ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 050816

  • Het slot van deze week lag 0,4% onder dat van vorige week vrijdag, maar er is desondanks in deze grafiek sprake van een positieve ontwikkeling. Het positieve schuilt in de vorm van de candle die gevormd werd en in de plaats van de onderkant van deze candle. Het gaat om een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De onderzijde van deze hammer staat bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 409,2 - 456,8, wat een potentieel steunniveau is. Met de combinatie van beide factoren toont de markt de intentie om een voortzetting naar boven te realiseren. De hammer dient volgende week vanzelfsprekend nog wel bevestigd te worden met het ontstaan van een groene candle, dat is dus iets waar we zeker op zullen moeten letten. Blijft die bevestiging uit dan is het ook de vraag of deze hammer daadwerkelijk een bodem is en zou toch nog een daling kunnen volgen.

  • Voor de verwezenlijking van een vervolg naar boven dient de top rond 456,8 van vorige week doorbroken te worden. Dat zou een voortzetting naar de top rond 458 uit april van dit jaar of het lange termijn 61,8% niveau rond 460,1 veroorzaken, twee mogelijke weerstandsniveaus. Zou de markt de AEX boven deze beide grenzen weten te krijgen dan wordt de stippellijn rond 474,9 het volgende richtpunt, dat zijn de mogelijke stadia waar we mee te maken hebben.

AEX daggrafiek 050816

  • U zag in de weekgrafiek dat de top rond 456,8 doorbroken moet worden voor de realisatie van een voortzetting naar boven. De candle van vandaag ligt echter bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 456,8 - 437,9 op 449,5 en dat is een potentieel weerstandsniveau. Een 61,8% niveau kan in een opwaartse beweging voor de vorming van een top zorgen. We zullen aanstaande maandag dus eerst moeten vaststellen of deze grens al dan niet doorbroken wordt. Gebeurt dat niet dan kan dit uitlopen op een nieuwe daling.

  • Wordt het wel uitgenomen dan kan er bij 453,3 eventueel nog weerstand zijn, pas daarboven komt de te passeren top rond 456,8 aan bod.

AEX daggrafiek BB 050816

  • Het slot van vandaag lag iets boven de middellijn van de Bollinger Bands en die lijn zal dus geen rol meer spelen. De AEX kan puur vanuit deze indicator gezien door naar de bovenste lijn ervan, maar een garantie daarvoor vormt dit gereedschap niet.

AEX uurgrafiek 050816

  • We zagen in de daggrafiek dat het 61,8% niveau rond 449,5 weerstand vormde, dat niveau zien we ook in deze grafiek. Wordt het gepasseerd dan is de top rond 451,7 het eerstvolgende doel. Bij een doorbraak door 451,7 kijk ik vervolgens naar de grens 453,3 die we in de daggrafiek al tegenkwamen. Daarboven pas zou een vervolg naar 456,8 of hoger mogelijk worden.

AEX kwartiergrafiek 050816

  • De huidige stijgende korte termijn trend blijft intact zolang we met de AEX boven lijn l koersen. Deze lijn vervangt de lijn die ik gisteren tekende, een lijn die vandaag even doorbroken werd. Ik heb de lijn vanwege die kortstondige doorbraak vervangen, want ik wil graag lijnen in een grafiek die zo goed mogelijk aansluiten bij het koersverloop zoals zich dat heeft voorgedaan.
  • Magenta gekleurde Fibonacci lijnen in de grafiek geven aan dat er bij een eventuele daling behalve bij lijn l steun te vinden is rond 447,6, 447,1 of 446,5.
  • Het is me opgevallen dat er aan het einde van de handelsdag steun lag bij een ander niveau, namelijk het grijze 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 442,8 - 449,5. Er is een Elliott Wave telling te maken waarin de bodem 442,8 een tussenpunt is. Ik weet niet wat die telling waard is, want er zijn zoals dat bij deze methode gebruikelijk is meerdere interpretaties te maken van het koersverloop. Voor alle zekerheid heb ik de lijnen toch maar geplaatst, zodat we komende maandag in de gaten kunnen houden of deze lijnen wellicht meedoen als potentiŽle steunniveaus, zou de index dalen. Ik houd het in de gaten, speelt het dan meld ik het u.

Resumerend: 

Hoewel de week een licht verlies van 0,4% heeft opgeleverd, waren er toch positieve aspecten te onderkennen aan het koersverloop. De candle die deze week ontstond was namelijk een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De onderkant daarvan staat bij het 38,2% niveau in de grafiek en dat is een potentieel steunniveau. De combinatie maakt een vervolg naar boven mogelijk. Voor de realisatie daarvan dient allereerst het 61,8% niveau in de dag- en uurgrafiek rond 449,5 te worden doorbroken, want dat is theoretisch een niveau waar een top tot ontwikkeling kan komen. U zag in mijn analyse een reeks mogelijke doelen bij een doorbraak, te weten de grenzen 451,7, 453,3, 456,8, 458, 460,1 en 474,9. Omdat al deze niveaus barriŤres kunnen zijn is het zaak van niveau tot niveau te volgen of we al dan niet van een vervolg naar de volgende grens uit kunnen gaan. Dat is de pragmatische weg, er is immers niemand die met zekerheid kan zeggen dat we bij al deze grenzen doorstomen naar boven. Sta er niet van te kijken als er een top ontstaat bij het bereikte 61,8% niveau rond 449,5, want ook dat is mogelijk. Bij een daling kan er in eerste instantie steun zijn rond 447,6, 447,1 of 446,5 en ik houd zoals ik u bij de kwartiergrafiek vertelde ook nog een paar andere grenzen in de gaten. Lijn l is van belang omdat de korte termijn trend in ieder geval naar boven is gericht zolang de AEX boven deze lijn staat.

En dan nog dit...

De hoogste koers ooit in de Nasdaq kwam vorig jaar tot stand, dat is 5231,94. Om kwart voor zeven vanavond was de index nog maar vier punten verwijderd van deze top> Die zal vanavond dus wel bereikt worden en misschien zelfs doorbroken. Dat is echter niet waar ik het met u over wil hebben, ik heb vanavond namelijk opnieuw voor de daggrafiek van de Dow Jones gekozen.

  • Het heeft even geduurd, maar de vlag in de daggrafiek van de Dow Jones is afgerond met een uitbraak naar boven. Het wil zeggen dat Wallstreet gekozen heeft voor een hervatting van de stijging. Een vlag is een patroon dat over het algemeen halverwege een trendmatige beweging ontstaat en dat stelt me in staat om een koersdoel te bepalen. Het doel is ongeveer 19.800. Een patroon een momentopname, dat wil ik hier aan toevoegen. Hoewel het bijbehorende doel meestal wel wordt bereikt is dat niet altijd het geval. De markt kan op elk moment door wat voor oorzaak dan ook anders over de zaken gaan denken. Dat zie je vervolgens terug in een ontwikkeling in de grafiek die niet past bij wat je op grond van het patroon mag verwachten. Het is na de afronding van een patroon dus altijd zaak te controleren of het veronderstelde pad daadwerkelijk wordt belopen. Dat pad moet bestaan uit een stijging met ongeveer dezelfde hellingshoek als de stijging die voorafging aan de vlag. De opmars zou in dit geval dus snel moeten verlopen, het doel zou in ongeveer drie weken bereikt moeten worden. Zou dat niet gebeuren dan moet dat argwaan wekken. De eerste en belangrijkste stap die gezet moet worden is die boven de top van de vlag. Die top op 18.622 moet, als het verloopt zoals het hoort te verlopen, eerdaags doorbroken worden. Het is de komende week zaak te verifiŽren dat dit ook inderdaad gebeurt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 5 aug 2016, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 aug 09.15u: Snelle stijging na een vlakke opening

5 aug 10.00u: Vlotte beweging omhoog in eerste uur

5 aug 11.00u: Top gevormd bij 50% Fibonacci niveau

Vastned: Bij cruciale steunlijn en 61,8% Fibonacci grens

5 aug 12.00u: Bodem op het 61,8% Fibonacci niveau

5 aug 14.00u: Afgeronde vlag in de kwartiergrafiek

5 aug 15.00u: Markt toont zich blij met cijfermateriaal

BAM: Stijgende wig gevormd na bodem bij 61,8% niveau

5 aug 16.00u: Weer twee weerstandsniveaus doorbroken

5 aug 17.00u: 61,8% niveau kan nog doorbroken worden

 

Agenda van maandag 1 aug t/m vrijdag 5 aug 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven