ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 260216

 • De afgelopen week was opnieuw een week waarin een groene candle werd gevormd. De AEX sloot 2,6% boven het slot van vorige week vrijdag. Om potentiŽle hindernissen te achterhalen heb ik Fibonacci lijnen over de daling 510,6 - 378,5 geplaatst. Rond 429 vinden we de eerste mogelijke barriŤre, namelijk het 38,2% niveau van deze daling.

 • Belangrijk is uiteraard ook de top rond 433,9. De ontwikkeling van deze en vorige week mag dan sterk zijn, zolang we onder deze top koersen stelt het vanuit deze grafiek beoordeeld niets voor. De top maakt namelijk deel uit van een serie steeds lager gelegen toppen. Voor een echte verbetering van het sentiment is een doorbraak noodzakelijk. Zou er daarentegen een top onder 433,9 tot stand komen dan zou dat negatief zijn, dan blijft het patroon van lagere toppen namelijk in stand. Zolang er op steeds lagere niveaus wordt verkocht is dat slecht, dit is dus iets om ons de komende weken op te focussen.

 • Het is uiteraard positief dat er deze week winst is geboekt, dat voedt in ieder geval de hoop dat een verder herstel mogelijk is. De vraag is helaas wel wat die hoop waard is, kijkt u maar eens mee naar het patroon dat in de daggrafiek in ontwikkeling is.

AEX daggrafiek 260216

 • In de daggrafiek heb ik de stijgende wig j-j' getekend. Een stijgende wig is een patroon dat afgerond wordt met een uitbraak naar beneden en in dat geval een hervatting van de dalende trend inhoudt. We doen er komende week verstandig aan te volgen of het inderdaad van een uitbraak aan de onderzijde komt. Dat zou niet de eerste keer zijn, zoals u in de grafiek ziet werd op 2 februari jongstleden een gelijkvormig patroon afgemaakt, waarop een stevige daling volgde.

 • De bovenkant van de wig j-j' valt aanstaande maandag samen met het 50% Fibonacci niveau van de daling 433,9 - 378,5, een potentieel weerstandsniveau dat rond 426,7 ligt. Dat niveau en de grens 429 afkomstig uit de weekgrafiek zijn de eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau waar we mee te maken krijgen indien het van een vervolg naar boven komt.

 • Zou de AEX naar boven uit de wig breken dan wordt dit patroon onbruikbaar. Dit zou uiteraard een positieve ontwikkeling zijn, want het zou de dreiging van een daling even wegnemen. We kunnen ons in dat geval richten op het verloop ten opzichte van 429 en 433,9 in de weekgrafiek.

 • De vlag die ik gisteren met oranje lijnen in deze daggrafiek tekende heeft een koersdoel van bijna 447. Onmogelijk is een uitbraak naar boven uit de wig dus niet, al is de kans op een daling bij een stijgende wig normaal gesproken groter.

AEX daggrafiek BB 260216

 • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft in ieder geval nog ruimte naar boven, want de bovenste lijn is nog niet bereikt. Vanuit deze optiek kunnen we in theorie dus verder omhoog.

 • De candle van vandaag is trouwens een inverted hammer, dat vergat ik bij de vorige grafiek nog te vermelden. Het is een potentieel toppatroon, maandag moet blijken of het daadwerkelijk een top wordt.

AEX uurgrafiek 260216

 • We zagen dat er in principe een daling op zou kunnen treden aanstaande maandag en hebben daarom potentiŽle steunniveaus nodig. Om die te bepalen heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 405,6 - 425,8 in deze grafiek gezet. Steun voor de AEX kan er eventueel zijn rond 421 (23,6%), 418,1 (38,2%), 415,7 (50%) of 413,3 (61,8%). Voor de volledigheid, de onderkant van de wig in de daggrafiek ligt komende maandag in de buurt van 415 punten, dat niveau moeten we uiteraard ook meenemen.

AEX kwartiergrafiek 260216

 • Men gaat in onze markt nog uit van een vervolg naar boven, dat is wat een patroon in de kwartiergrafiek ons leert. Het gaat om de driehoek l-l'. De markt krijgt gelijk indien het van een uitbraak aan de bovenkant komt. De index gaat dan naar het niveau 426,7 dat we in de daggrafiek zagen of wellicht hoger.
 • De markt verandert van gedachten indien er een uitbraak naar beneden tot stand komt, dat zou de driehoek namelijk ongeldig maken.

Resumerend: 

We hebben opnieuw een positieve week achter de rug, waarin de AEX 2,6% steeg. De weekgrafiek leerde ons dat we er hiermee nog niet zijn. Er staat namelijk een patroon van lagere toppen in die grafiek, waarvan die op 433,9 de laatste is. Die moet doorbroken worden wil er een eind komen aan het patroon van lagere toppen, iets dat noodzakelijk is wil het beeld positiever kunnen worden. In de daggrafiek staat nochtans de stijgende wig j-j' en we moeten op grond hiervan uit gaan van een vervolg naar beneden. De wig wordt afgerond zodra het van een uitbraak aan de onderkant komt, een onderkant die we aanstaande maandag rond 415 vinden. De bovenkant van de wig valt komende maandag samen met het 50% niveau van de daling 433,9 - 378,5 rond 426,7. Dat is een weerstandsniveau. Zou de AEX naar boven door dit niveau breken dan houdt dat een uitbraak naar boven uit de wig in, wat het patroon onbruikbaar zou maken en dus een positieve ontwikkeling zou zijn. Punten om op te letten worden in dat geval de niveaus 429 of 433,9 in de weekgrafiek. Gaat de beursindex omlaag dan kan er steun zijn rond 421, 418,1, 415,7 of 413,3, dat leert de uurgrafiek ons. Men ziet in de markt een voortzetting naar boven voor zich, dat is het beeld dat naar voor komt uit de driehoek in de kwartiergrafiek. Laten we maandag kijken of de driehoek afgerond wordt met een uitbraak naar boven of ongeldig wordt met een uitbraak naar beneden, dan hebben we een eerste indicatie voor het koersverloop dat we vervolgens mogen verwachten.

En dan nog dit...

De S&P500 brak gisteren kort voor het slot van de Amerikaanse handelsdag naar boven door het weerstandsniveau 1947. Vandaag werd een volgend potentieel weerstandsniveau bereikt.

 • Het potentiŽle weerstandsniveau waar de S&P500 vandaag is aangekomen is het 50% Fibonacci niveau van de daling 2117 - 1810 dat rond 1963 ligt. Een 50% niveau kan topvorming opleveren. Zou er inderdaad een top ontstaan dan zou dat een zure appel zijn voor de partijen die de index gisteren door 1947 drukten. Er is nog iets om op te letten. In mijn update van 16u maakte ik aan de hand van een grafiek die ik plaatste melding van het feit dat de Dow Jones naar boven uit een stijgende wig in de daggrafiek was gebroken. De bovenkant van de wig ligt vandaag rond 16710, zo voegde ik eraan toe. De stond om 18.30u op 16701, dus iets onder die bovenkant. Dit wil zeggen dat de uitbraak vanavond eventueel teruggedraaid zou kunnen worden, wat uiteraard een negatieve ontwikkeling zou zijn. Willen Amerikaanse beleggers de uitbraak van vanmiddag handhaven dan dienen zij te zorgen voor een slot boven 16710 in de Dow. Een slot boven 1963 in de S&P500 is daarnaast nodig wil men voorkomen dat er hier een top kan ontstaan, waarmee we twee concrete grenzen hebben aan de hand waarvan we vanavond de Amerikaanse verrichtingen kunnen beoordelen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 26 feb 2016, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

26 feb 09.15u: Damrak borduurt voort op winst in VS

26 feb 10.00u: Hoger, maar patroon maakt voorzichtig

26 feb 11.00u: Groot optimisme in de aandelenmarkt

26 feb 12.00u: Korte termijn top in de kwartiergrafiek

26 feb 14.00u: Gedaald, maar winst nog altijd groot

26 feb 15.00u: Nieuw stijgend kanaaltje in grafiek

26 feb 16.00u: AEX iets gedaald het afgelopen uur

26 feb 17.00u: Het vertrouwen is groot in de markt

 

Agenda van maandag 22 feb t/m vrijdag 26 feb 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven