ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250716

  • Het slot van vandaag lag 0,11% onder dat van afgelopen vrijdag. Gedurende de dag stond de beursgraadmeter met een hoogste stand van 456,4 een stuk boven dat slot. De winst werd echter ingeleverd. Het leverde een candle op met een klein lichaam vrij ver aan de onderzijde van de candle. Het betreft een zogenaamde inverted hammer, een potentieel toppatroon uit de gereedschapskist van technisch analisten. We zullen morgen zien of het bevestigd wordt als top, wat het geval is indien morgen een rode candle volgt.

  • De AEX kwam met de hoogste stand van vandaag bijna bij de top rond 458,3 die in april tot stand kwam. Zou het hoogste punt 456,4 worden doorbroken dan wordt 458,3 dan ook het richtpunt.

AEX daggrafiek BB 250716

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is feitelijk niets veranderd door de candle van vandaag. Er is ruimte zowel naar boven als naar beneden, voor een beweging naar de bovenste lijn of een daling naar de middellijn. Op grond van deze indicator kan niet worden gezegd wat het verloop morgen gaat worden. Meestal wordt de bovenste lijn bereikt, maar niet altijd. Dat laatste leert het verloop in de voorlaatste week van juni ons. We kunnen op grond van deze grafiek dus niets naders zeggen.  

AEX uurgrafiek 250716

  • Vanavond heb ik de uurgrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de stijging 448,9 - 456,4. De beursgraadmeter heeft zoals u ziet steun gevonden bij het 61,8% niveau van deze stijging. Omdat een bodem bij een 61,8% grens kan resulteren in een voortzetting naar boven moeten we voor morgen rekening houden met de mogelijkheid van een stijging.

  • Een eventuele daling onder het laagste punt 451,5 van vandaag daarentegen zou een terugkeer naar de bodem rond 448,9 tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling maken.

AEX kwartiergrafiek 250716

  • U heeft in de uurgrafiek gezien dat een vervolg naar boven mogelijk is. Omdat ik wil weten waar in het geval van dat vervolg weerstand kan liggen heb ik Fibonacci lijnen geplaatst tussen het hoogste en het laagste punt van vandaag. De potentiŽle weerstandsniveaus die hieruit voortvloeien zijn de grenzen 453,4 (38,2%), 453,9 (50%) of 454,5 (61,8%).
  • Deze Fibonacci lijnen verliezen hun waarde indien het van een daling onder 451,5 komt.

Resumerend: 

De candle die bij een daling van 0,11% vandaag in de daggrafiek tot stand kwam is een zogenaamde inverted hammer. Aangezien een inverted hammer een potentieel toppatroon is doen we er goed aan morgen na te gaan of op deze candle wellicht een volgende rode candle volgt. Daarmee zou de inverted hammer namelijk bevestigd worden als top. De bodem bij het 61,8% Fibonacci niveau in de uurgrafiek maakt ons echter duidelijk dat we niet uit mogen sluiten dat de index morgen toch weer stijgt. Laten we daarom de potentiŽle weerstandsniveaus bij de hand houden, het gaat zoals we in de kwartiergrafiek zagen om de grenzen 453,4, 453,9 en 454,5. Op een eventuele doorbraak door 454,5 zou een terugkeer naar 456,4 volgen. Een stijging boven dat niveau 456,4 zou resulteren in een voortzetting naar de apriltop rond 458,3. Het laagste niveau van de dag was 451,5. Zakt de beursgraadmeter door dit niveau dan ligt een daling naar de bodem rond 448,9 voor de hand.

En dan nog dit...

De Dow Jones index is in de daggrafiek zojuist onder de laagste punten van de voorgaande zes candles gekomen. Dit lijkt op topvorming, maar ik wil er toch voorzichtig mee omgaan. Waarom bespreek ik aan de hand van de grafiek.

  • Aan de bovenzijde van de laatste vier candles ziet u een lijn getekend. Wordt de daling niet veel groter dan die van dit moment dan zou deze lijn in theorie de bovenkant kunnen worden van een vlag of een dalende wig. Zolang niet uit de grafiek blijkt dat een dergelijk patroon niet meer tot stand kan komen spreek ik daarom nog niet over topvorming. Ik heb de lijnen van de potentiŽle vlag in de grafiek getekend. Over topvorming kan pas gesproken worden als de daling dusdanig groot is dat er geen vlag meer kan ontstaan, dus bij een daling onder de onderste lijn van het patroon getekend in de grafiek. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 25 jul 2016, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 jul 09.15u: Eerste candle betekende een doorbraak

25 jul 10.00u: Steun ter hoogte van slot van vrijdag

25 jul 11.00u: Top van eerste uur werd doorbroken

Corbion: Al snel steun gevonden na uitbraak uit wig

25 jul 12.00u: Zijwaartse beweging na vorige update

25 jul 14.00u: AEX index door steunniveau gezakt

25 jul 15.00u: Index het afgelopen uur verder gedaald

Eurocomm.Prop.: Twee grenzen bepalend voor verloop

25 jul 16.00u: Aangekomen bij volgend steunniveau

25 jul 17.00u: AEX door genoemde niveaus gebroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven