ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 051216

  • Als de koersreactie op nieuws dat beleggers tegenvalt voortaan die is van 9 november jongstleden of die van vandaag dan ziet het er niet goed uit voor wat nu nog vrije handel wordt genoemd. De reactie was in beide gevallen gelijk, zowel na de winst van Trump als het verlies van Renzi volgde kort na de opening een heftige stijging die als een volkomen verrassing kwam. Partijen die op een daling speculeerden kwamen volledig verkeerd te zitten. De snelle stijging startte om enkele minuten na negenen en had een gecoördineerd karakter. Zowel Europese als Amerikaanse futures schoten tegelijkertijd naar boven. Het was onmogelijk te zeggen waar de oorsprong van de plots aanwezige kooplust lag. Er werd geďntervenieerd, een dergelijke beweging ontstaat niet spontaan. Waar de bron van die interventie lag was echter niet vast te stellen, net zo min als dat mogelijk was na een vergelijkbare koersontwikkeling op de verkiezing van Trump. Het baart me zorgen. Als grote kopers klaar staan om negatieve effecten van politieke ontwikkelingen direct teniet te doen, zoals nu tweemaal is gebeurd, is de vraag gerechtvaardigd in hoeverre nog gesproken mag worden over vrije handel. Laat de ontwikkeling van vandaag dus niet structureel zijn.

  • De candle van afgelopen vrijdag is door de stijging van 1,1% van vandaag een afgetekende bodem geworden. We kunnen de kijker wederom richten op de grenzen 458, 460,1, 463 en 466,2 die zoals ik afgelopen vrijdag vaststelde doorbroken moeten worden voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven.

  • Het laagste punt van vrijdag jongstleden was 445,7. Belandt de beursgraadmeter onder dit punt dan wordt de bodemvorming die nu heeft plaatsgevonden teniet gedaan en moeten we het vizier alsnog richten op 444,2 of 437,9.

AEX daggrafiek BB 051216

  • De AEX heeft in één klap bijna de bovenkant van de Bollinger Bands bereikt. Gaat de beursindex verder omhoog dan kan die lijn als weerstandslijnen fungeren.

AEX uurgrafiek 051216

  • Je hebt natuurlijk veel mensen die de overtuiging toegedaan zijn dat koersontwikkelingen als die van vandaag spontaan tot stand gekomen bewegingen zijn. Deze mensen moeten nog maar eens goed kijken naar de uitzonderlijke candle van het eerste uur van vanmorgen. Ik hoef daar niet veel woorden aan vuil te maken. Een candle als deze ontstaat eenvoudigweg niet vanzelf.

  • De correctie die volgde bracht de AEX naar het 38,2% Fibonacci niveau van de snelle stijging. Hier ontstond een bodem, waarmee de markt zich positioneerde voor een voortzetting naar boven.

  • Gaat de index morgen desondanks toch omlaag dan kan er eventueel steun zijn bij het 50% niveau rond 452,7 of het 61,8% niveau rond 451,4, en uiteraard ook bij het laagste punt van vandaag 447,4. 

AEX kwartiergrafiek 051216

  • In de kwartiergrafiek werd vandaag een dalende rechthoekige driehoek gerealiseerd, een toppatroon dat bestaat ui lijn x en de stippellijn rond 455,2. Het koersdoel van het patroon ligt vlak bij het 50% niveau 452,7. Dat doel is geldig zolang de AEX onder 455,2 blijft.
  • De markt heeft met de vorming van de dalende wig x-y echter de intentie getoond om een voortzetting naar boven tot stand te brengen. Morgen moet duidelijk worden welk patroon uiteindelijk het zwaarst telt, de driehoek als aanwijzing voor een daling naar 452,7 of lager, of de wig als teken van een vervolg naar boven.

Resumerend: 

Het koersverloop van vanmorgen volgend op het verlies van de Italiaanse premier Renzi leek als twee druppels water op dat na de verkiezing van Trump op 9 november jongstleden. Grote kopers stonden klaar om de negatieve gevolgen van de politieke ontwikkeling direct te bezweren, het gevolg was het ontstaan van een short squeeze en een snelle stijging. Ik hoop maar dat deze manier van reageren niet structureel is, dat zou slecht nieuws zijn in vrije markten. De koersontwikkeling bracht de AEX opnieuw dichtbij het weerstandsniveau 458. Afgelopen vrijdag liet ik u zien dat de niveaus 458, 460,1, 463 en 466,2 moeten worden doorbroken voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven. Op het verloop ten opzichte van die grenzen is mijn aandacht morgen dus gericht in het geval van stijging. De AEX kan gezien de tegengestelde patronen in de kwartiergrafiek echter ook naar beneden gaan. Steun kan er indien het van een daling komt zijn rond 452,7, 451,4 of 447,4. Een eventuele daling onder 445,7 zou een complete draai zijn ten opzichte van vandaag en leiden tot een daling naar 444,2 of 437,9.

En dan nog dit...

Op 25 november jongstleden stelde ik op grond van de weekgrafiek van de Dow Jones dat de stijging van de index kon eindigen rond 19.150 of 19.230. Vanavond wil ik kijken hoe het ermee staat.

  • De Dow Jones is door het 161,8% niveau gebroken dat rond 19.150 ligt en is ook boven het doel 19.230 geweest dat ik op grond van de dalende wig q-q' bepaalde. Daar wil ik echter nog niets mee doen, een korte stijging boven een koersdoel is namelijk niet ongewoon. Het is onmogelijk om een dergelijk doel exact te bepalen, het is en blijft altijd een benadering. Uit de stijging van vanmiddag boven 19.230 kunnen we dan ook nog niet de conclusie trekken dat een vervolg naar boven verwacht mag worden. Het kan zo zijn dat vandaag het hoogste punt in de Amerikaanse index is bereikt, iets dat we uiteraard pas echt weten indien de Dow de komende dagen een daling inzet. Het zijn overigens altijd de slotstanden die daarvoor tellen en nooit het verloop gedurende de dag. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 5 dec 2016, 19.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 dec 09.15u: Snelle stijging na negatieve opening

5 dec 10.00u: Is hier nog sprake van een vrije markt...

5 dec 11.00u: Veel vragen bij stijging van vanmorgen

5 dec 12.00u: Voor tweede maal steun rond 455,2

5 dec 14.00u: Uitbraak uit driehoek bleef tot nu toe uit

5 dec 15.00u: AEX naar beneden uit patroon gebroken

5 dec 16.00u: Beursindex test onderkant van driehoek

5 dec 17.00u: Steun gevonden bij onderkant van wig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven