ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 191216

  • De AEX stijgt of de AEX stijgt, andere opties zijn er de laatste tijd niet meer. Er staat een abnormaal lange reeks groene candles in de grafiek. Sinds het referendum in ItaliŽ dat leidde tot het ontslag van premier Renzi is slechts ťťn rode candle ontstaan. Zegt u me maar waar het door wordt veroorzaakt. Men vaart er in de sector overigens wel bij, deze ongewone ontwikkeling komt de eindejaarsbonussen van fondsbeheerders natuurlijk enorm ten goede.

  • Met de candle van vandaag is een slot boven de grens 479,4 tot stand gekomen. Het gaat om het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5. Het is zaak dez week te controleren of de beursgraadmeter boven dit niveau blijft. Het gaat om een lange termijn Fibonacci niveau, dus ik wil graag aan het einde van de week een slotstand boven deze grens 479,4 zien voordat ik stel dat de doorbraak definitief is.

AEX daggrafiek BB 191216

  • In mijn jaren als technisch analist heb ik de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de AEX daggrafiek nog nooit zo langdurig zo steil zien oplopen. Het is een rechte lijn en dat is uniek. Ik kan het zoals gezegd niet duiden, want er is geen enkele oorzaak voor aan te dragen.    

AEX uurgrafiek 191216

  • In de uurgrafiek ziet u een patroon in ontwikkeling dat normaal gesproken in een daling zal resulteren. Het gaat om de oplopende wig gevormd door lijn b en lijn c. Normaal gesproken zal hier een uitbraak aan de onderzijde volgen. Onder de huidige omstandigheden met het ongewone koersverloop durf ik hier echter niet mijn hand voor in het vuur steken. Breekt de AEX naar boven uit dan is de wig niet geldig meer, een ontwikkeling die bij de huidige beursstemming niet uit te sluiten is.

AEX kwartiergrafiek 191216

  • De kwartiergrafiek biedt ons een uitvergrote versie van de wig b-c. De beursgraadmeter is in de buurt van de bovenkant geŽindigd, waarmee beleggers aangeven morgen een voortzetting naar boven te zien.

Resumerend: 

De AEX index is vandaag opnieuw gestegen, je zou het ondanks de abnormaal lange reeks groene candles in de daggrafiek haast normaal gaan vinden. In werkelijkheid is het natuurlijk een absurde reeks. Het is niet alleen technisch onverklaarbaar, maar er is ook geen enkele concrete reden voor aan te dragen. De grens 479,4, het 76,4% niveau van de daling 510,6 - 378,5, is doorbroken. Ik volg de rest van de week of de AEX boven dit niveau blijft, want ik wil weten of het niveau ook in de weekgrafiek doorbroken gaat worden. Kijkend naar de wig in de uur- en kwartiergrafiek zou ik de overtuiging moeten hebben dat de graadmeter morgen daalt. Bij de recente ontwikkelingen echter durf ik daarvoor mijn hand niet in het vuur te steken. Breekt de AEX index naar boven uit de wig dan wordt deze ongeldig, het betekent dan een voortzetting naar boven. Breekt de beursgraadmeter naar beneden uit de wig dan is dat de bij dit patroon gebruikelijke ontwikkeling en normaliter de start van een correctieve beweging. 

En dan nog dit...

De olieprijs is begin deze maand flink opgelopen naar aanleiding van het OPEC akkoord om de productie van olie te beperken. De prijs van een vat olie brak naar boven door een belangrijk niveau en dat leverde een bodempatroon op. Dat patroon bleef de afgelopen weken geldig, zoals ik u vanavond wil laten zien.

  • Het patroon dat is gevormd is een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het koersdoel van de formatie ligt rond $ 80. Het patroon en dit doel blijven geldig zolang de neklijn rond $ 53,75 in deze weekgrafiek niet met een slotstand naar beneden doorbroken wordt. Volgt de olieprijs de bij het omgekeerd hoofd en schouders patroon gebruikelijke stappen dan volgt allereerst een stijging naar de top rond $ 69,65. Het wordt overigens interessant om te volgen of het prijsverloop er werkelijk zo uit gaat zien. Het ligt in de lijn der verwachting dat de schalieproductie in de Verenigde Staten snel zal worden opgevoerd. Deze vorm van olieproductie wordt namelijk lucratief bij dit prijsniveau. Het is dus zaak om goed te volgen of er niet toch een prijsdaling tot stand komt, want dat is in het licht van hernieuwde bijschakeling van deze productiebron niet ondenkbaar. Daarnaast moet nog maar worden afgewacht of OPEC daadwerkelijk minder gaat produceren, gezegd is nog niet gedaan. 
  • Rest me de opmerking dat ik morgen geen updates zal maken. Ik heb een man van de belastingdienst over de vloer, die in het kader van een steekproef de boeken van mijn eenmansbedrijfje komt controleren. De slotanalyse schrijf ik morgenavond wel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 19 dec 2016, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 dec 09.15u: Direct op jacht naar nieuwe jaartop

19 dec 10.00u: Top vrijdag niet blijvend doorbroken

19 dec 11.00u: AEX na korte stijging opnieuw terug

Philips: Belangrijke top uit 2014 rond Ä 28,30 bereikt

19 dec 12.00u: Vloertje onder index net boven 479

19 dec 14.00u: Direct reactie op daling onder stippellijn

19 dec 15.00u: Beleggers streven naar vervolg omhoog

19 dec 16.00u: Aandelenmarkt onverminderd positief

19 dec 17.00u: 480 punten afgelopen uur aangetikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven