ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120416

  • Een stijging van 0,7% heeft een nieuwe groene candle opgeleverd in de daggrafiek van de AEX-index. De belangrijkste ontwikkeling vinden we echter niet in de daggrafiek, maar in de maandgrafiek. U ziet een stukje van deze maandgrafiek linksonder in de daggrafiek geplaatst. Hierin ziet u dat de beursgraadmeter bij de dalende lijn o staat, die ligt namelijk in de buurt van het hoogste punt 440 van vandaag. Morgen wordt een belangrijke beursdag, want dan zou de lijn doorbroken kunnen worden.

  • Lijn o is in de daggrafiek zoals u ziet nog niet bereikt. Je kunt een lijn uit een maandgrafiek niet zomaar overnemen in een daggrafiek, want die zal niet exact op dezelfde wijze te tekenen zijn. De maandgrafiek is het belangrijkst, maar het spreekt voor zich dat lijn o ook in de daggrafiek doorbroken moet worden willen we verder naar boven kunnen gaan.

  • Qua weerstand kunnen we eerst gaan letten op de ontwikkeling ten opzichte van de rode stippellijn die we hebben bereikt. Het gaat om het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200, een potentiŽle weerstandslijn waar een kleine kans is op de vorming van een top.

AEX daggrafiek BB 120416

  • De AEX is op de middellijn van de Bollinger Bands gesloten. Er zou zich morgen dus een daling kunnen voordoen, aangezien deze lijn een potentiŽle weerstandslijn is. Wordt de lijn doorbroken dan is een voortzetting naar de bovenste lijn aannemelijk.

AEX uurgrafiek 120416

  • Het hoogste punt van de dag lag ter hoogte van de top die op 4 april jongstleden rond 440 tot stand kwam. Dit niveau kan dus eventueel als weerstandsniveau functioneren.

  • Iets daarboven ziet u rond 440,4 het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 448,8 - 426,8, eveneens een potentiŽle hindernis. Zou dit doorbroken worden dan richt ik me allereerst op het 76,4% niveau rond 443,6, waar dan een kleine kans op topvorming is.

AEX kwartiergrafiek 120416

  • De opgaande korte termijn trend is intact zolang de AEX boven lijn x koerst. Zou de graadmeter morgen dalen dan let ik daarom op de koersontwikkeling ten opzichte van die lijn. De laatste bodem was die rond 436, een achtereenvolgende daling onder lijn x en die bodem zou een correctie op de recente stijging inluiden.

Resumerend: 

De AEX-index is aangekomen op een cruciale lijn, namelijk bij de dalende lijn o in de maandgrafiek die rond 440 ligt. Dit is een weerstandslijn, een doorbraak zou daarom een belangrijke stap zijn. Ik ga morgen dus volgen of we misschien een doorbraak en een vervolg omhoog krijgen. Mogelijke doelen bij een voortzetting naar boven zijn het 61,8% niveau in de uurgrafiek rond 440,3 of het 76,4% niveau rond 443,6 in diezelfde grafiek. Gaat de index omlaag dan kijk ik naar het koersverloop ten opzichte van lijn x en de bodem rond 436 in de kwartiergrafiek, omdat een achtereenvolgende doorbraak door lijn en bodem een correctie op de recente stijging zou aankondigen.

En dan nog dit...

Er is op de aandelenmarkten sprake van elkaar tegensprekende patronen. Aan de ene kant zijn er vlaggen in afronding in de daggrafieken van de Dow Jones en de S&P500, aan de andere kant is er in de Eurostoxx50 sprake van een nog niet afgeronde vlag die juist op een aanstaande daling wijst. Het is verwarrend.

  • Het beeld in de Eurostoxx50 is eenvoudig interpreteerbaar. Zodra de vlag m-m' die in wording is in de grafiek afgemaakt wordt met een uitbraak aan de onderzijde betekent dat een voortzetting naar beneden. Bij een daaropvolgende daling onder het 61,8% niveau net onder 2850 wordt de bodem uit februari het doel. Wordt er door beleggers echter voor een uitbraak naar boven uit de vlag gezorgd dan wordt dit patroon ongeldig en hebben we een bodem in deze grafiek. Een vervolg naar boven is dan de waarschijnlijke ontwikkeling. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 12 apr 2016, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 apr 09.15u: Snel verdwenen openingswinst AEX

12 apr 10.00u: Niet gelukt om een bodem te maken

12 apr 11.00u: Markt houdt de weg omhoog open

ArcelorMittal: Oplopend binnen een dalend trendkanaal

12 apr 12.00u: Kopers hebben initiatief overgenomen

12 apr 14.00u: Nieuwe top bij het Fibonacci niveau

12 apr 15.00u: 50% niveau was nogmaals weerstand

12 apr 16.00u: Na dubbele bodem weer bij 50%

12 apr 17.00u: Olieprijs omhoog, beleggers zijn blij

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven