ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 081216

  • De top rond 466,2 van begin september is doorbroken en het hoogste punt van het jaar is verlegd naar 467,4. Dat is het gevolg van de beslissing van de ECB, uiteraard mede genomen door Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, om de periode waarin obligatieaankopen worden gedaan te verlengen naar december 2017. De ECB bezit inmiddels 35% van alle Europese staatschuld. Dit al absurd hoge percentage zal dus verder worden opgeschroefd. Het nieuwe geld, Ä 540 miljard dat nog niet bestaat en wordt gecreŽerd, zal hoewel anders wordt beweerd in de aandelenmarkten belanden. Dat is de reden van de doorbraak. Beleggers zien de aandelenkoersen in de toekomst op grond hiervan verder stijgen en lopen daar met deze doorbraak op vooruit.

  • Morgen is de laatste dag van deze beursweek. Ik wil dan graag een tweede slotstand boven 466,2 zien, zodat de septembertop ook in de weekgrafiek doorbroken wordt. Daar zal ik morgen dus op letten. De eerstvolgende weerstandslijn vinden we rond 472, iets dat ik u morgenavond in mijn slotanalyse zal laten zien. In die richting gaan we als onze markt morgen een voortzetting naar boven weet neer te zetten.

AEX daggrafiek BB 081216

  • Het is op grond van de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands jammer genoeg niet zeker of de AEX op dit moment al verder naar boven kan gaan. De beursindex sloot namelijk ver boven de banden. We zijn genoodzaakt rekening te houden met een terugkeer binnen de indicator, dus met de mogelijkheid dat zich een daling voordoet. Wat het complex maakt is dat de graadmeter ook nog best een of twee beursdagen boven de banden zou kunnen blijven. Daar kunnen we echter evenmin zeker van zijn, dat maakt het verstandig om ons toch maar op de mogelijkheid van een daling te richten.

AEX uurgrafiek 081216

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat de index niet erg ver boven de doorbroken grens 466,2 is geŽindigd. Het gebeurde bovendien pas in het laatste uur en dat maakt het niet geheel overtuigend. Ik wil graag zien dat de AEX morgen boven de grens blijft en dat zal ik dus controleren.

AEX kwartiergrafiek 081216

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 467,4, een stijging boven dit niveau betekent een voortzetting naar boven.
  • Indien zich een terugkeer onder 466,2 voordoet wordt het bij het analyseren een kwestie van bepalen van de potentiŽle steunniveaus. Dat doe ik dan in mijn updates.

Resumerend: 

Extra ECB geld betekent hogere koersen en daar zijn beleggers vandaag met een doorbraak door de septembertop 466,2 op vooruitgelopen. Ik wil morgen wel graag een tweede slot boven 466,2 zien, zodat de grens ook in de weekgrafiek doorbroken wordt. De afstand ten opzichte van het niveau is bovendien nog klein en dus nog niet overtuigend genoeg. Ik wil dat graag beter zien. Wordt de top van vandaag 467,4 doorbroken dan voldoet de markt daaraan. De graadmeter gaat dan verder in de richting van de eerstvolgende mogelijke hindernis, die we rond 472 vinden. De Bollinger Bands zeggen ons evenwel rekening te houden met een terugkeer binnen de banden. Het is dus niet uit te sluiten dat er morgen een terugkeer onder 466,2 volgt. Indien die situatie zich voordoet wordt het zaak te kijken waar eventueel steun gevonden kan worden, dat doe ik dan zoals gebruikelijk in mijn updates.

En dan nog dit...

Vanavond aandacht voor een grafiek waar de idioterie werkelijk van afspat, de daggrafiek van de Italiaanse beursindex.

  • We weten allemaal wat er is gebeurd in ItaliŽ, premier Renzi heeft ontslag genomen. Zowel het land als zijn bankensector staan er bovendien slecht voor. De beursindex is echter naar boven geknald, met name gedreven door het nieuws dat de bank Monte dei Paschi di Siena dit weekend gered wordt met overheidsgeld. De oplossing bestaat uit de uitgifte van junior bonds (achtergestelde obligaties) die omgezet worden in aandelen. Op deze manier krijgt de Italiaanse overheid een belang van 40% in de bank en wordt het Europees Stabiliteitsmechanisme omzeild. Italiaanse beleggers weten het gezien de stijging zeker, dit is wat staat te gebeuren. Voor enige vorm van aarzeling is gezien het koersverloop geen ruimte. We zien dit weekend of er daadwerkelijk stappen worden gezet om de bank te redden. De magenta stippellijn rond 18.500 is overigens het 38,2% Fibonacci niveau van de daling juli 2015 - juli 2016 en dus een potentieel weerstandsniveau, voor wat dat bij dit collectief optimisme waard is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 8 dec 2016, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 dec 09.15u: Top 463 bij opening meteen doorbroken

8 dec 10.00u: Potentieel toppatroon in de uurgrafiek

8 dec 11.00u: Kopers verdedigen doorbroken grens 463

8 dec 12.00u: Stijging in vorm van groot uitgevallen vlag

8 dec 14.00u: Omlaag en weer omhoog na besluit Draghi

8 dec 15.00u: AEX index is door de top 466,2 gebroken

8 dec 16.00u: Beursindex op en neer bij weerstand

8 dec 17.00u: De situatie is nog steeds spannend

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven