ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290716

  • Onze aandelenmarkt heeft deze beursmaand met winst afgesloten en dat is maar goed ook. Stelt u zich eens voor dat de beursindex zou dalen en onder de stippellijn rond 378,5 zou belanden. Dat zou de vorming van een groot toppatroon inhouden, een enorm hoofd en schouders patroon. Het is zolang de top rond 510,6 niet doorbroken is niet uit te sluiten dat deze ontwikkeling zich op een gegeven moment voordoet. De winst van deze maand is dus van belang in het licht van het gegeven dat we geen lagere top in deze grafiek willen zien. De vorming van een lagere top zou de vorming van het toppatroon namelijk dichterbij brengen. Groot was de winst van deze maand echter niet (3,2%), de zorgen omtrent dit potentiŽle patroon zijn dus bepaald niet de wereld uit. De weg naar 510,6 is op deze manier nog lang.

AEX weekgrafiek 290716

  • In de maandgrafiek stelde ik vast dat een doorbraak door 510,6 op termijn noodzakelijk is voor de afwending van het grote hoofd en schouders patroon dat zou ontstaat bij een lagere top en een daling onder 378,5. Er zijn echter een paar potentiŽle weerstandsniveaus waar eerst mee moet worden afgerekend vooraleer we aan 510,6 toe kunnen komen. Het gaat om de top 456,8 van deze week, het hoogste punt 458 uit april, het 61,8% niveau rond 460,1 en de stippellijn door de top 474,9. Partijen die willen voorkomen dat het toppatroon ontstaat weten wat hen te doen staat .

AEX daggrafiek 290716

  • De candle van vandaag wijst op de eventuele vorming van een bodem. Het gaat namelijk om een hammer en dat is in potentie een bodempatroon. We dienen aanstaande maandag te volgen of dit patroon als bodem wordt bevestigd door middel van een stijging.

  • Het laagste punt van de candle van vandaag was 446,8. Een eventuele daling onder dit niveau zou de candle ongeldig maken als bodempatroon. Een voortzetting naar de stippellijn rond 444,3 of eventueel het 32,8% Fibonacci niveau rond 442,5 zou het logisch gevolg zijn.

AEX daggrafiek BB 290716

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands van gisteren noemde ik de middellijn als potentiŽle steunlijn. Dat blijft zo. De lijn werd vandaag niet bereikt. Zouden we omlaag gaan dan controleer ik of de lijn eventueel steun biedt. Het gaat overigens niet om een belangrijke lijn, namelijk om het 20daags gemiddelde waar de AEX voortdurend omheen beweegt. De waarde als steunlijn is niet groot.   

AEX uurgrafiek 290716

  • De koersontwikkeling in de uurgrafiek van vandaag vraagt om speciale aandacht. Gisteren werd een hoofd en schouders patroon afgerond in deze grafiek, met een doorbraak naar beneden door de stippellijn rond 448,9. Vanmorgen werd in de eerste twee handelsuren getracht dit patroon ongeldig te maken, maar het lukte niet. Een eindsprint na de Amerikaanse opening echter bracht hier verandering in. Het slot van de dag lag ruim boven de neklijn 448,9, waarmee het toppatroon ongeldig is geworden. Het is een ongebruikelijke ontwikkeling, die in een enkel geval echter wel voor kan komen. Geen enkel patroon is helaas volledig onfeilbaar als voorspeller van toekomstige ontwikkelingen, het blijft altijd een momentopname.

AEX kwartiergrafiek 290716

  • We staan door de late stijging voor de taak vast te stellen op welke grenzen aanstaande maandag bij een eventueel vervolg naar boven weerstand gevonden kan worden. Om dat te bepalen plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling van 456,8 naar 446,8 in de grafiek. De magenta stippellijnen zijn de Fibonacci niveaus waar weerstand gevonden kan worden. Mogelijke hindernissen zijn daarnaast de blauwe stippellijnen. Het geheel geeft naar boven de volgende rij aan mogelijke barriŤres: 450,2, 450,6, 451,8, 453 en 453,3.

Resumerend: 

Op de beurs is deze maand ten opzichte van de afgelopen maand een stijging van 3,2% tot stand gebracht. Dit is een mooie stap, maar het is niet genoeg. De grafiek leert ons namelijk dat een achtereenvolgende vorming van een lagere top en een daling onder 378,5 zou resulteren in de vorming van een groot toppatroon, namelijk een hoofd en schouders patroon. Er moet het een en ander gebeuren wil de markt de afronding van dit patroon voorkomen. De grenzen die hiervoor naar boven successievelijk moeten worden gepasseerd zijn 456,8, 458, 460,1, 474,9 en niet in het minst 510,6. Er staat de markt dus nog het een en ander te doen.

Voor de wat kortere termijn hebben we te maken met de vandaag in de daggrafiek gevormde hammer. Aangezien dit een potentieel bodempatroon is dienen we komende maandag te gaan kijken of er eventueel ter bevestiging een stijging tot stand komt. In de kwartiergrafiek zagen we dat er bij een stijging potentiŽle weerstand gevonden kan worden rond de grenzen 450,2, 450,6, 451,8, 453 of 453,3. Daarboven zou de top 456,8 kunnen worden aangevallen, de eerste grens van de vijf niveaus uit mijn vorige alinea. Het onderste punt van de hammer vinden we rond 446,8. Zou het van een daling onder dit niveau komen dan heeft de hammer geen waarde meer en volgt een daling naar 444,3 of wellicht 442,5.

En dan nog dit...

De koersontwikkeling van de olieprijs is van belang voor de bewegingen van de aandelenmarkten, al was het alleen maar voor het verloop van zware fondsen als bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Dit en het interessante technische beeld maakt dat ik het verloop van de olieprijs momenteel redelijk intensief volg. We gaan naar de daggrafiek van Brent.

  • Vorige week tekende ik de vlag i-i' in de grafiek. Ik moet omdat de handelsdag nog niet geheel afgelopen is een kleine slag om de arm houden, maar stel vast dat er vandaag waarschijnlijk een uitbraak naar beneden tot stand komt. De vlag kunnen we dus niet meer gebruiken. 
  • De vraag is nu of de markt kans gaat zien in de komende tijd een bodem te bewerkstelligen boven die uit januari van dit jaar. Zou men daar namelijk in slagen dan zou de olieprijs vervolgens alsnog op kunnen lopen. Bij een eventuele stijging boven de top rond $ 52,85 zou zelfs een omgekeerd hoofd en schouders patroon ontstaan, een groot bodempatroon. Dit maakt het belangrijk om vast te stellen op welke niveaus eventueel steun gevonden kan worden. Het eerste niveau is bereikt, dat is het 38,2% niveau rond $ 43. Twee andere grenzen waar eventueel een bodem tot stand kan komen zijn het 50% niveau rond $ 40 of het 61,8% niveau rond $ 36,95. Bij een eventuele daling onder deze laatste grens zou het misgaan met de olieprijs, die zou dan dalen naar de bodem rond $ 27,10 en waarschijnlijk ook lager. Zolang $ 36,95 daarentegen niet doorbroken is blijft de mogelijkheid van een nieuwe stijging aanwezig in deze grafiek. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 29 jul 2016, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 jul 09.15u: Hogere opening, gevolgd door een daling

29 jul 10.00u: Strijd om de voortgang in Amsterdam

29 jul 11.00u: Gevecht op het scherpst van de snede

TKH: Beleggers houden het nog steeds op een stijging

29 jul 12.00u: Poging om een bodem te realiseren

29 jul 14.00u: De doji werd een korte termijn bodem

29 jul 15.00u: Daling gevolgd op Amerikaans groeicijfer

Royal Dutch Shell: Daling gisteren als gevolg van cijfers

29 jul 16.00u: Omhoog na daling onder eerdere bodem

29 jul 17.00u: Omgekeerd hoofd en schouders patroon

 

Agenda van maandag 25 jul t/m vrijdag 29 jul 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven