ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040216

  • De opening van vanmorgen lag 1,6% boven het slot van gisteren, wat werd veroorzaakt door een late rally op de Amerikaanse markten. De hoofd en schouders patronen waar ik gisteren bij de uurgrafiek over schreef werden ongeldig. Aan het slot was er echter maar 0,4% van over. Als de markt niet in staat is zo'n openingswinst vast te houden is het onzeker of men capabel zal zijn een nieuwe beweging naar boven op te starten. Morgen dus maar weer zien wat het wordt.

AEX daggrafiek BB 040216

  • Vanuit de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek gezien is een stijging in ieder geval wel mogelijk. De AEX staat namelijk nog steeds boven de middellijn.

AEX uurgrafiek 040216

  • In de uurgrafiek wil ik uw aandacht vragen voor de vorm van het koersverloop boven lijn b. Zakt de beursindex door deze lijn en de bodem rond 411,3 dan wordt een groot hoofd en schouders patroon afgemaakt. Dat zou in het licht van de vanmorgen ongeldig geworden hoofd en schouders patronen een bijzondere ontwikkeling zijn, want het zou inhouden dat de aandelenmarkt niets opgeschoten zou zijn met de sprong van vanochtend. Er zou zich dan immers alsnog een toppatroon voordoen. De bodem rond 392,4 zou bij een daling onder 411,3 het meest aannemelijke doel worden.

  • De vorming van dit patroon kan voorkomen worden, daarvoor is een stijging boven de top rond 433,9 nodig. Tovert men in de VS weer zo'n late stijging uit de hoge hoed zoals gisterenavond dan is een stijging boven die top zonder meer mogelijk. Eerst moeten dan de toppen rond 422 en 424,5 uiteraard doorbroken worden, voordat een poging kan worden gedaan de AEX de top rond 433,9 te doen bereiken en breken.

AEX kwartiergrafiek 040216

  • Steun lag er vanmiddag bij het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek. Blijft de bodem bij dat correctieniveau intact dan kan alsnog een beweging naar boven volgen, ook al is de graadmeter vanaf 17u gedaald.
  • Komt de beursindex echter onder de bodem rond 415,9 dan wordt het spannend, want dan ligt een daling naar lijn b en de bodem rond 411,3 van gisteren technisch voor de hand.

Resumerend: 

Een laat en krachtig herstel in de Verenigde Staten vertaalde zich vanmorgen bij ons in een 1,6% hogere opening. De toppatronen van gisteren werden zoals u in mijn updates heeft kunnen lezen ongeldig. Aan het slot was er echter nog maar 0,4% over van de winst, waardoor een vraagteken is te zetten bij een eventueel vervolg naar boven. In de uurgrafiek tekent zich een nieuw potentieel hoofd en schouders patroon af, dat afgerond wordt indien de AEX-index naar beneden door lijn b en de bodem rond 411,3 breekt. Lijn b wordt dan de neklijn, een daling naar 392,4 het waarschijnlijke gevolg. Er is vanmiddag echter een bodem gevormd bij het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek, waarmee de weg naar boven open bleef. Weerstand is er rond 422 en 424,5. Worden die grenzen uitgenomen dan kan de markt gaan proberen de index bij 433,9 te krijgen. Zou men er in slagen de marktindex boven dat niveau 433,9 te krijgen dan wordt de vorming van het hoofd en schouders patroon voorkomen. Zakt de aandelengraadmeter morgen echter door de bodem rond 415,9 van vandaag dan neemt de kans op de vorming van dat toppatroon juist toe en wordt het dus spannend.

En dan nog dit...

De euro bevindt zich opnieuw in een opwaartse beweging ten opzichte van de dollar. ECB-voorzitter Draghi zal dus weer snel in actie komen om dit te keren. Men speelt immers haasje over. Presidenten van centrale banken reageren voortdurend op elkaar in een poging de eigen munt zo zwak mogelijk te houden. Dat lukt Draghi op dit moment niet best, dat blijkt uit de weekgrafiek hieronder.

  • Onze munt bevindt zich in een beweging naar boven, met lijn p als trendlijn. Draghi zal de euro onder deze lijn willen hebben. Vooralsnog wordt de munt echter sterker ten opzichte van de dollar. Weerstand kan er zijn rond het 50% Fibonacci niveau $1,112 dat is bereikt en bij het 61,8% niveau $1,126. Dit zijn niveaus in de buurt waarvan in theorie een volgende top kan ontstaan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 feb 2016, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 feb 09.15u: Koersverloop wordt steeds extremer

4 feb 10.00u: Mogelijkheid daling nog steeds aanwezig

4 feb 11.00u: Dalende wig afgerond in kwartiergrafiek

4 feb 12.00u: AEX-index is niet verder opgelopen

4 feb 14.00u: Aandelenmarktgraadmeter is gedaald

4 feb 15.00u: AEX aangekomen bij 61,8% Fibonacci

4 feb 16.00u: Steun gevonden bij Fibonacci grens

4 feb 17.00u: Marktgraadmeter opnieuw omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven