ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 281015

  • Gisteren tekende ik de vlag a-a' in de uurgrafiek van de AEX-index. Die vlag heb ik vanavond overgenomen in de daggrafiek, om u te laten zien dat een uitbraak naar boven is gerealiseerd. De markt denkt aan een voortzetting naar boven, het koersdoel van het patroon ligt namelijk rond 477,5.

  • Aan dat koersdoel hebben we alleen wat als het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 506,1 - 401,9 dat een fractie onder 466,3 ligt wordt doorbroken. De vlag vormt helaas geen garantie dat deze grens gepasseerd wordt. Een 61,8% niveau is een belangrijke barriŤre en speculeren op een doorbraak is wat mij betreft uit den boze. 

  • Wordt 466,3 uitgenomen dan kunnen we verder kijken. In dat geval moet de top rond 468,6 vervolgens doorbroken worden wil de AEX naar 477,5 gaan.

  • Het laagste punt van de vlag was 458,4. Mocht de beursgraadmeter onder dit punt komen dan is het patroon niet meer geldig en moeten we toch weer aan lagere koersen gaan denken.

AEX daggrafiek BB 281015

  • In de Bollinger Bands zien we zowel ruimte naar boven als naar beneden. De bovenste lijn is een mogelijke weerstandslijn, de middellijn een potentiŽle steunlijn. Zolang geen van beide lijnen is bereikt hoef ik verder niets te doen met deze indicator, want ik gebruik hem alleen voor de bepaling van eventuele steun of weerstand.

AEX uurgrafiek 281015

  • In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 468,6 - 458,4. Rond 464,7 vinden we het 61,8% niveau, het enige overgebleven weerstandsniveau van deze daling. Dit moet doorbroken worden wil de beursindex naar het niveau 466,3 uit de daggrafiek of hoger kunnen gaan.

AEX kwartiergrafiek 281015

  • In de laatste anderhalf uur is in de kwartiergrafiek een driehoek ontwikkeld. Het patroon is nog niet afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar boven, maar geeft wel aan dat er in onze markt aan een voortzetting naar boven wordt gedacht. Morgenochtend kijk ik uiteraard of de bij dit patroon gebruikelijke uitbraak naar boven tot stand komt.
  • Verlaat de AEX de driehoek aan de onderzijde dan maakt dat het patroon ongeldig. Het wordt daarop zoeken naar potentiŽle steunniveaus, dat doe ik dan in mijn updates.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag naar boven uit de vlag a-a', een patroon met een koersdoel van 477,5. Wil de index naar dat doel kunnen gaan dan zal de markt de graadmeter eerst boven de grenzen 464,7, 466,3 en 468,6 moeten brengen. De vlag vormt in dit geval overigens geen garantie voor een vervolg naar boven. Het 61,8% niveau rond 466,3 in de daggrafiek is namelijk een pittige barriŤre en het is dus niet zeker dat die grens doorbroken wordt. Het laagste punt van de vlag lag rond 458,4. Belanden we onder dat punt dan wordt de vlag ongeldig en moeten we opnieuw aan lagere standen gaan denken. Onze aandelenmarkt gaat gezien de driehoek in de kwartiergrafiek uit van een voortzetting naar boven, wel is daarvoor nog een uitbraak aan de bovenzijde van het patroon nodig. Een uitbraak aan de onderzijde zou negatief zijn en inhouden dat ik op zoek ga naar potentiŽle steunniveaus.

En dan nog dit...

Gisteren sprak ik de veronderstelling uit dat de DAX nog zou dalen. Dat deed ik vanwege een nog te sluiten gap. De index steeg vandaag echter en mijn uitgangspunt bleek dus onjuist, dit wil ik u vanavond laten zien.

  • Mijn aanname was gebaseerd op het ontstaan van een potentieel toppatroon bij het 61,8% niveau in deze grafiek, een evening star. Dat toppatroon werd vandaag echter niet bevestigd, want er volgde een stijging. De Duitse markt maakt dus geen aanstalten om het gap te sluiten dat afgelopen vrijdag ontstond. Komt de DAX morgen onder 10690 dan neem ik aan dat het toch nog van een terugkeer naar het gap en van het sluiten ervan komt. Wordt het 61,8% niveau daarentegen met een slotstand doorbroken dan kiezen onze oosterburen voor een voortzetting naar boven en ziet het er naar uit dat het gap open blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 28 okt 2015, 18.33u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 okt 09.15u: AEX door hogere opening binnen vlag

28 okt 10.00u: Inverted hammer bij 61,8% niveau

28 okt 11.00u: Veel strijd net onder bovenkant vlag

28 okt 12.00u: Verkoopdruk bleek uiteindelijk te sterk

28 okt 14.00u: AEX iets onder het 61,8% niveau

28 okt 15.15u: De dalende lijn is zojuist doorbroken

28 okt 16.00u: Afgelopen half uur scherp omhoog

28 okt 17.00u: Onze beursindex stijgt nog steeds

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven