ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030816

  • De vandaag in de markt ontwikkelde candle is een zogenaamde doji. Een doji is een teken van twijfel. Opening en slot liggen dicht bij elkaar en dat is een aanduiding dat de markt geen richting wist te kiezen. In dit geval ligt het kleine lichaam van de doji vrij ver aan de bovenkant van de candle. Dit geeft de candle de betekenis van een hammer en dat is een potentieel steunniveau. De mogelijkheid van een stijging is op grond hiervan aanwezig.

  • Ondersteunend hiervoor is dat het laagste punt van de candle bij het laagste punt van gisteren staat. Hierdoor is sprake van een dubbele bodem. Die dubbele bodem staat op het 50% Fibonacci niveau, ook dat is een gegeven dat het morgen van een stijging kan komen. Het 50% niveau kan immers het startpunt zijn van een nieuwe beweging naar boven.

  • Belandt de AEX index morgen nochtans onder de dubbele bodem rond 437,9 dan mogen we uitgaan van een neerwaarts vervolg naar het 61,8% niveau rond 433,7.

AEX daggrafiek BB 030816

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft ons geen extra informatie. Er is zowel ruimte voor een stijging naar de middellijn als voor een daling naar de onderste lijn van deze indicator.   

AEX uurgrafiek 030816

  • In de uurgrafiek ziet u een patroon dat ons wel extra informatie geeft. Ik doel op de stijgende wig j-j' die u ziet in deze grafiek. Een stijgende wig resulteert veelal in een daling, die start op het moment dat een uitbraak naar beneden wordt gerealiseerd. Het wachten is dus op die uitbraak.

  • Zou de AEX morgen naar boven uit wig breken dan wordt deze formatie hierdoor ongeldig. Mogelijke doelen zijn dan de Fibonacci niveaus 443,1 (38,2%), 444,8 (50%) of 446,4 (61,8%). De stippellijn rond 444,3 is eveneens een potentieel doel en net als de andere drie niveaus die ik noemde een grens waar eventueel een top zou kunnen volgen.

AEX kwartiergrafiek 030816

  • In de kwartiergrafiek staan nog drie stippellijnen, namelijk die rond 445,7, 446,8 en 448,4. Het zijn niveaus waar voorheen in de korte termijn grafiek steun of weerstand lag, maar ik weet niet zeker of ze nogmaals een rol kunnen spelen. Ik laat de lijnen voor alle zekerheid maar staan.
  • De beursgraadmeter is aan de onderkant van de stijgende wig geŽindigd, maar van een uitbraak kwam het nog niet. Dit wil zeggen dat nog niet geheel zeker is dat de markt morgen een voortzetting naar beneden uit het patroon gaat realiseren. Het wachten is op de uitbraak en de richting daarvan, dan weten we meer.

Resumerend: 

Het koersverloop van vandaag betekende in de daggrafiek het ontstaan van een candle met de betekenis van een potentiŽle bodem. Tevens staat er een dubbele bodem bij het 50% Fibonacci niveau in die grafiek. Deze twee zaken geven aan dat een stijging morgen tot de mogelijkheden behoort. In de uur- en kwartiergrafieken echter zagen we de stijgende wig j-j' en dat is een potentieel voortzettingspatroon dat wijst op een vervolg naar beneden. Breekt de graadmeter naar beneden uit deze wig en komt de AEX vervolgens onder de dubbele bodem rond 437,9 dan wordt het 61,8% Fibonacci niveau in de daggrafiek rond 433,7 het doel. Breekt de index daarentegen naar boven uit de wig dan wordt deze onbruikbaar. Mogelijke doelen zijn dan de grenzen 443,1, 444,3, 444,8 of eventueel 446,4. Ik noemde ook nog de niveaus 445,7, 446,8 en 448,4, maar weet niet of deze werkelijk een rol zouden kunnen gaan spelen. 

En dan nog dit...

Vorige week schreef ik twee maal over de vlag die zich aan het ontwikkelen was in de daggrafiek van de Dow Jones. Vandaag wil ik het daar nogmaals over hebben.

  • De reden dat ik schrijf over dit patroon is dat het langer en langer wordt. De formatie is ten opzichte van de voorgaande stijging echter nog niet dusdanig lang dat het problemen op gaat leveren. De vlag zou nog steeds afgerond worden indien de Amerikaanse markt een uitbraak naar boven weet te bewerkstelligen. Daar let ik dus nog steeds op, want zo'n uitbraak zou een voortzetting naar boven inhouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 3 aug 2016, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 aug 09.15u: Opening binnen de vlag van gisteren

3 aug 10.00u: Dubbele bodem gevormd rond 437,9

3 aug 11.00u: AEX iets gestegen na vorming bodem

Aperam: Vier toppen die moeten worden uitgenomen

3 aug 12.00u: Tweede doorbraakpoging 23,6% grens

TomTom: Terugkeer boven neklijn, toppatroon ongeldig

3 aug 14.00u: AEX iets gedaald, weerstand bleef intact

3 aug 15.00u: Nog geen beslissende stap in het verloop

RELX: Stijgende trend na vorming hammer aangehouden

3 aug 16.00u: Weer poging stijging te bewerkstelligen

3 aug 17.00u: Doorbraak werd een valse beweging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven