ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220216

  • De AEX is vandaag 2,1% gestegen en dat is na de uitbraak uit de stijgende wig van afgelopen vrijdag een ongewone ontwikkeling. Op de wig is niet de daling gevolgd die gebruikelijk is na de afronding van de formatie.

  • Het slot van de dag lag boven lijn g en deze dalende lijn is daarmee doorbroken. Laten we hier overigens een niet al te zware lading aan geven. In de grafiek ziet u een stippellijn door toppen uit begin en eind december 2015. Nadat die lijn doorbroken werd volgde enkele dagen later alsnog een daling. De stijging door lijn g betekent dat we een weerstandslijn minder hebben, dat is de betekenis van de doorbraak van vandaag. Over het toekomstig verloop zegt het jammer genoeg niets.

  • Het slot van de dag lag in de buurt van het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 433,9 - 378,5 dat rond 420,8 ligt. Dit niveau werd niet met een slotstand doorbroken en dat houdt in dat we morgen dienen te kijken of er eventueel een daling wordt opgestart vanaf deze grens. Er is hier namelijk een kleine kans op topvorming.

  • Wordt het hoogste punt 421,5 van vandaag daarentegen doorbroken dan tekent de markt voor een opwaartse voortzetting. Aannemelijk doel is dan het 50% Fibonacci niveau van de daling 474,9 - 378,5 dan rond 426,7 is te vinden. Het is een grijze horizontale stippellijn in de grafiek.

AEX daggrafiek BB 220216

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont een positief beeld. De AEX heeft wat meer afstand genomen van de middellijn en die kan morgen eventueel naar boven draaien. Het kan in theorie een stijging naar de bovenste lijn opleveren, mits de beursgraadmeter boven de middellijn blijft.

AEX uurgrafiek 220216

  • Het kopende deel van de markt heeft de zaken uitermate slim gespeeld. Nadat vanmorgen een doorbraak door de top rond 419 van afgelopen donderdag tot stand kwam werd dat niveau de uren daarna met succes verdedigd. Het diende vervolgens als platform voor een beweging naar boven. Niet handig waren echter de stappen ten opzichte van de al bij de daggrafiek besproken grens 420,8. Dat werd namelijk niet met een slotstand doorbroken, hetgeen theoretisch nog in topvorming kan resulteren.

AEX kwartiergrafiek 220216

  • De markt toonde overigens wel het voornemen om de grens 420,8 te doorbreken. Er werd kort voor het slot namelijk een vlag afgerond. We gaan morgen kijken of de markt weet voort te bouwen op deze ontwikkeling.

Resumerend: 

De markt realiseerde vandaag een stijging van 2,1%, een ongewone ontwikkeling na de vorming van een stijgende wig. In de daggrafiek werd de dalende lijn g doorbroken. We hebben hiermee een weerstandslijn minder, een grotere betekenis moeten we hier zoals we zagen niet aan geven. Het slot lag bij het 76,4% niveau 420,8 in de daggrafiek, dat echter niet doorbroken werd. Dit houdt in dat we morgen een daling zouden kunnen krijgen, er is immers een kleine kans op topvorming bij dit Fibonacci niveau. De markt gaf aan het einde van de middag met de afronding van een vlag in de kwartiergrafiek evenwel aan een voortzetting naar boven te zien. Het hoogste punt van de dag was 421,5, wordt dat doorbroken dan komt die voortzetting naar boven er inderdaad. Het met een grijze stippellijn in de daggrafiek getekende 50% niveau 426,7 wordt in dat geval het eerstvolgende richtpunt.

En dan nog dit...

Het hoogste punt in het koersverloop van de S&P500 index lag tot dusverre in de buurt van de top die begin deze maand in de daggrafiek ervan ontstond. Dat niveau is vanavond van belang.

  • De top die begin deze maand ontstond lag rond 1947, ter hoogte van toppen uit de tweede week van januari. Blijft dit niveau intact dan kan vanaf deze grens eventueel een daling volgen. Het is daarom goed vanavond te volgen of 1947 al dan niet uitgenomen wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 22 feb 2016, 18.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 feb 09.15u: Sterk begin van kopende deel markt

22 feb 10.00u: Vlag ontstaan rond top van vrijdag

22 feb 11.00u: De top rond 419 in AEX is doorbroken

22 feb 12.00u: Beursgraadmeter niet verder gestegen

22 feb 14.00u: Veel strijd in de buurt van dalende lijn

22 feb 15.00u: Hoogste punt dag ligt weer iets hoger

22 feb 16.00u: AEX na opening VS door dalende lijn

22 feb 17.00u: Een daling in de vorm van een vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven