ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240915

  • De hoofdgraadmeter van onze aandelenmarkt, de AEX, heeft een nieuwe stap gezet op de weg naar het koersdoel 386 van de stijgende wig m-n die op 10 september jongstleden ontstond. De beursgraadmeter daalt nu met een snelheid die overeenkomt met de snelheid van dalen voorafgaand aan de vorming van de wig. Dit is de ontwikkeling die je mag verwachten. De volgende stap zou nu we onder het 76,4% Fibonacci niveau zijn gekomen die naar en onder de bodem rond 401,9 moeten worden. Ik controleer of die stap inderdaad gezet wordt. 

  • Punt van aandacht is de speech die FED-voorzitter Janet Yellen vanavond om 23u geeft. Er wordt in de markt haast gesmeekt om duidelijkheid van haar kant omtrent het rentebeleid, duidelijkheid waarop de markt een herstelbeweging in zou kunnen zetten. Ziet zij zich inderdaad geroepen om de markten te hulp te schieten dan zouden we morgen toch nog een beweging naar boven kunnen krijgen. Gebaseerd op de grafiek echter komt het van een vervolg omlaag, namelijk naar 401,9 en lager.

AEX daggrafiek BB 240915

  • Een tweede punt van attentie is de situatie in de Bollinger Bands. De AEX staat onder de banden en dat wil zeggen dat we rekening dienen te houden met de mogelijkheid van een terugkeer binnen de indicator, dus met een herstelbeweging. Wat het lastig maakt is dat de graadmeter ook wel eens een paar dagen onder de Bollinger Bands blijft en dan pas terugkeert binnen de banden. Zekerheid dat het morgen gebeurt hebben we dus helaas niet.

AEX uurgrafiek 240915

  • Gelukkig hebben we een lijn die we in de gaten kunnen houden om vast te stellen of we een herstelbeweging in gaan of niet. Breekt de beursindex door deze lijn dan is dat de start van een herstelbeweging.

  • Komt de graadmeter daarentegen onder het laagste punt 406,6 van vandaag dan gaan we door in de richting van de bodem 401,9.

AEX kwartiergrafiek 240915

  • Bij de uurgrafiek schreef ik op lijn w te letten, dat wil ik aan de hand van de daggrafiek nog wat verfijnen. In de grafiek ziet u lijn x, een doorbraak door deze lijn zou ik als het teken voor de start van een herstelbeweging zien. PotentiŽle weerstandsniveaus zouden vervolgens de Fibonacci niveaus van de daling 420,8 - 406,6 zijn, het gaat om 412, 413,7 en 415,4.

Resumerend: 

De AEX heeft een nieuwe stap naar beneden gezet, een stap die past bij de stijgende wig m-n die enkele weken geleden in de daggrafiek werd afgerond. De wig voorziet in een koersdoel van ongeveer 386 punten. We maken een volgende stap in de richting van dat doel als de beursindex naar de bodem rond 401,9 gaat en daar doorheen zakt. Het slot van vandaag lag onder het 76,4% niveau, dat houdt in dat we technisch gezien naar 401,9 zouden moeten gaan. De speech van FED-voorzitter Yellen vanavond vraagt echter om aandacht. Het kan zijn dat de inhoud van de speech morgen een stijging veroorzaakt. Breekt de AEX door lijn x in de kwartiergrafiek dan gaat de graadmeter daadwerkelijk omhoog, mogelijke doelen annex weerstandsniveaus zijn dan 412, 413,7 en 415,4.

En dan nog dit...

Zestig miljoen euro, dat is het cijfer dat rond gaat als het bedrag dat de afgetreden topman van Volkswagen Martin Winterkorn waarschijnlijk ontvangt als afscheidspremie. Het gaat om een pensioen- en een ontslagvergoeding, beide beloningen ongeveer de helft van het totaalbedrag. Het is uiteraard een schatting. Zestig miljoen euro, voor een man die leiding heeft gegeven aan een bedrijf dat zowel in de Verenigde Staten als in Europa opzettelijk de wet overtrad om auto's goedgekeurd te krijgen die niet goedgekeurd hadden moeten worden. Dat lijkt me om het maar zacht uit te drukken niet op zijn plaats. Een strafrechtelijk onderzoek naar zijn verantwoordelijkheid lijkt me daarentegen wel op zijn plaats.

  • Kijk ik naar het technische beeld dan zie ik dat het nieuws van de fraude een daling heeft versneld die al plaatsvond. Het punt bij de pijl was namelijk het moment waarop het bericht naar buiten kwam, bij een beurskoers van ongeveer Ä162. U ziet dat de beurskoers weliswaar fors is gedaald, maar dat de schade in lange termijn perspectief beperkt is. Die schade kan echter flink oplopen. Klap ik de omgekeerde rechthoekige driehoek a-a' om naar beneden dan kom ik namelijk uit op een doel dat niet ver meer boven de bodem uit 2009 ligt. Ik acht de kans op een daling naar die bodem op Ä28,85 dan ook groot. Of het werkelijk van die daling komt is natuurlijk afhankelijk van het verloop van de onderzoeken die overal worden ingesteld, van de boetes die het bedrijf krijgt en van eventuele schadeclaims. Dat is niet mijn expertise en daar kan ik dus niets over zeggen. Vanuit de grafiek gezien zou het me echter niet verbazen als Volkswagen in deze lange termijn grafiek op een gegeven moment, mogelijk pas over jaren overigens, op Ä28,85 uit komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 sep 2015, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 sep 09.15u: Hammer bij de bodem van gisteren

24 sep 10.00u: Onder bodem van gisteren geraakt

ING: Vrijdag een hoofd schouders patroon afgerond

24 sep 11.00u: Korte termijn top bij een 61,8% grens

24 sep 12.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

24 sep 14.00u: Koersdoelen 413,6 en 411,6 bereikt

Fagron: Vorige maand spectaculair onderuit gegaan

24 sep 15.00u: Er staat druk op de beursgraadmeter

24 sep 16.00u: AEX staat weer een stapje lager

24 sep 17.00u: Naar beneden uit kanaal gebroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven