafiek 080716

  • Om aanstaande maandag direct kunnen volgen welke ontwikkeling er is ten opzichte van de lijnen van het kanaal heb ik die vanuit de uurgrafiek overgenomen in de kwartiergrafiek. Bij een stijging kunnen we gaan letten op het verloop ten opzichte van het Fibonacci niveau 435,5 en lijn w' en gaan volgen of het eventueel in een doorbraak naar boven resulteert. In het geval van een daling is het zaak te gaan kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van de onderkant van het kanaal lijn w en te kijken of er wellicht een uitbraak naar beneden tot stand komt.

Resumerend: 

Hoewel de AEX index deze week is gedaald viel het uiteindelijke verlies mee. De beursgraadmeter stond in de loop van de week namelijk op een verlies van 4,4% ten opzichte van de week ervoor. Gisteren echter bleek het verlies teruggebracht tot 1,2%. Dit betekent in combinatie met de bodem die vorige week bij het 61,8% niveau in de weekgrafiek tot stand kwam dat er een reŽle kans is op een vervolg naar boven. De bodem bij het 61,8% niveau in de daggrafiek ondersteunt dit. Voor dit vervolg naar boven dient een doorbraak door de top rond 440,4 tot stand komen. De AEX kan in dat geval naar 443, 453,3 of wellicht hoger. Komende maandag let ik om te beginnen op het koersverloop ten opzichte van de lijnen van het kanaal w-w'. Bij een beweging omhoog kijk ik of dat eventueel resulteert in een stijging boven het 76,4% niveau 435,5 of lijn w', daarboven zouden index immers naar 440,4 of hoger gaan. In het geval van een daling volg ik of dat eventueel uitmondt in een uitbraak naar beneden uit het kanaal. Een uitbraak aan de onderkant van het patroon zou namelijk een voortzetting naar beneden inhouden.

En dan nog dit...

Een belangrijk gegeven deze week was de doorbraak van de S&P500 door de toppen die eerder dit jaar ontstonden. De Amerikaanse beursgraadmeter nadert het hoogtepunt van vorig jaar.

  • De top uit mei 2015, tevens het hoogste punt dat de S&P500 index ooit bereikte, lag op 2135. Het slot van gisteren was 2130 en dat wil zeggen dat de beursgraadmeter slechts vijf punten verwijderd is van de realisatie van een doorbraak, een doorbraak die komende week dus relatief eenvoudig kan worden gerealiseerd. Het zou uiteraard een belangrijk stap zijn zou deze hindernis genomen worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst zaterdag 9 jul 2016, 11.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 jul 09.15u: Steun gevonden bij 50% Fibonacci

8 jul 10.00u: Afgelopen half uur weinig beweging

8 jul 11.00u: Lagere top gevormd in kwartiergrafiek

Ahold: Herstel nadat steun werd gevonden rond Ä18,20

8 jul 12.00u: Uiteindelijk toch een bodem ontwikkeld

8 jul 14.00u: Een ouderwetse lunchpauzestijging

8 jul 15.00u: Verder omhoog na arbeidsmarktcijfers

8 jul 16.00u: AEX op en neer in het afgelopen uur

8 jul 17.00u: Opnieuw licht hoger, terreinwinst 1,8%

 

Agenda van maandag 4 jul t/m vrijdag 8 jul 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven