ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020216

  • Een lange rode candle vormde vandaag de bevestiging van het potentiŽle toppatroon dat gisteren bij het 50% Fibonacci niveau in de grafiek ontstond. Een top bij een 50% niveau kan in theorie voorafgaan aan een daling onder de voorgaande bodem, het kan namelijk om de hervatting van de dalende trend gaan. Er zijn echter nog potentiŽle steunniveaus tussen de bodem rond 392,4 en het punt waar we ons met de AEX bevinden, daar kom ik bij de uurgrafiek op terug. Zover als het voorspellen van een daling onder 392,4 wil ik dus nog niet gaan, ik beperk me tot de opmerking dat het een reŽle mogelijkheid is.

AEX daggrafiek BB 020216

  • De onderkant van de candle van vandaag staat iets boven de middellijn van de Bollinger Bands. Die middellijn heeft de potentie een steunlijn te zijn, daar zullen we morgen dus op moeten letten.

AEX uurgrafiek 020216

  • Een belangrijk gegeven in de uurgrafiek is de vorming van een hoofd en schouders patroon dat vanmiddag werd afgerond. De neklijn is de stippellijn rond 422 en het toppatroon blijft geldig zolang de beursgraadmeter boven deze lijn blijft. Ik neem daar wel een puntje speling bij, daar kom ik zo op terug. Het patroon heeft een koersdoel van 410,2 punten.

  • Er zijn echter nog potentiŽle steunniveaus waar we ons rekenschap van moeten geven. U moet dan denken aan de Fibonacci niveaus van de stijging 392,4 - 433,9 rond 418 (38,2%), 413,1 (50%) en 408,3 (61,8%). Bij de stippellijnen rond 416,9, 410 en 407,8 kan eventueel ook nog een bodem ontstaan, die tellen dus eveneens bij de beoordeling van het komende koersverloop. Volgens het hoofd en schouders patroon zou de AEX naar de stippellijn rond 410 moeten gaan, we gaan het zien.

  • Er kwam vanmiddag een bodem tot stand bij het 38,2% niveau rond 418. Morgen kijk ik in ieder geval of er wellicht een beweging omhoog wordt gerealiseerd vanaf deze bodem, want dat is in principe mogelijk.

  • Zakt de index echter door het niveau dan richt ik mijn aandacht op 416,7. Daar volg ik of er een voortzetting naar 413,1 tot stand komt of niet, en zo verder. Op die manier blijkt vanzelf of we bij 410 uitkomen zoals het toppatroon ons zegt.

AEX kwartiergrafiek 020216

  • In de kwartiergrafiek is een vlag in wording te zien, waarmee de markt in feite zegt een vervolg naar beneden te voorzien. Op een naar boven gerichte vlag volgt meestal namelijk een voortzetting naar beneden. Het wachten is op de uitbraak aan de onderkant.
  • Breekt de AEX naar boven uit dan wordt het patroon onbruikbaar, we gaan dan kijken of het hoofd en schouders patroon geldig blijft. Ik wil de bovenkant van de candle waarmee de doorbraak door 422 tot stand kwam (423,1) daarvoor gebruiken, zolang we daar bij een stijging onder blijven zie ik de formatie als geldig.

Resumerend: 

De gisteren nog potentiŽle top in de daggrafiek is vandaag bevestigd als top. In de uurgrafiek is bovendien een toppatroon afgerond, namelijk een hoofd en schouders patroon. Dit patroon blijft geldig zolang de AEX onder 423,1 blijft, een grens die ik aan de hand van de kwartiergrafiek bepaalde. Formeel moet je hiervoor letten op het verloop ten opzichte van de neklijn, maar ik neem graag wat marge. Het doel van het patroon is 410,2. We zagen in de uurgrafiek meerdere steunniveaus, namelijk 418, 416,9, 413,1, 410, 408,3 en 407,8. Het patroon suggereert dat de beursindex naar 410 gaat. Omdat de grenzen erboven punten zijn waar in principe een bodem kan ontstaan doen we er goed aan van niveau tot niveau na te gaan of we er daadwerkelijk doorheen zakken op weg naar 410 of er een bodem maken. De AEX vond vanmiddag steun rond 418, de eerste grens waar de marktgraadmeter doorheen zou moeten zakken. Daarvoor moet dan eerst de vlag in de kwartiergrafiek afgemaakt worden met een uitbraak naar beneden. Zou het van een uitbraak naar boven komen dan wordt dit patroon onbruikbaar en dienen we te volgen of het hoofd en schouders patroon geldig blijft.

En dan nog dit...

Gisterenavond plaatste ik op deze plek de daggrafiek van de Dow Jones, met daarin een vlag in wording. Vanavond wil ik u als vervolg hierop laten zien dat er in de daggrafiek van de S&P500 eveneens een vlag in ontwikkeling is. Het staat op het punt te worden afgerond.

  • De S&P500 is gedaald, waarop de bovenkant van de vlag de definitieve status heeft gekregen. De index heeft tevens de onderkant bereikt van het patroon, dat hierdoor op het punt staat afgerond te worden met een uitbraak aan de onderzijde. Het moet alle hens aan dek zijn bij grote Amerikaanse partijen die dit patroon onderkennen. Het zou vreemd zijn als men het gevaar niet zou zien, want veel grote marktpartijen hebben technisch analisten in dienst. Als je als analist een patroon als dit mist kun je beter een ander vak gaan zoeken . Ik ben dan ook erg benieuwd of er de komende uren nog een poging wordt gedaan om te voorkomen dat het van een uitbraak komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 2 feb 2016, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 feb 09.15u: Een lagere start op deze beursdag

2 feb 10.00u: Vier rode candles in kwartiergrafiek

2 feb 11.00u: Potentieel steunniveau 422 bereikt

2 feb 12.00u: AEX gestegen vanaf steun rond 422

2 feb 14.00u: Beursindex zijwaarts, steun bij 423,3

2 feb 15.00u: AEX staat op cruciaal koersniveau

2 feb 16.00u: Hoofd en schouders patroon afgerond

2 feb 17.00u: Steun gevonden op Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven