ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120716

  • De stemming onder beleggers is nog steeds uitstekend. De AEX steeg vandaag met 1,1% en sloot ruim boven 443. Hierdoor werd het 76,4% Fibonacci niveau in de grafiek doorbroken, waardoor op het eerste gezicht een voortzetting naar de top rond 453,3 aannemelijk is. Op een doorbraak door een 76,4% niveau volgt namelijk over het algemeen een terugkeer naar het 100% niveau. Lag het maar zo eenvoudig, deze theorie ging kort geleden namelijk niet op. Op 29 mei jongstleden kwam een slot tot stand boven het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 458 - 425,8. Er volgde echter snel een top, het niveau van 458 punten werd niet bereikt. Het slot boven het 76,4% niveau geeft dus geen zekerheid omtrent een terugkeer naar 453,3. Dat neemt niet weg dat een stijging naar dat punt wel een reŽle mogelijkheid is.

  • Een kleine kans op weerstand is er bij een vervolg naar boven bij de slotstand 449,9 van donderdag 23 juni jongstleden, de dag van het Britse referendum. Zou de AEX index dit niveau 449,9 bereiken dan is de koersschade die het gevolg was van de uitslag van het referendum weggewerkt. Het grootste deel is overigens nu al weggepoetst doordat het gap dat op vrijdag 24 juni jongstleden ontstond vandaag door middel van een slot boven 443 is gesloten. De economische schade als gevolg van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is in de ogen van beleggers verwaarloosbaar, zo is gebleken uit het koersverloop. De toekomst zal ons leren of dit een juiste inschatting is van de markten.

AEX daggrafiek BB 120716

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de bovenste lijn van deze indicator het voor de hand liggende doel. Dat wordt echter niet altijd bereikt, zoals de koersontwikkeling in juni ons leert. De huidige situatie vormt geen garantie voor een gang naar de bovenste lijn van deze banden. Dit neemt uiteraard niet weg dat deze gang wel gemaakt kan worden. Zou de lijn bereikt worden dan fungeert deze als potentiŽle weerstandslijn.  

AEX uurgrafiek 120716

  • In de uurgrafiek van onze aandelenmarktindex is vandaag de vlag y-y' tot stand gekomen. Hieruit blijkt dat men aan het Damrak aan een voortzetting naar boven denkt. Een vlag is namelijk een voortzettingspatroon.

AEX kwartiergrafiek 120716

  • Het slot van de dag lag iets boven de vlag en dat patroon is formeel gezien dan ook afgerond met de bij deze formatie gebruikelijke uitbraak naar boven. De slotstand lag echter maar een klein stukje boven het patroon, laten we morgen voor alle zekerheid dus controleren of het inderdaad van een voortzetting komt.
  • Zou onze beursgraadmeter dalen en naar beneden uit het patroon breken, dan wordt dat ongeldig. Het betreft in dat geval topvorming.

Resumerend: 

Een nieuwe stijging bracht de AEX index vandaag boven het 76,4% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Hiermee werd het gap gesloten dat ontstond op de dag dat de uitslag van het Britse referendum bekend werd gemaakt. Gaat de beursgraadmeter verder omhoog dan zijn er twee potentiŽle doelen. Het gaat allereerst om de slotstand van donderdag 23 juni jongstleden 449,9 en vervolgens om het hoogste punt van die dag 453,3. De stijging boven het 76,4% niveau suggereert een terugkeer naar 453,3, maar daar kunnen we zoals ik beargumenteerde niet op blindvaren. Onze aandelenmarkt gaat gezien de vlag in de uur- en kwartiergrafiek uit van een vervolg naar boven. De uitbraak uit die vlag is al gerealiseerd, maar de beweging nog klein. Het verdient aanbeveling de voortzetting naar boven te verifiŽren. Zou de AEX naar beneden gaan en aan de onderkant uit de vlag breken, dan wordt dit patroon ongeldig en is er sprake van topvorming. 

En dan nog dit...

De Duitse beursindex is vandaag tegen een mooi rond getal aangelopen, dat echter niet doorbroken werd. Het zou morgen opnieuw van betekenis kunnen zijn.

  • Het gaat om de grens van 10.000 punten. In de grafiek staat overigens een stippellijn bij 1000, onder de schaalverdeling ziet u echter 'x10' staan ten teken dat het met tien vermenigvuldigd dient te worden. Een rond getal als dit is eigenlijk geen hindernis van betekenis, maar heeft voor de menselijke geest desondanks waarde. Het is mogelijk dat het gegeven dat de DAX deze grens heeft bereikt winstnemingen en dus topvorming uitlokt. We zullen morgen zien of dat ook deze keer wellicht zo is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 12 jul 2016, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 jul 09.15u: Direct een voortzetting naar boven

12 jul 10.00u: Beursgraadmeter bij belangrijk niveau

12 jul 11.00u: De grens 443 in de AEX is doorbroken

Wessanen: Met 436% gestegen vanaf bodem 2012

12 jul 12.00u: AEX bij bovenkant inverted hammer

12 jul 14.00u: Markt heeft winst goed vastgehouden

12 jul 15.00u: Aandelenmarktgraadmeter iets gedaald

12 jul 16.00u: Toppatroon kan nog steeds ontstaan

12 jul 17.00u: Al snel steun na afronding patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven