ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150716

  • Onze beurs heeft een succesvolle week achter de rug, want het slot van deze week lag 3,2% boven dat van vorige week. De markt heeft zich niets gelegen laten liggen aan de mogelijke gevolgen van een uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Amerikaanse beurzen stapelen zelfs een record op record. Beleggers hechtten geen geloof aan de doemverhalen die de ronde deden voorafgaand aan het Britse referendum. De economische gevolgen worden met dit koersverloop in feite gebagatelliseerd. Het is iets om te onthouden voor eventuele toekomstige soortgelijke ontwikkelingen.

  • De AEX index is niet ver meer verwijderd van de toppen rond 453,3 en 458. Een doorbraak is gezien het feit dat eerder een bodem ontstond bij het 61,8% Fibonacci niveau in deze grafiek een reŽle mogelijkheid, al is hier uiteraard geen garantie voor te geven. Zou de markt daadwerkelijk een doorbraak door deze toppen weten te bewerkstelligen dan zou dat uiteraard een sterke prestatie zijn en een voortzetting naar boven inhouden. Ik heb de grens niet getekend in deze grafiek, maar het 61,8% niveau van de daling uit april 2015 naar februari 2016 rond 460 punten zou dan het eerstvolgende doel zijn.

AEX daggrafiek 150716

  • Het slot van vandaag lag slechts 0,15% onder dat van gisteren. We bleven hierdoor in de buurt van de top rond 453,3 van vorige maand. De candle van gisteren was een potentieel toppatroon. Het patroon is met de geringe daling van vandaag echter niet als bevestigd te beschouwen, daarvoor was het verschil te klein. Dat betekent dat ik de mogelijkheid van een vervolg naar boven open dien te houden.

AEX daggrafiek BB 150716

  • Gaat onze beursgraadmeter inderdaad verder naar boven dan is er in principe ruimte voor een stijging naar de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Die lijn geldt als potentiŽle weerstandslijn. 

  • Bij een eventuele daling blijft het beeld in deze grafiek positief zolang de AEX boven de middellijn noteert.

AEX uurgrafiek 150716

  • Het enige negatieve punt van deze dag kunnen we noteren bij uurgrafiek. In deze grafiek is namelijk de vlag a-a' in ontwikkeling, een patroon dat normaal gesproken afgerond zal worden met een uitbraak naar beneden. Dat betekent dan een voortzetting naar lagere regionen. De vlag zou ongeldig en onbruikbaar worden bij een eventuele uitbraak naar boven. 

  • Gaat de beursgraadmeter inderdaad omlaag dan is het niveau 444,5 van belang. De stippellijn op die grens vormt namelijk samen met lijn z een omgekeerde rechthoekige driehoek en dat is een potentieel toppatroon. Een eventuele daling onder 444,5 zou dus negatief zijn, want dat zou de afronding van dat patroon met een koersdoel van 437,9 betekenen.

AEX kwartiergrafiek 150716

  • In de kwartiergrafiek kunnen we aan de hand van de voorlaatste candle vaststellen dat kopers in de markt de definitieve afronding van de vlag vanmiddag wisten te voorkomen. Er werd snel gekocht toen de index onder lijn a kwam. Het 61,8% niveau rond 447,3 werd daarna zelfs nog doorbroken, dat gebeurde in de slotveiling. Alles werd dus uit de kast gehaald om een voortzetting naar beneden af te wenden, met succes zoals u ziet. Het koersverloop aanstaande maandag zal ons moeten leren of de vlag toch nog afgerond wordt met een uitbraak naar beneden of ongeldig wordt door een uitbraak naar boven. In het laatste geval doet de markt een nieuwe stijgingspoging, terwijl een uitbraak aan de onderzijde een gang naar de stippellijn rond 444,5 of lager inhoudt.

Resumerend: 

Onze beurs heeft deze week met een stijging van 3,2% laten zien geen boodschap te hebben aan de eventuele negatieve economische gevolgen van een uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie of die gevolgen niet te zien. Het is een les voor een volgende keer. De AEX index is niet ver meer verwijderd van toppen rond 453,3 en 458. Het zou een belangrijke stap zijn zouden de toppen doorbroken worden. Het niet getekende maar wel bij de weekgrafiek besproken Fibonacci niveau 460 zou het eerstvolgende doel zijn. Het potentiŽle toppatroon van gisteren in de daggrafiek is niet op afdoende wijze bevestigd als top. De conclusie is dat een voortzetting naar boven mogelijk is gebleven. Het enige negatieve punt in deze analyse zagen we in uurgrafiek. Ik doel op de vlag die in ontwikkeling is in die grafiek. Wordt dat patroon afgerond met een uitbraak naar beneden dan zet de AEX de daling voort. Zou er ook nog een daling onder 444,5 tot stand komen dan betekent dat de afronding van een omgekeerde rechthoekige driehoek als toppatroon met koersdoel 437,9. Dat zou het negatieve scenario zijn. Een uitbraak naar boven uit de vlag daarentegen zou dat patroon onbruikbaar maken. Doet die ontwikkeling zich voor dan kunnen we gaan kijken of de markt kans ziet de marktindex naar de top rond 453,3 of hoger te brengen.

En dan nog dit...

Tot voor kort was de technische situatie in de weekgrafiek van London Brent olie redelijk eenvoudig. Er was een vlag in ontwikkeling en het wachten was slechts op een uitbraak naar beneden. Deze maand kwam hier verandering in en dat heeft geresulteerd in een tamelijk ingewikkelde technische situatie die ik vanavond bespreek.

  • De grote vlag in wording was het patroon gevormd door de lijnen h en h'. Was de olieprijs na de uitbraak in de eerste week van juli onder lijn h gebleven, dan was de situatie eenvoudig geweest. Dat zou namelijk hebben geresulteerd in een voortzetting naar beneden. Het liep evenwel anders. De prijs voor een vat Brent keerde namelijk terug boven lijn h en dat mondde uiteindelijk uit in de vorming van de kleinere vlag i-i'. Deze vlag zou afgerond worden indien het komt van een uitbraak aan de bovenkant en resulteren in een voortzetting naar boven. Kijkt u verder eens naar de vorm van het koersverloop onder de stippellijn rond $ 52,90. Een eventuele stijging boven dit niveau zou zorgen voor de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon en een groot daaropvolgend herstel van de olieprijs betekenen. Verder naar beneden gaat London Brent alleen indien er een uitbraak naar beneden uit de vlag i-i komt, want dat zou die vlag ongeldig maken. Ook in dat geval zou de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon echter nog mogelijk blijven en zou er dus nog geen duidelijkheid zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 15 jul 2016, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 jul 09.15u: De eerste candle betrof een daling

15 jul 10.00u: Vlag in ontwikkeling in de grafiek

15 jul 11.00u: Patroon afgerond met een uitbraak

15 jul 12.00u: Stippellijn 444,5 is nog niet bereikt

15 jul 14.00u: AEX kwam niet bij het steunniveau

15 jul 15.00u: Nieuwe korte termijn top in de index

BE Semiconductor: Wachten is op de beslissende stap

15 jul 16.00u: Vlag in ontwikkeling in de grafieken

15 jul 17.00u: Nog steeds geen uitbraak uit de vlag

 

Agenda van maandag 11 jul t/m vrijdag 15 jul 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven