ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050416

  • Bijna 1,7%, zoveel bedroeg het verlies van de AEX vandaag ten opzichte van het slot van gisteren. De AEX brak naar beneden door de stippellijn rond 429,9. Klap ik de rechthoek tussen 429,9 en 448,8 om naar beneden dan geeft dat een koersdoel van ongeveer 411. Die rechthoek is hiermee een toppatroon geworden. De uitbraak is geldig zolang de beursgraadmeter onder 429,9 blijft.

  • Het eerste potentiŽle steunniveau bij een vervolg naar beneden is het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 449,6 rond 422,5. Dat is het niveau waar ik me in het geval de beursindex verder daalt en onder 428,6 komt allereerst op richt.

  • U merkt aan de bewoordingen die ik in de vorige zin koos ('in het geval dat'), dat ik me ondanks de uitbraak niet geheel zeker voel over de veronderstelde voortzetting naar beneden. De beurs toonde na een daling onder de voorgaande bodem 428,5 namelijk veerkracht. Een tweede reden vinden we in de grafiek hieronder.

AEX daggrafiek BB 050416

  • De candle van vandaag staat met het lichaam op de onderste lijn van de Bollinger Bands en dat kan theoretisch voor een bodem zorgen. De lijn is namelijk een potentiŽle steunlijn. Zo eenvoudig is het evenwel niet, een index breekt zoals we in december en januari zagen ook wel eens uit de banden. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij indices zo'n 88% van de slotstanden binnen de banden valt, maar dat houdt in dat we nog met 12% te maken hebben waarbij een slot buiten de banden tot stand komt. De kans op een uitbraak is gezien de percentageverdeling kleiner dan de kans dat de index binnen de banden blijft, maar is desondanks toch aanwezig. Ik moet rekening houden met eventuele bodemvorming, maar kan niet verder gaan dan dat.

AEX uurgrafiek 050416

  • Bij de daggrafiek schreef ik over de stippellijn rond 429,9. Deze vormde vanmiddag tweemaal weerstand, te zien aan de laatste twee candles. Dit zijn inverted hammers, dus potentiŽle toppatronen. Ze moeten nog bevestigd worden vooraleer zeker is dat het een top is, daar is morgen in het eerste uur een daling voor nodig.

  • Zou 429,9 toch doorbroken worden dan geeft deze grafiek ons als mogelijke barriŤres op de weg omhoog de Fibonacci grenzen 431,8 (38,2%), 433,3 (50%) of 434,9 (61,8%).

AEX kwartiergrafiek 050416

  • Om vast te stellen waar er steun kan zijn bij een daling staan er Fibonacci lijnen over de stijging 426,8 - 430 in de kwartiergrafiek. Komen we onder het 61,8% niveau rond 428 dan gaat de marktindex naar 426,8 of lager. Zolang het 61,8% niveau 428 niet blijvend doorbroken wordt is er nog perspectief op een vervolg naar boven.
  • U ziet een flink stuk koersgebied dat is overgeslagen bij de opening. Ik zie dit echter niet als een gap, om reden dat de candles van gisteren en vandaag in de daggrafiek aaneengesloten zijn. Er is geen overgeslagen gebied zichtbaar in de daggrafiek, de candles overlappen elkaar. Het kan wel zijn dat we een stijging krijgen, maar dat heeft dan niets te maken met de open ruimte in deze kwartiergrafiek.

Resumerend: 

De AEX brak naar beneden uit de rechthoek 429,9 - 448,8, de rechthoek gevormd door deze lijnen werd dit keer een toppatroon waarvan het koersdoel rond 411 ligt. Daalt de beursindex daadwerkelijk verder (onder 426,8) dan ga ik echter eerst uit van een daling naar het 38,2% niveau 422,5 in de daggrafiek, wat een potentieel steunniveau is. Daar kijk ik of we eventueel verder omlaag gaan. Ik ben gezien de veerkracht waar ik in mijn updates over schreef en de situatie in de Bollinger Bands niet geheel zeker van een neerwaarts vervolg. Ik let op de koersontwikkeling ten opzichte van het 61,8% niveau 428 in de kwartiergrafiek. Zakt de index blijvend door dat niveau dan betekent dat een daling naar 426,8 of lager. Zolang er geen doorbraak door het 61,8% niveau staat is een herstelbeweging mogelijk. Keert de graadmeter terug boven 429,9 dan wordt de uitbraak van vandaag teruggedraaid. Mogelijke barriŤres op het pad naar boven zijn dan de grenzen 431,8, 433,3 of 434,9. 

En dan nog dit...

Niet alleen de DAX brak vandaag naar beneden uit een rechthoek, ook de DAX deed dat. Dit had gevolgen voor het grote bodempatroon dat eerder ontstond.

  • Op 14 maart jongstleden werd een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. De beweging omhoog zette niet door, in plaats daarvan keerde de DAX meerdere malen terug onder de neklijn en moesten we ons keer op keer de vraag stellen of het bodempatroon nog wel geldig was. Het koersverloop kreeg echter de vorm van een rechthoek, een patroon dat bij een uitbraak naar boven afgerond zou worden als voortzettingspatroon. De mogelijkheid van een voortzetting naar boven, aansluitend bij het omgekeerd hoofd en schouders patroon, bleef dus aanwezig. Dat is vandaag echter veranderd. De rechthoek is geen voortzettingspatroon geworden, maar een toppatroon. Met de uitbraak is het omgekeerd hoofd en schouders patroon definitief ongeldig geworden. De markt is anders geen denken over het toekomstig koersverloop, dat is de boodschap die verbonden is aan het ongeldig worden van het patroon. Uit de mate van dalen moet de komende dagen tot weken blijken of de markt eventueel toch nog stijgingskansen ziet of echt negatief is geworden over het toekomstig verloop. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 5 apr 2016, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 apr 09.15u: Fors lagere opening van AEX-index

5 apr 10.00u: AEX bij bodem van afgelopen vrijdag

5 apr 11.00u: Twee hammers in de kwartiergrafiek

5 apr 12.00u: Beursgraadmeter door bodem 428,5

5 apr 14.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

AKZO: Lagere top en lagere bodem geven omslag aan

5 apr 15.00u: AEX vond zojuist steun rond 427,1

5 apr 16.15u: Herstelbeweging op aandelenmarkt

5 apr 17.00u: Korte termijn top bij 23,6% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven