ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130416

 • Onze beurs realiseerde vandaag een belangrijke stap in het koersverloop van de AEX-index, namelijk de stap boven de stippellijn rond 448,9. Deze ontwikkeling betekende de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon, waarvan de ontwikkeling in december vorig jaar startte en de stippellijn rond 448,9 de neklijn is. Bereken ik een koersdoel op grond van dit patroon dan kom ik uit rond 519 punten. Ambitie kan de markt met de afronding van dit patroon in ieder geval niet ontzegd worden. Voorwaarde voor behoud van de geldigheid en dus de bruikbaarheid van dit grote bodempatroon is dat de beursindex boven de vandaag doorbroken lijn 448,9 blijft.

 • De vraag is of dit gebeurt. Er is namelijk een gap gevormd tussen 440 en 444,1 en dat kan een rol spelen. Gaps worden meestal namelijk gesloten, wat wil zeggen dat er een terugkeer in het overgeslagen koersgebied tot stand komt. Dit gap zou gesloten worden indien het van een terugkeer naar 440 of lager komt. Het is een ontwikkeling waar ik rekening mee houd.

 • Het is echter geen gewoon gap, maar een breakaway gap waarmee lijn o doorbroken werd. Dit type gap kan in principe open blijven, waardoor ik niet met zekerheid uit kan gaan van een terugkeer naar 440. Ik laat mijn oordeel maar afhangen van het verloop ten opzichte van de doorbroken grens 448,9. Zouden we terugkeren onder dit niveau dan reken ik op een terugkeer naar het gap, dat dan naar ik aanneem ook gesloten gaat worden. Ik neem zolang we boven 448,9 koersen voor de veiligheid maar aan dat het gap open blijft.

 • We zagen dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon een koersdoel heeft van 519 punten. Ik richt me niet op dat doel, want er zijn nog een aantal potentiŽle weerstandsniveaus waar ik rekening mee wil houden. Het eerste is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 460. Bij een voortzetting naar boven is dat het eerste punt waar we naar ik vermoed heen gaan met de AEX.

 • Het is gissen naar de oorzaak van de stijging van 2,4% van vandaag. Wat ik niet uitsluit is dat er partijen zijn met belangen bij een expiratie rond 450 aanstaande vrijdagmiddag. De sterke opmars van vandaag zou hiermee te maken kunnen hebben, want alleen de stijging van de olieprijs van gisteren is een magere verklaring voor de grote winst van vandaag. Aan het cijfermateriaal dat naar buiten kwam kan het in ieder geval niet liggen, want dat was slecht. Als het inderdaad met de expiratie te maken heeft zouden we de komende dagen rond het huidige koersniveau moeten blijven hangen. Die optie hebben we dus ook mee te nemen in onze overwegingen.

AEX daggrafiek BB 130416

 • Op grond van de situatie in de Bollinger Bands dienen we ondanks de doorbraak van vandaag zeker rekening te houden met topvorming. De AEX sloot namelijk bij de bovenste lijn van deze indicator en dat is een potentiŽle weerstandslijn. De index kan deze lijn natuurlijk naar boven gaan duwen, maar zeker is dat allerminst. Laten we dus de mogelijkheid dat we morgen een daling krijgen serieus nemen.

AEX uurgrafiek 130416

 • De uurgrafiek voegt niet veel toe aan het voorgaande. Ik controleer morgen of onze aandelenmarktindex boven 448,9 blijft, daaronder ga ik kijken of dat daadwerkelijk de terugkeer naar het gap inhoudt, een optie die ik open houd. Een eventuele terugkeer naar het gap is niet aan de orde zolang de graadmeter boven 448,9 noteert.

AEX kwartiergrafiek 130416

 • De twee laatste candles zorgden voor een glimlach op mijn gezicht. In mijn laatste update stelde ik namelijk een slot boven 450 te willen zien, om te kunnen spreken over een goede doorbraak in de daggrafiek. Het slot boven 450 werd in de slotveiling daadwerkelijk tot stand gebracht, het was net of men mijn update had gelezen . Zo'n slot is overigens wel erg kunstmatig van aard, het geeft te denken dat men de veiling misbruikt om een dergelijke stap tot stand te brengen. De index stond om 17.25u nog onder het bij het slot doorbroken niveau 448,9. Er is doelmatig op een doorbraak aangestuurd in de laatste fase van de handelsdag, het was bepaald geen natuurlijk verlopend proces. Dat doet af aan de ontwikkeling.

Resumerend: 

De AEX steeg met 2,4% en brak door de stippellijn rond 448,9 in de daggrafiek. Het betekende de afronding van een groot omgekeerd hoofd en schouders patroon in die grafiek, met een koersdoel van 519 punten. Het bodempatroon is geldig zolang de AEX boven 448,9 blijft. Ik wil me bij een vervolg naar boven overigens niet direct op 519 richten, maar steeds op zoek gaan naar het eerstvolgende weerstandsniveau. Dat is momenteel het 61,8% niveau van de daling 510,6 - 378,5 in de daggrafiek rond 460. Gaan we omhoog dan wordt dat mijn richtpunt. Het is om meerdere redenen de vraag of we wel verder naar boven gaan. Het slot van de dag lag bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en dat is een potentiŽle weerstandslijn waar in theorie een top kan ontstaan. Verder hebben we nog te maken met het gap tussen 440 en 444,1. Hoewel het niet zeker is dat dit gesloten wordt is het wel iets om in het achterhoofd te houden. Het vergt een terugkeer naar 440. Verder hebben we nog het opzichtige spelletje dat vanaf 17.25u gespeeld werd met de AEX. De index stond om 17.25u nog onder 448,9, na de slotveiling stond er alsnog een doorbraak. Deze kunstmatige stap draagt niet bij aan het vertrouwen dat ik heb in deze ontwikkeling. We zullen morgen zien wat volgt. Gaat de beursindex verder naar boven dan richt ik me op een vervolg naar 460. Keren we daarentegen terug onder 448,9 dan ga ik uit van een terugkeer naar de onderkant van het gap 440, aannemend dat dit gap dan gesloten wordt.

En dan nog dit...

Een zeker gevoel van bewondering maakte zich vanmorgen van me meester toen ik de eerste koersen van de DAX tot stand zag komen, bewondering voor de effectiviteit en de efficiŽntie waarmee in de voorbeurshandel bij onze oosterburen gehandeld was.

 • Er werd in de voorbeurshandel in de DAX futures precies genoeg gekocht om een opening boven de grens van 9900 punten tot stand te brengen. Het was effectief in de zin dat het meteen van een doorbraak kwam van deze grens, waar eerder meerdere toppen ontstonden en dus veel weerstand lag. Het was efficiŽnt omdat niet meer werd gekocht dan strikt noodzakelijk was om met deze weerstand af te kunnen rekenen. Er werd op gespeculeerd dat de markt na negenen de rest zou doen en dat gebeurde ook. Dit is razend knap tot stand gebracht en voor zoveel vakmanschap kan ik alleen maar respect opbrengen.
 • Er zal nog ťťn wens op de agenda staan van deze kopers en dat is een stijging boven de top rond 10112. Ik kan me indenken dat er morgenochtend op een vergelijkbare wijze gezorgd wordt voor een doorbraak door deze top zoals dat vanmorgen bij 9900 gebeurde.
 • Ook in deze grafiek is echter een gap ontstaan dat mogelijkerwijs nog gesloten wordt. Al het werk van vanmorgen zou echter voor niets zijn geweest zou de DAX terugkeren onder 9900 en naar 9770 gaan, als het enigszins kan zal men dat dus niet laten gebeuren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 13 apr 2016, 19.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 apr 09.15u: Voortvarende opening aandelenmarkt

13 apr 10.00u: Er is nog geen teken van topvorming

13 apr 11.00u: Beursgraadmeter stijgt nog steeds

13 apr 12.00u: Korte termijn top in de kwartiergrafiek

13 apr 14.00u: Inderdaad vloertje onder AEX gelegd

13 apr 15.00u: Cijfers doen markt in het geheel niets

13 apr 16.00u: AEX boven cruciaal weerstandsniveau

13 apr 17.00u: Het wordt spannend in laatste half uur

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven