ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 201216

  • Het Paard van Troje, een verhaal uit de Griekse mythologie, daar moest ik aan denken toen ik gisteren hoorde van de aanslag in Berlijn. We hebben nietsvermoedend mensen uit andere windstreken in Europa toegelaten die slechts van zins zijn moord en verderf te zaaien. Misschien wilden we het ook niet zien, maar dat laat ik maar even in het midden. De beurs wil het in ieder geval niet zien, risico wordt tegenwoordig niet meer ingeprijsd. Ik vermoedde gisteren na de aanslag al dat we een stijging zouden zien vandaag, de beurs stijgt namelijk al enige tijd op letterlijk elke negatieve ontwikkeling die zich voordoet. De huidige stijging bijvoorbeeld startte de dag na het Italiaanse referendum dat premier Renzi zijn baan kostte. De stijging van vandaag is de volgende kraal in de abnormaal lange stijging die na het referendum startte. De aanslag gaat voor veel onzekerheid zorgen in Duitsland, de positie van Merkel zal verder onder druk komen te staan en het is de vraag of zij de verkiezing volgend jaar zal winnen. Die twijfel is echter niet besteed aan de aandelenmarkten, waar risico geen rol meer speelt in het handelen. De kruik gaat net zo lang te water tot ze barst.

  • Wanneer de eerstvolgende top ontstaat hangt eventueel af van het moment waarop men in de VS de pogingen opgeeft om de Dow Jones naar 20.000 punten te doen gaan en tot de vorming van een top komt. Men is met die pogingen inmiddels de zesde dag ingegaan, tot dusverre weten kopers van geen wijken. Ik zie geen kans te voorspellen wanneer men opgeeft, vooralsnog is het nog niet zover.

AEX daggrafiek BB 201216

  • Ik had nooit gedacht dat ik in de daggrafiek met Bollinger Bands ooit een reeks als deze met een zo steil omhoog lopende lijn zou zien. Deze beweging staat alleen in zijn soort. De grafiek geeft bovendien geen enkel zicht op een einde van de reeks.

AEX uurgrafiek 201216

  • De koersontwikkeling in de uurgrafiek is veranderd in een trendkanaal, het kanaal b-b'. De ontwikkeling is positief zolang de AEX binnen dit kanaal of erboven koerst. Een uitbraak naar beneden houdt de start in van een correctie.

AEX kwartiergrafiek 201216

  • Kopers zorgden vandaag rond 483,3 voor een stevige vloer onder de AEX index. Komt de index onder dit niveau dan moet blijken of lijn b al dan niet steun gaat bieden. Dat bepaalt dan de vervolgbeweging.
  • Gaat de graadmeter omhoog dan wordt het interessant om de zien of de markt een uitbraak naar boven realiseert. Dat zou na de stijging die we hebben gehad een bijzonderheid zijn, maar ik kan het bij de extreme reeks waarin we ons bevinden niet uitsluiten.

Resumerend: 

Onduidelijkheid betreffende het toekomstige beleid van Trump, onzekerheid rond de redding van Italiaanse banken, de start van de Brexit onderhandelingen in maart, verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland, aanslagen met dodelijke afloop her en der, het doet beleggers allemaal niets. Het jaar 2016 wordt met een nooit vertoonde rally afgesloten, met een steile beweging naar boven waar geen einde aan komt. De term risico komt niet meer voor in het beleggerwoordenboek. Ik ben benieuwd wanneer we schipbreuk lijden. Alle genoemde punten zijn namelijk risico's van de eerste orde, ook al zien beleggers ze niet. Waar de huidige opmars gaat eindigen kan ik u niet zeggen, de grafieken geven er geen enkel houvast voor. De stijging blijft intact zolang de AEX in het kanaal b-b' koerst of erboven, dat is wat de grafieken ons vandaag ons ieder geval bieden, daar kunnen we morgen onze aandacht dus op richten.

En dan nog dit...

De Duitse beurs brak nota bene vandaag naar boven door de top uit december 2015. Het is alsof Duitse beleggers een statement hebben willen afgeven aan potentiŽle aanslagplegers.

  • Het eerstvolgende mogelijke weerstandsniveau is de stippellijn rond 11.520, dat blijkt uit de weekgrafiek die hieronder volgt.

  • Het gaat bij de grens 11.520 om het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 12.390 - 8700. Er is hier een kleine kans op weerstand. Uiteraard moeten we de komende dagen controleren of de DAX boven de vandaag doorbroken grens 11.430 blijft, bij een eventuele terugkeer wordt de doorbraak immers teruggedraaid. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 20 dec 2016, 19.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 dec 15.00u: AEX omhoog uit wig en verder opgelopen

20 dec 16.00u: Vloertje onder AEX gelegd rond 483,3

20 dec 17.00u: Goede verdediging, kopers heersen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven