ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090915

  • Het was een uitermate bijzondere dag vandaag. De AEX opende nadat er een enorme stijging tot stand was gekomen in Japan 2,4% boven het slot van gisteren. De stijging van gisteren in de VS droeg uiteraard ook bij aan deze opening. Lijn m, die al enige tijd in deze grafiek stond, vormde aanvankelijk weerstand. Ik tekende daarop lijn n en stelde vast dat beide lijnen een stijgende wig in wording vormden. Een uitbraak nar beneden is gebruikelijk bij dit patroon. Vanmiddag leek het echter van een uitbraak naar boven te komen, de AEX werd met een korte versnelling in het koersverloop boven lijn m gezet. De graadmeter leek naar het 50% niveau rond 452,9 te gaan, maar ik had er vanwege het kunstmatige karakter van de beweging boven lijn m zo mijn bedenkingen bij. Het was een zuiver geval van sturing en niets anders. De graadmeter keerde vervolgens terug onder lijn m en sloot er ruim onder. Het gevolg is dat de stijgende wig m-n intact is gebleven. Dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een uitbraak naar beneden, want dat is gebruikelijk bij dit patroon. Lijn n vinden we morgen in de daggrafiek ter hoogte van het laagste punt 443,9 van vandaag. Dat is dus een belangrijk niveau.

  • De candle van vandaag is een potentieel toppatroon, het is namelijk een bearish counterattack line. Dit versterkt de kans op een daling.

  • Beurzen doen echter gekke dingen tegenwoordig, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Worden lijn m en het hoogste punt van vandaag 451,4 doorbroken dan volgt alsnog een stijging naar het 50% niveau rond 452,9 of wellicht het 61,8% niveau rond 465.

AEX daggrafiek BB 090915

  • Het was niet alleen lijn m in de eerste daggrafiek waar weerstand lag, ook de middellijn van de Bollinger Bands fungeerde tegelijkertijd als hindernis. Het was duidelijk wat de partijen die kort voor drieŽn in de aanval gingen en de AEX door lijn m en deze middellijn drukten voor ogen stond, zij wilden afrekenen met deze barriŤres. Het lukte niet, het slot lag onder de middellijn en deze bleef dus intact als weerstandslijn. Ook vanuit deze invalshoek ligt een daling morgen voor de hand.

AEX uurgrafiek 090915

  • In de uurgrafiek heb ik de lijnen m en n getekend die we in de daggrafiek zagen, met de kanttekening dat het onmogelijk is om de lijnen een ligging te geven die overeen komt met die in de daggrafiek. Of een top of bodem in de uurgrafiek in de ochtend of in de middag tot stand komt is namelijk van invloed op de hellingshoek van de lijn, iets dat in de daggrafiek niet het geval is. Of een top of bodem in de ochtend of de middag tot stand komt maakt daar niet uit. Ik heb de lijnen zo goed mogelijk in overeenstemming met de daggrafiek geplaatst, ook in de kwartiergrafiek trouwens, zodat we morgen ook aan de hand van de uur- en kwartiergrafiek kunnen zien wat het verloop is ten opzichte van deze lijnen.

AEX kwartiergrafiek 090915

  • Het laagste punt van de dag lag precies op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 439,4 - 451,4 dat u op 443,9 ziet. Een 61,8% niveau is een potentieel steunniveau, wat wil zeggen dat de markt ondanks de wig in de daggrafiek de mogelijkheid van een stijging heeft opengelaten. We zullen morgen dus om te beginnen moeten kijken of men deze mogelijkheid wellicht nog aangrijpt voor de realisatie van een stijging.

Resumerend: 

Er staan een stijgende wig en een bearish counterattack line in de daggrafiek, patronen die aangeven dat een daling aanstaande is. De bearish counterattack line is namelijk een potentieel toppatroon en de stijgende wig een voortzettingspatroon waarbij een uitbraak aan de onderzijde gebruikelijk is. Ik kijk morgen of die uitbraak er komt. De onderkant van de wig ligt ter hoogte van het laagste punt 443,9 van vandaag. Een uitbraak zou een voorzetting naar beneden inhouden, op de consequentie daarvan wil ik pas in gaan als er daadwerkelijk een uitbraak tot stand is gekomen. Markten gedragen zich momenteel namelijk erg ongewoon, Je moet met elke eventualiteit rekening houden, in dit geval dus ook met een stijging. Er kan in de kwartiergrafiek bovendien nog een bodem tot stand komen bij het 61,8% niveau. Daarom het volgende: zouden de top 451,4 van vandaag en lijn m in de daggrafiek uitgenomen worden dan volgt alsnog een stijging naar het 50% niveau 452,9 of wellicht het 61,8% niveau rond 465 in die grafiek. Technisch gezien zou het gezien de wig, de candle in de daggrafiek en de middellijn van de Bollinger Bands echter van een daling moeten komen.

En dan nog dit...

De Japanse overheid maakte vannacht nieuwe belastingmaatregelen bekend voor het bedrijfsleven, de lasten worden verlaagd. Het indirecte gevolg was een stijging van 7,7% van de Nikkei.

  • Hier ziet u de gevolgen van een short squeeze. De doorbraak door de dalende lijn zorgde ervoor dat veel partijen scheef kwamen te zitten met hun naar beneden gerichte posities. Deze partijen moesten draaien en droegen daarmee onbedoeld bij aan de stijging van de Nikkei. Zo kwam er uiteindelijk een stijging van 7,7% tot stand.
  • Het slot van de lange groene candle lag bij het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 20947 - 17416 rond 18765. Dit is een potentieel weerstandniveau en ik ben dan ook benieuwd of er hier meteen een top tot stand komt. Dat is namelijk mogelijk, ook na deze grote stijging. Stijgt de Nikkei daarentegen verder dan wordt het 50% niveau rond 19180 het volgende doel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 9 sep 2015, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 sep 09.15u: Koopgolf VS en Japan rolt over Europa

9 sep 10.00u: Weerstandslijn daggrafiek van belang

9 sep 11.00u: Deel van het gap in AEX is gesloten

9 sep 12.00u: De hammer is een bodem geworden

9 sep 14.00u: Spanning op de Amsterdamse beurs

9 sep 15.00u: Een uitbraak uit de wig geforceerd

9 sep 16.00u: Aanval mislukt, AEX terug in de wig

9 sep 17.00u: Gap van vanmorgen alsnog gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven