ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160816

  • Het slot van vandaag lag 0,8% onder dat van gisteren en de rode candle die hierdoor werd ontwikkeld bevestigt de inverted hammer van gisteren als top. Ik ben er desondanks nog niet heel zeker van dat het gaat om de start van een correctie. De AEX boekte afgelopen donderdag vanaf een bodem rond 449,6 namelijk een stevige winst en we bevinden ons met de beursindex nog steeds boven die bodem. Ik wil morgen daarom volgen wat de ontwikkeling wordt ten opzichte van 449,6, alvorens een conclusie te trekken uit het verloop.

AEX daggrafiek BB 160816

  • Een tweede reden om terughoudend te zijn is de huidige situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands. De beursgraadmeter staat immers nog boven de middellijn en dat is een lijn die we moeten zien als potentiŽle steunlijn. Een daling onder deze stippellijn zou een kentering opleveren, die kentering is er op dit moment niet. De trend is opwaarts zolang de AEX boven de middellijn staat.  

AEX uurgrafiek 160816

  • De laatste twee candles in de uurgrafiek vormen samen de nog niet afgeronde vlag s-s'. Wordt dit patroon afgemaakt met een uitbraak aan de onderkant dan geeft dit naar ik veronderstel een daling naar de stippellijn rond 449,6. Dit is de bodem waarover ik bij de daggrafiek sprak, een bodem die relevant is voor de vervolgbeweging.

  • Een eventuele uitbraak naar boven uit de vlag s-s' zou inhouden dat dit patroon onbruikbaar wordt. Bij de naar boven gerichte vlag hoort namelijk een naar beneden gerichte uitbraak.

AEX kwartiergrafiek 160816

  • In de kwartiergrafiek lopen de lijnen s en s' niet zo mooi parallel als in de uurgrafiek. Dit doet echter niets af aan het patroon, de uurgrafiek is het belangrijkst. De bovenzijde van de vlag valt morgen ongeveer samen met het 61,8% Fibonacci niveau van de daling van vandaag dat u rond 453,1 ziet. Een stijging boven dit Fibonacci niveau zou in combinatie met een uitbraak naar boven uit de vlag betekenen dat de markt opnieuw een poging doet om een vervolg naar boven te bewerkstelligen.

Resumerend: 

De inverted hammer van gisteren is door de rode candle die vandaag tot ontwikkeling kwam bevestigd als top. Ik wil desalniettemin het koersverloop van morgen afwachten, vooraleer een nadere conclusie te trekken. De AEX index veerde afgelopen donderdag immers stevig op vanaf een bodem rond 449,6. Ik wil daarom eerst het verloop ten opzichte van die bodem zien. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de beursgraadmeter daadwerkelijk naar 449,6 gaat. Dat is namelijk wat naar ik aanneem gebeurt indien de vlag s-s' in de uur- en kwartiergrafiek afgemaakt wordt met een uitbraak aan de onderzijde. Dat betekent dan namelijk een voortzetting naar beneden. Een uitbraak aan de bovenzijde in combinatie met een stijging boven het 61,8% niveau 453,1 in de kwartiergrafiek daarentegen zou de vlag ongeldig maken. Het zou wijzen op een nieuwe poging om een vervolg naar boven tot stand te brengen. 

En dan nog dit...

Het extra onderwerp voor vanavond is een dubbele top die vandaag tot stand kwam in de daggrafiek van de Japanse Nikkei index.

  • De dubbele top ontstond bij de stippellijn die u op 16.940 in de grafiek ziet. Een dubbele top kan in principe resulteren in een omkeer, maar dat het om een omkeer gaat is pas zeker indien het komt van een daling onder de tussen de beide toppen gelegen bodem. Het is daarom zaak de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 15.920 af te wachten alvorens de conclusie te trekken dat we te maken hebben met topvorming. Vanuit de huidige positie kan nog een hogere bodem of een tweede bodem rond 15.920 worden gerealiseerd, waarop de Nikkei alsnog verder zou kunnen stijgen. Deze en eventueel volgende week wacht ik dus allereerst het koersverloop ten opzichte van deze bodem uit de eerste week van augustus af en kijk aan de hand daarvan verder. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 16 aug 2016, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 aug 09.15u: Opening AEX met een gap naar beneden

16 aug 10.00u: Steun gevonden bij stippellijn 451,7

16 aug 11.15u: Gap van vanmorgen na elven gesloten

16 aug 12.00u: AEX is blijven liggen na sluiten van gap

KPN: Vorige maand naar beneden uit kanaal gebroken

16 aug 14.00u: Daling uiteindelijk hervat na sluiten gap

16 aug 15.00u: Beursindex bij bodem van vanochtend

ING: Groot hoofd en schouders patroon werd ongeldig

16 aug 16.15u: Toch omhoog na daling onder bodems

16 aug 17.00u: Poging om bodempatroon te maken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven