ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180816

  • De AEX index maakte vandaag een bijzondere sprong naar boven, waarmee de hele candle van gisteren teniet werd gedaan. Omdat die candle op het 50% Fibonacci niveau stond staat er nu een bodem bij die grens. Een bodem bij een 50% niveau opent de deur naar boven, het kan in principe het startpunt zijn van een nieuwe stijgingsronde waarbij ook de laatste top uitgenomen zou kunnen worden. Het spreekt voor zich dat ik morgen en volgende week kijk of die nieuwe stijging inderdaad wordt gerealiseerd in Amsterdam.

AEX daggrafiek BB 180816

  • De middellijn van de Bollinger Bands zal een vervolg naar boven in ieder geval niet blokkeren, want daar staat de hele candle van vandaag boven. De lijn kan eventueel als steunlijn gaan dienen. Het belang van de middellijn is overigens niet groot. Het gaat namelijk om het 20 daags gemiddelde en daar draait de index voortdurend omheen. De lijn wordt dus regelmatig doorbroken. In theorie kan het een stijging naar de bovenste lijn opleveren. De laatste vier maal dat de AEX steeg werd de lijn echter niet bereikt, daar hebben we dus niet veel aan. 

AEX uurgrafiek 180816

  • Het slot van de dag lag op de stippellijn rond 447,1. Hier lag op 1 augustus jongstleden weerstand en vervolgens vanaf de tiende enkele malen steun. Dit maakt dat de lijn een potentiŽle weerstandslijn is, waar topvorming mogelijk is.

  • In de grafiek vindt u Fibonacci lijnen tussen de top rond 456,4 en de bodem rond 446,4. Het 61,8% niveau rond 452,6 wordt het volgende doel indien het niveau 451,7 doorbroken zou worden. Een eventuele stijging boven 452,6 zou een terugkeer naar de top rond 456,4 of hoger waarschijnlijk maken.

AEX kwartiergrafiek 180816

  • De markt was in het laatste deel van de handelsdag met een doorbraak door het 50% niveau weliswaar optimistisch, maar durfde een doorbraak door 451,7 toch niet aan. Een daling vanaf dit niveau is nog mogelijk. Komt de index onder de bodems 450,4 en 450,1 van vandaag dan betekent dat enige verzwakking. Dat zou voor mij aanleiding vormen om nieuwe Fibonacci lijnen in de grafiek te zetten, met als doel potentiŽle steunniveaus te vinden. Die plaatste ik nu nog niet, omdat het slot ons op het randje van een doorbraak heeft gebracht en de graadmeter dus heel goed verder kan stijgen.

Resumerend: 

De markt zorgde er met de sprong naar boven die vandaag tot stand kwam voor dat de hele candle van gisteren teniet werd gedaan. Hierdoor hebben we een bodem bij het 50% niveau, hetgeen uit kan lopen op een vervolg naar boven. De AEX sloot op het weerstandsniveau 451,7, dat zodoende met een geringe inspanning zou kunnen worden doorbroken. De index gaat bij een doorbraak naar het 61,8% niveau rond 452,6 in de uurgrafiek, het volgende potentiŽle weerstandsniveau. Zou dit doorbroken worden dan gaat de beursgraadmeter naar alle waarschijnlijkheid naar 456,4 of wellicht hoger, maar 452,6 is uiteraard een grens waar ook een top kan ontstaan. Een daling onder de bodems rond 450,4 en 450,1 van vandaag zou verzwakking betekenen en me nieuwe Fibonacci lijnen doen plaatsen in de kwartiergrafiek, bedoeld om uit te vinden waar in dat geval eventueel steun gevonden kan worden.

En dan nog dit...

De ontwikkelingen op andere Europese beurzen waren eveneens positief, maar iets minder sterk. De sprongen naar boven waren minder groot, zoals bijvoorbeeld de daggrafiek van de DAX hieronder ons toont.

  • De sprong mag dan kleiner zijn, de candle is er niet minder interessant om. Het gaat op twee manieren om een potentieel bodempatroon, de candle is namelijk zowel een hammer die op steun wijst als een bullish harami die een aanwijzing vormt voor eventuele bodemvorming. Morgen is vanzelfsprekend bevestiging nodig, het verloop morgen moet ons leren of het daadwerkelijk een bodem wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 18 aug 2016, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 aug 09.15u: Daling van gisteren geheel teruggedraaid

18 aug 10.00u: Tot dusverre top bij het 50% niveau

18 aug 11.00u: Poging om AEX verder te doen stijgen

18 aug 12.00u: Voor tweede keer bij het 50% niveau

Refresco: In herstelfase sinds uitbraak uit wig in juli

18 aug 14.00u: Beeld afgelopen uren niet veranderd

18 aug 15.00u: Nog geen verandering in de situatie

18 aug 16.00u: Duimendraaien tot er verandering komt

18 aug 17.00u: Een stap naar boven in de beursindex

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven