ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210416

  • Het had er vanmiddag veel van weg dat de AEX naar beneden uit de oplopende wig y-y' ging breken. Dit wist men met een eindsprint echter te voorkomen. Een uitbraak naar beneden is nochtans de meest voorkomende ontwikkeling bij dit patroon, alle kans dus dat de beursgraadmeter morgen alsnog uitbreekt aan de onderkant van het patroon.

  • Als dat gebeurt wordt het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 448,9 van groot belang. Die stippellijn is de neklijn van het grote bodempatroon dat vorige week met een stijging boven 448,9 werd afgemaakt, een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Dit patroon zou ongeldig worden bij een terugkeer onder 448,9, alle reden om dit in de gaten te houden indien de AEX de wig inderdaad naar beneden verlaat.

  • We staan echter nog binnen de wig en dat kan dus ook nog zo blijven. De markt moet dan morgenochtend wel direct een stijging realiseren. Lijn y ligt morgen rond 455, er zal dus een opening boven dat niveau moeten worden verwezenlijkt wil de graadmeter binnen de wig blijven. Als dat gebeurt zou er in principe ook een stijging naar 460 kunnen komen, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5. Dat is het eerstvolgende weerstandsniveau en doel, zou de top rond 458 van vandaag uitgenomen worden.

AEX daggrafiek BB 210416

  • Uit de Bollinger Bands kunnen we geen andere conclusie trekken als die van gisteren, namelijk dat er vanwege de stijgende lijnen van deze indicator (de middellijn en de bovenste lijn) nog steeds een opwaartse trend voort kan komen uit de ontwikkeling. De aandelengraadmeter dient hiervoor uiteraard wel boven de middellijn te blijven, een lijn waar we op dit moment een flink stuk boven staan.

AEX uurgrafiek 210416

  • In de uurgrafiek ziet u dat de daling die zich vandaag voordeed opgevangen werd bij het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 447,3 - 458 rond 451,4. Hier ontstond een bodem, hetgeen in theorie in een vervolg naar boven kan resulteren.

  • Een daling onder het laagste punt 451,3 van vandaag zou daarentegen een terugkeer naar de stippellijn rond 448,9 aangeven, de neklijn waar ik bij de daggrafiek over schreef. Het verloop daar, met al dan niet aanwezige steun, wordt dan bepalend voor de vervolgbeweging. Een terugkeer onder 448,9 zou een terugkeer naar het gap tussen 440 en 444,1 waarschijnlijk maken.

AEX kwartiergrafiek 210416

  • De bodem van vanmiddag bracht me ertoe om Fibonacci lijnen over de daling 458 - 451,3 in de kwartiergrafiek te plaatsen. We willen immers weten waar eventueel weerstand gevonden kan worden ingeval de markt morgen voor een voortzetting naar boven gaat. Weerstand kan er zijn rond 454,7 of 455,5. Daarboven is de stippellijn rond 456,9 opnieuw een potentieel weerstandsniveau, zou dat doorbroken worden dan bepaalt het verloop ten opzichte van de top rond 458 het beeld.

Resumerend: 

Even leek het er op dat de AEX vandaag naar beneden uit de oplopende wig y-y' in de daggrafiek ging breken. Een stijging vanaf het 61,8% niveau in de uurgrafiek bracht daar echter verandering in, de index bleef binnen het patroon. De onderkant ervan ligt morgen rond 455, openen we boven die grens dan blijven we opnieuw binnen de formatie en zouden we toch nog een stijging naar 460 kunnen krijgen. Hiervoor moet er afgerekend worden met weerstand rond 454,7, 455,5, 456,9 en 458. Komt er morgen alsnog een uitbraak naar beneden tot stand uit de wig en een daling onder 451,3 dan wordt het belangrijk om het verloop ten opzichte van 448,9 te volgen. Daar ligt de neklijn van het vorige week afgeronde bodempatroon, dat alleen geldig blijft als de beursgraadmeter zich erboven handhaaft.

En dan nog dit...

Het koersverloop in Japan dwingt me vanavond terug te komen op de Nikkei, de index waar ik gisterenavond over schreef. Het potentieel toppatroon waar ik u over vertelde is daar namelijk geen top geworden.

  • Gisteren schreef ik over de bearish counterattack line in deze grafiek. Hier had ter bevestiging een daling op moeten volgen. In plaats daarvan volgde een stijging, de Nikkei sloot 2,7% hoger. Er wordt naar verluidt volop gespeculeerd op nieuwe maatregelen van de Japanse centrale bank, maatregelen die volgende week aangekondigd zouden worden en een nieuwe toevoer van geld naar de Japanse aandelenmarkt beloven. Wat daarvan waar is zal blijken. De Nikkei brak zelfs door de top van vorige maand, van de stippellijn rond 17865 het volgende doel maken. Het wil overigens niet zeggen dat ik zeker ben van een vervolg naar dat punt. De Japanse beurs is een aandelenmarkt waar de centrale bank derivaten op aandelen koopt, van vrije handel is dus geen sprake. Het zou bij wijze van spreken de centrale bank kunnen zijn die voor de hogere opening of het beslissende zetje boven de top van vorige maand heeft gezorgd. Het is daardoor geen markt die zich leent voor analyse. Daarvoor zou je immers niet alleen naar de grafiek moeten kijken, maar ook de agenda van de centrale bank moeten kennen en die kennen we niet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 21 apr 2016, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 apr 09.15u: Koersverloop vraagt om veel geduld

21 apr 10.00u: Terug bij af, wachtend op uitbraak

21 apr 11.00u: AEX vastgeplakt aan lijn op 456,9

21 apr 12.00u: Graadmeter gedaald het afgelopen uur

21 apr 14.00u: Spannend, AEX bij onderkant van wig

21 apr 15.00u: Iets lager, maar nog net geen uitbraak

21 apr 16.00u: Beursindex op 61,8% Fibonacci niveau

21 apr 17.00u: AEX is opgeveerd vanaf 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven