ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 131216

  • De eerste grafiek in deze analyse is de daggrafiek met Bollinger Bands. Ik bespreek deze als eerste vanwege de unieke situatie in de grafiek. De AEX index is namelijk voor de vijfde dag achter elkaar boven de banden gesloten. Gisterenavond bij het schrijven van mijn slotanalyse kon ik me niet voorstellen dat deze stap zou worden gezet, want het is een bijzonderheid. Vijf slotstanden op rij kwamen voor het laatst voor in juli 1995. Een reeks van zes slotstanden boven de Bollinger Bands heeft zich nog nooit voorgedaan in de AEX index. Vraagt u me of het aannemelijk is dat de beursindex morgen verder stijgt dan moet ik op grond hiervan dan ook zeggen dat het niet waarschijnlijk is. 

  • Het is echter een uitzonderlijke tijd op de beurs. In de Dow Jones is vandaag voor de zevende dag achter elkaar een nieuwe hoogste stand ooit neergezet, het nog nooit behaalde niveau van 20.000 punten zou vandaag kunnen worden bereikt, al is er reden om in de buurt van de huidige niveaus rekening te houden met topvorming. Ik zal het daar aan het einde van deze analyse nog over hebben. Er heeft zich een extreme mate van vertrouwen meester gemaakt van de markten. Voor wat het waard is, periodes als deze vormen in algemene zin meestal de laatste fase van een stijging. Het is de apotheose, het klapstuk waarin beleggers die nog niet gekocht hebben zich haasten om te kopen, bang om de boot te missen. Dit is met name in de Dow Jones het geval. Ik kan onder deze omstandigheden niet zeggen dat er in de AEX geen zesde slot boven de Bollinger Bands tot stand komt. Irrationeel gedrag kan namelijk langer aanhouden dan je denkt.

AEX daggrafiek 131216

  • Een voorbeeld van irrationeel gedrag zien we ook in onze daggrafiek. Zeven groene candles in een explosieve beweging naar boven, het gevolg van het Italiaanse referendum dat het aftreden van Renzi als premier betekende. De uitslag van het referendum werd gezien als een negatief feit, maar door beleggers behandeld als het beste dat de markt maar kon gebeuren. Wat hier achter de schermen op de aandelenmarkten heeft plaatsgevonden is me een raadsel.

  • De hoogste koers vandaag lag rond 474,3, waarmee we nog maar op een steenworp afstand zijn gebleven van de top uit november 2015 rond 474,9. Er is niet veel voor nodig om dat niveau morgen te bereiken en eventueel te doorbreken.

AEX uurgrafiek 131216

  • We zagen in de daggrafiek met Bollinger Bands een bijzondere situatie, maar het beeld in de uurgrafiek is dat ook. Gisteren brak de beursgraadmeter met een zijwaartse beweging uit de wig a-a'. Op een uitbraak uit een oplopende wig volgt over het algemeen een daling. Dit keer volgde echter een stijging, hetgeen een ongebruikelijke ontwikkeling is.

AEX kwartiergrafiek 131216

  • Morgenochtend kijk ik allereerst of het hoogste punt van vandaag rond 474,3 doorbroken wordt. Komt de AEX index daar immers boven dan volgt een stijging naar 474,9 of wellicht hoger.
  • Een daling onder de bodem rond 472,7 daarentegen zou wat verzwakking in het huidige zo sterke beeld inhouden. Het wordt vervolgens zoeken naar steunniveaus, waarvoor u zoals gewoonlijk terecht kunt in mijn updates.

Resumerend: 

Een bijzonderheid, zo mag het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands wel heten. Er kwam vandaag een vijfde slot boven deze indicator tot stand. In het verleden hebben zich nog nooit zes achtereenvolgende slotstanden boven de banden voorgedaan. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de beursgraadmeter morgen hoger gaat sluiten. Het is zoals ik vaststelde echter een bijzondere tijd, met veel ongewone ontwikkelingen. Ik kan dus niet met stelligheid zeggen dat we morgen een daling krijgen, een voortzetting naar boven is bij een niet door ratio gedreven sentiment als het huidige mogelijk. Het hoogste punt van vandaag was 474,3. Wordt dat uitgenomen dan volgt een stijging naar de novembertop uit 2015 rond 474,9 of wellicht hoger. De laatste bodem in de kwartiergrafiek was die rond 472,7, een daling onder dit niveau zou wat verzwakking signaleren. U kunt voor potentiŽle steunniveaus vervolgens zoals gewoonlijk bij mij terecht, want daar ga ik dan zoals te doen gebruikelijk in mijn updates naar op zoek. 

En dan nog dit...

De Dow Jones index is sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten met maar liefst 8,6% gestegen. Het vertrouwen in de man en zijn beleid is onder beleggers kennelijk groot gezien deze mate van stijgen. Er is echter reden om rekening te houden met eventuele topvorming, daar wil ik het vanavond met u over hebben.

  • In de daggrafiek van de Dow Jones die u hierboven ziet staan Fibonacci lijnen over de daling van 15 augustus tot 4 november jongstleden, de laatste correctie in de index. In de buurt van 19.940 ziet u het 261,8% Fibonacci niveau van deze correctie. Dit is een potentieel weerstandsniveau. Laat ik dan ook mijn nek uitsteken en de stelling poneren dat het bijna gedaan is met de huidige opmars van de Dow Jones en dus ook bijna met die van de AEX index. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 13 dec 2016, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 dec 09.15u: Opnieuw een beweging naar boven

13 dec 10.00u: AEX zonder dralen naar koersdoel 473

13 dec 11.00u: Nog maar 1,5 punt naar top nov 2015

13 dec 12.00u: Index minder dan punt onder 474,9

13 dec 14.00u: Lichte daling in de afgelopen uren

13 dec 15.00u: AEX is nog iets lager gekomen

13 dec 16.00u: Nieuwe records VS, AEX weer omhoog

13 dec 17.00u: Top rond 474,2 werd niet doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven