ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 301015

  • Het beeld in de maandgrafiek van de AEX-index is duidelijk, de stijgende trend is gehandhaafd. De beursgraadmeter vond de voorgaande maanden steun bij de opgaande trendlijn k en is deze maand flink gestegen. Op deze manier bleef de naar boven gerichte trend behouden.

AEX weekgrafiek 301015

  • Als ik echter kijk naar de weekgrafiek dringt zich meteen de vraag op of de stijgende trend ook de komende maand intact zal blijven. De AEX brak deze week namelijk niet naar boven door het 61,8% Fibonacci niveau dat vorige week werd bereikt en dat is negatief. Dit niveau zal toch echt uitgenomen moeten worden wil het van een voortzetting naar boven komen. Zolang het niet blijvend doorbroken is bestaat namelijk het risico op topvorming bij deze grens 466,3.

AEX daggrafiek 301015

  • Dat het geen gelopen race is met de stijging van de AEX wijst ook de daggrafiek uit. In deze grafiek werd afgelopen woensdag een vlag afgerond, maar daarop volgde niet de bij dit patroon gebruikelijke voortzetting naar boven. Het enige aspect van het koersverloop waarmee we de mogelijkheid tot een voortzetting naar boven hebben behouden is dat er steun werd gevonden ter hoogte van de onderkant 458,4 van de vlag. Er kan vanaf deze dubbele bodem in principe nog een vervolg naar boven tot stand worden gebracht. Hiervoor moeten achtereenvolgens de toppen rond 465, 466,3 en 468,6 worden doorbroken.

AEX daggrafiek BB 301015

  • Naar de daggrafiek met Bollinger Bands hoeven we niet lang te kijken, hier is zowel ruimte naar boven als naar beneden voor we respectievelijk de bovenste lijn of de middellijn bereiken.

AEX uurgrafiek 301015

  • In de uurgrafiek zien we een dubbele bodem rond 458,4 en een dubbele top rond 464,8. De stippellijnen op die niveaus vormen een rechthoek. Een richting voor een uitbraak kan ik in dit geval niet geven. De hoogte van het dalend patroon a-a' dat vooraf ging aan de rechthoek was vergelijkbaar met de hoogte van de rechthoek. Hierdoor kan het in theorie een bodempatroon worden, waar ik normaliter zou zeggen dat een uitbraak aan de onderzijde het meest voor de hand liggend zou zijn. Ik wacht maar af wat het wordt en reageer dan. Ik werk de beide mogelijkheden vanzelfsprekend wel uit.

  • Een uitbraak aan de onderzijde zou een koersdoel van ongeveer 452,1 geven, bepaald op grond van de hoogte van de rechthoek. Rond de Fibonacci niveaus 456,7 en 453,9 zou ik dan echter uitkijken voor eventueel aanwezige steun.

  • Een uitbraak aan de bovenkant zorgt voor een koersdoel van 471,1. We zagen bij de daggrafiek dat er dan weerstand kan liggen rond 466,3 of 468,8, naar het koersverloop ten opzichte van die grenzen kijk ik dan ook allereerst in het geval van een uitbraak naar boven.

AEX kwartiergrafiek 301015

  • In mijn update van 17u maakte ik melding van een nogal gestuurd overkomende beweging in de 1minuut grafiek, waarin om 16.52u met ťťn langere candle twee korte termijn toppen werden uitgenomen. Dat was een kunstgreep, extra handel om deze doorbraak tot stand te brengen. Dat was echter nog niets in vergelijking met wat in de slotveiling gebeurde. Daarin steeg de AEX namelijk met maar liefst 2 indexpunten. Het is faliekant misbruik van een veiling waarin velen buitenspel staan en dus niet meer kunnen reageren. Het is absurd dat dit toegestaan is.
  • U ziet net als in de uurgrafiek ook in deze grafiek Fibonacci lijnen, hier over de daling 465 - 458,3. Weerstand kan er zijn bij het 61,8% niveau rond 462,4 of het 76,4% niveau 463,4. Het laatste heb ik toegevoegd omdat we ons in een zijwaartse beweging bevinden zolang we in het gebied 458,4 - 464,8 koersen.

Resumerend: 

De maandgrafiek leert ons dat de lange termijn stijgende trend intact is, de week- en daggrafiek laten ons zien dat we er goed aan doen te controleren of dit zo blijft. In de weekgrafiek is het 61,8% niveau 466,3 namelijk niet doorbroken en dat niveau moet toch echt gepasseerd worden wil het van een voortzetting naar boven kunnen komen. Uiteraard moet dan ook de top rond 468,8 nog worden uitgenomen. De daggrafiek toont zwakte omdat er geen stijging is gevolgd op de vlag die afgelopen woensdag werd afgerond. Het enige positieve in die grafiek is dat er steun lag rond het laagste punt van de vlag 458,4, daarmee hield de markt de mogelijkheid van een stijging in leven. Momenteel hebben we te maken met de rechthoek 458,4 - 464,8. Verlaten we die aan de bovenzijde dan geeft dat een koersdoel van 477,1, waar we uiteraard alleen maar naar toe kunnen gaan als de besproken niveaus 466,3 en 468,6 worden gepasseerd. Voordat we kunnen uitbreken naar boven hebben we te maken met weerstand rond 462,4 en 463,4 in de kwartiergrafiek. Breekt de AEX naar beneden uit de rechthoek dan wordt het koersdoel 452,1. Het is dan echter raadzaam bij de niveaus 456,7 en 453,9 uit de uurgrafiek uit te kijken voor eventuele bodemvorming, want dat zijn twee potentiŽle steunniveaus.

En dan nog dit...

Er zijn belangrijke stappen gezet in de daggrafiek van de S&P500, dat is wat ik u vanavond wil laten zien.

  • Afgelopen woensdag is lijn d naar boven doorbroken, dat is de lange termijn steunlijn waar de S&P500 in augustus naar beneden doorheen brak. Dit is ongebruikelijk, gewoonlijk vormt zo'n lijn namelijk weerstand. Met het koersverloop van vandaag en gisteren geeft de markt aan het belang van de terugkeer boven de lijn te zien, er werd namelijk direct voor steun gezorgd in de Amerikaanse markt. Hier is heel goed naar de grafiek gekeken. Dit is technische analyse, maar dan in de markt gebruikt om een voortzetting naar boven af te dwingen. Het is vandaag en volgende week een kwestie van volgen of de S&P500 boven lijn d blijft, want deze tactiek kan natuurlijk ook nog mislukken. Zolang de index boven de lijn blijft is de top van dit jaar in ieder geval in zicht. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 30 okt 2015,19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 okt 09.15u: Direct aanval op top van gisteren

30 okt 10.00u: AEX op en neer onder top van gister

Vlag euro/dollar afgerond (analyse voor valutaplaza)

30 okt 11.00u: Index is gedaald naar 61,8% niveau

30 okt 12.00u: Verrassend verloop afgelopen uur

30 okt 14.00u: Kopende deel van de markt is er nog

30 okt 15.00u: Een lastig interpreteerbaar verloop

30 okt 16.00u: Het niveau 458,4 is alsnog bereikt

30 okt 17.00u: Poging AEX in veiligheid te brengen

 

Agenda van maandag 26 okt t/m vrijdag 30 okt 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven