ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 250915

 • Er zat deze week veel beweging in de beurs. Het hoogste punt van de week lag 1,8% boven dat van vorige week, het laagste punt 4,8% eronder. Het uiteindelijke weekresultaat was een daling met 1%, de schade bleef dus beperkt. Het belangrijkste gegeven is dat de AEX boven lijn k bleef, een lijn door bodems van juni 2012, oktober 2014 en augustus 2015. Die stijgende trendlijn is intact, wat wil zeggen dat een vervolg naar boven vanuit deze grafiek gezien zeker een optie is.

AEX daggrafiek 250915

 • Dit ligt in de daggrafiek anders. Eerder deze maand werd de stijgende wig m-n afgemaakt en dat patroon zorgde voor een koersdoel van 386 punten. De AEX bevindt zich tot dusverre nog steeds op de weg in de richting van dat doel, want de dalingssnelheid en vorm van de daling heeft nog veel weg van de daling die voorafging aan de wig. Daalt de index maandag dan blijft dit zo en blijft de beursgraadmeter dus op weg naar beneden.

 • De stand van gisteren onder het 76,4% niveau maakte een voortzetting naar beneden tot de meest waarschijnlijke optie. FED-voorzitter Janet Yellen bemoeide zich echter weer eens met de gang van zaken. Het gevolg was een stijging en een short squeeze in de markt, wat uitmondde in een winst van 3,2% voor de AEX. Dalende aandelenmarkten is iets dat presidenten van centrale banken tegenwoordig niet meer accepteren.

 • Langs de toppen van de afgelopen twee weken heb ik lijn y getekend. De lijn werd vandaag niet doorbroken. Zou de AEX ook aanstaande maandag onder de lijn blijven dan is een voortzetting naar beneden nog steeds de meest aannemelijke optie. De beursgraadmeter zou dan naar 401,9 of lager gaan, dat zou in het technische beeld van de wig passen.

 • Wordt lijn y echter doorbroken dan zullen we zorgvuldig moeten gaan kijken of we van een vervolg naar beneden uit kunnen blijven gaan. Ik ga daar bij de uurgrafiek nader op in, eerst gaan we naar de daggrafiek met Bollinger Bands.

AEX daggrafiek BB 250915

 • De AEX-index is teruggekeerd binnen de Bollinger Bands, een mogelijke ontwikkeling waar ik al rekening mee hield. Dat het een stijging van 3,2% gaf was overigens een verrassing voor me. De neerwaartse trend van deze indicator blijft intact zolang de aandelengraadmeter onder de middellijn staat. Nu de index terug is binnen de banden ligt alles weer open.

AEX uurgrafiek 250915

 • In de daggrafiek zagen we lijn y, die heb ik ook in de uur- en kwartiergrafiek getekend. Ik heb met name in de kwartiergrafiek wat moeten schuiven, want het is steevast lastig om lijnen in grafieken met verschillende tijdvensters op gelijke wijze te tekenen. We moeten zolang lijn y als weerstandslijn intact blijft uit gaan van een vervolg naar beneden.

 • Worden lijn y en de stippellijn rond 425 echter doorbroken dan wordt een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgemaakt, met de waarde 443,3 als koersdoel. De AEX zou terugkeren naar de top rond 441,6 of hoger, waarop er een streep zou kunnen door de op grond van de wig in de daggrafiek veronderstelde daling naar 386.

 • Bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 428,2 zou bij een vervolg naar boven overigens nog wel weerstand gevonden kunnen worden, daar kan eventueel een top tot ontwikkeling komen.

AEX kwartiergrafiek 250915

 • Steun lag er halverwege de dag rond 420,8. Zou de graadmeter onder dat steunniveau belanden dan zijn er drie mogelijke doelen, te weten 418 (38,2%), 415,8 (50%) of 413 (61,8%). Een daling onder 413 zou de index terug doen gaan naar 406,6 of lager (401,9 uit de daggrafiek).

Resumerend: 

De AEX is in de weekgrafiek boven lijn k gebleven, een voortzetting naar boven bleef vanuit die lijn gezien dus mogelijk. In de daggrafiek staat echter de stijgende wig, een patroon met een koersdoel van 386 punten. De beursgraadmeter bevindt zich nog steeds op de weg naar dat doel, iets dat ik van dag tot dag controleer. De stijging van vandaag van 3,2% heeft geen verandering gebracht in dit beeld. De AEX dient komende maandag wel verder te dalen wil de gelijkvormigheid van het verloop voor en na de wig enigszins op blijven gaan. Belangrijk is maandag in eerste instantie het verloop ten opzichte van lijn y en de stippellijn rond 425 in de uurgrafiek. Worden die lijnen doorbroken dan ontstaat een omgekeerd hoofd en schouders patroon in die grafiek. De AEX zou dan terugkeren naar 441,6 of hoger, waarop er een streep zou kunnen door het doel 386 van de wig in de daggrafiek. Bij het 61,8% niveau rond 428,2 zou er eventueel nog wel weerstand gevonden kunnen worden en dus een top kunnen ontstaan. Zakt de AEX echter door 420,8 dan volgt een daling naar 418, 415,8 of 413, grenzen die we zagen in de kwartiergrafiek. Een daling onder 413 zou een terugkeer naar 406,6 of 401,9 inhouden.

En dan nog dit...

Een voorwaarde voor het behoud van de geldigheid van een hoofd en schouders patroon is dat de koers na de afronding van het patroon onder de neklijn blijft. De FTSE100 keerde terug boven de neklijn, het patroon in de daggrafiek van die index werd ongeldig.

 • Eerder deze week was het nog een twijfelgeval of het patroon ongeldig was geworden of niet, het slot lag namelijk vlak boven de neklijn. Vandaag is er geen twijfel meer. De FTSE100 sloot ruim boven de neklijn, waardoor het hoofd en schouders patroon ongeldig werd. Gelijkvormige patronen in de CAC40, BEL20 en Eurostoxx50 bleven vandaag overigens wel geldig, er is dus nog niets beslist. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 25 sep 2015, 19.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 sep 09.15u: Enorme sprong omhoog bij opening

25 sep 10.00u: Stijging bedraagt inmiddels 2,8%

25 sep 11.00u: Er wordt extra gekocht bij weerstand

25 sep 12.00u: AEX bij grens waar top kan ontstaan

Vlag ontwikkelt zich tergend langzaam (valutaplaza)

25 sep 14.00u: Daling van index duurde maar kort

25 sep 15.00u: Top van vanmorgen niet doorbroken

Vopak: Het lange termijn beeld ziet er niet goed uit

25 sep 16.00u: AEX nog steeds niet verder omhoog

25 sep 17.00u: Aanval van kopers op weerstand

 

Agenda van maandag 21 sep t/m vrijdag 25 sep 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven