ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080216

  • Onze aandelenmarktgraadmeter verloor vandaag 3,2% ten opzichte van de slotstand van afgelopen vrijdag. Deze daling betekende een doorbraak door lijn b, een lijn die ik vrijdagavond in mijn slotanalyse al in de uurgrafiek tekende. Boven lijn b ziet u een hoofd en schouders patroon. Dit toppatroon blijft geldig zolang de AEX-index onder lijn b blijft, want dat is de neklijn van de formatie. Het koersdoel van het patroon is ongeveer 388,4.

  • Rond 392,4 vinden we de bodem van 290 januari jongstleden. De stippellijn door die bodem, een potentieel steunniveau, is een plausibel doel.

  • Op 390 ziet u nog een stippellijn, die lijn wordt het doel mocht de grens 392,4 doorbroken worden. Het gaat om het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 510,6, een lange termijn Fibonacci niveau dat rond 390 ligt. Hiermee hebben we twee richtpunten naar beneden.

AEX daggrafiek BB 080216

  • Waar ik bij een vervolg naar beneden in ieder geval op zal letten is de onderste lijn van de Bollinger Bands. We staan daar niet ver meer boven en het is een potentiële steunlijn.

AEX uurgrafiek 080216

  • In de uurgrafiek ontstond als laatste candle een hammer en dat is een teken dat tenminste een deel van de markt een mogelijkheid ziet voor de vorming van een bodem. Het betreft namelijk een potentieel bodempatroon.

AEX kwartiergrafiek 080216

  • Wellicht heeft de stijging in de laatste fase van de handelsdag echter niet van doen met een poging om tot de vorming van een bodem te komen, maar met de ronde grens van 400 punten. Ik acht het niet ondenkbaar dat grote kopers van een slot onder dit niveau een verkeerd signaal uit vonden gaan en hebben voorkomen dat het van een slot onder deze grens kwam. Dit werd in de voorlaatste candle, die van 17.15u tot 17.30u, tot stand gebracht. We zullen morgen zien wat het werkelijk waard was.
  • De betekenis van de hammer in de uurgrafiek en het slot boven 400 punten meet ik dan af aan het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 398,6 en de laatste top rond 403,8. Een daling onder 398,6 betekent een voorzetting naar beneden naar de bodem 392,4 die ik bij de daggrafiek besprak, of wellicht lager. Een stijging boven 403,8 daarentegen zou korte termijn bodemvorming inhouden, waarop ik vervolgens op zoek ga naar mogelijke barrières op de weg omhoog. Daar doe ik u uiteraard verslag van in mijn updates.

Resumerend: 

Een grote daling en een hoofd en schouders patroon, dat zijn de belangrijke ontwikkelingen van vandaag. Het meest plausibele doel is zoals we zagen de januaribodem rond 392,4, dat is immers het eerstvolgende potentiële steunniveau. Zou dat doorbroken worden dan wordt 390 het volgende richtpunt, een lange termijn Fibonacci niveau waarover ik het bij de daggrafiek had. De hammer in de uurgrafiek suggereert overigens bodemvorming, we zullen morgen dus eerst moeten kijken of de graadmeter wellicht naar boven gaat. Wordt de laatste top rond 403,8 in de kwartiergrafiek doorbroken dan gaat het daadwerkelijk om korte termijn bodemvorming, waarna u in mijn updates zult kunnen lezen waar vervolgens in mijn optiek de mogelijke barrières liggen op de weg omhoog. Een daling onder 398,6 daarentegen houdt een vervolg naar 392,4 of wellicht lager in.

En dan nog dit...

De grafiek die er vandaag absoluut uitspringt bij de daggrafieken van de internationale indices is die van de Nikkei. In Japan realiseerde men vandaag namelijk een potentieel bodempatroon.

  • De candle die vanmorgen werd afgemaakt is een engulfing bullish line. Waar men elders door begint te krijgen dat centrale banken de economie niet onder controle krijgen en hun grip op de aandelenmarkten bovendien kwijt dreigen te raken is dat besef in Japan nog niet doorgedrongen. Daar stuurde men vandaag namelijk aan op bodemvorming. We zullen morgen zien wat dit patroon waard is, want de Aziatische beurzen moeten nog reageren op de ontwikkelingen elders. 
  • Wie ook nog gaan reageren zijn ongetwijfeld die centrale banken. Dalende beurskoersen zijn onacceptabel, want de hele theorie van de creatie van economische groei is geënt op stijgende assetprijzen. Ik verwacht dus dat FED-voorzitter Yellen als zij later deze week achtereenvolgens voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat verschijnt de mogelijkheid van uitstel van de verwachte renteverhoging prominent op tafel zal leggen. Misschien spreekt ze zelfs wel de bereidheid uit om de rente indien nodig te verlagen. De man waar ik ook nog wat van verwacht is ECB-voorzitter Draghi. Ik kan me niet voorstellen dat hij de daling van vandaag over zijn kant zal laten gaan. Hij is immers van de Italiaanse school, de momenteel dominante stroming in de Europese Centrale Bank die gelooft dat je problemen oplost door de creatie van extra geld. Italië heeft niets anders gedaan in het verleden, de tijd van de lire. Draghi zal niet zomaar van zijn geloof afstappen. Aftreden of doorduwen, dat zijn in mijn optiek de enige mogelijkheden voor hem. Het zal doorduwen worden, zo vermoed ik. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 8 feb 2016, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 feb 09.15u: Openingswinst binnen kwartier weg

8 feb 10.00u: Forse bewegingen op aandelenmarkt

8 feb 10.15u: AEX-index is flink onderuit gegaan

8 feb 11.00u: Hoofd en schouders patroon uurgrafiek

8 feb 12.00u: Een korte opleving hield geen stand

8 feb 13.15u: Rechthoek in wording in kwartiergrafiek

8 feb 14.00u: Patroon is afgerond met een uitbraak

8 feb 14.30u: Het doel van de rechthoek is bereikt

8 feb 15.00u: Twee Fibonacci niveaus doorbroken

8 feb 16.00u: Top bij het 76,4% Fibonacci niveau

8 feb 17.00u: Dubbele bodem rond 400 punten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven