ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050915

  • De AEX-index eindigde vandaag 3,4% boven het slot van afgelopen vrijdag. De stijging werd veroorzaakt door slechte cijfers van zowel afgelopen vrijdag en vanmiddag uit de VS als vandaag uit Europa. De slechter dan verwachte cijfers stelden de markt niet teleur, maar stemden beleggers juist tevreden. Het cijfermateriaal voedde namelijk de gedachte dat de Amerikaanse rente dit jaar niet meer verhoogd zal worden en dat de ECB haar aankopen van obligaties zal uitbreiden. Dit betekent een blijvende toevoer van nieuw geld voor de aandelenmarkten, want dat kan immers praktisch voor niets worden geleend. Dit vooruitzicht bracht beleggers er vandaag toe te kopen, met de grote stijging als resultaat.

  • De stijging betekende een doorbraak door een belangrijk weerstandsniveau, namelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 441,6 - 405. Het eerstvolgende weerstandsniveau en dus een aannemelijk koersdoel is de top rond 441,6. Hiervoor zijn twee redenen. De eerste is dat het om de laatste top ging, de tweede reden ziet u in een extra daggrafiek hieronder.

AEX daggrafiek 050915

  • In deze grafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 506,1 - 401,9. PotentiŽle barriŤres naar boven zijn de niveaus 441,7 (38,2%), 454 (50%) en 466,3 (61,8%). Het eerste valt samen met de top uit september en is dus een doel waar de graadmeter naar toe zou moeten gaan.

  • Ik ben er gezien de aard van de koersbeweging van vandaag overigens niet zeker van dat we inderdaad een stijging naar de top rond 446,1 of hoger krijgen. Meer over die aard vertel ik u bij de kwartiergrafiek.

AEX daggrafiek BB 050915

  • Voordat ik aan de kwartiergrafiek toekom bekijken we zoals gewoonlijk echter eerst de daggrafiek met Bollinger Bands en de uurgrafiek. De AEX is door de middellijn van de Bollinger Bands gebroken en dat houdt normaal gesproken een vervolg naar de bovenste lijn van deze indicator in.

AEX uurgrafiek 050915

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat de markt optimistisch gestemd bleef tot het einde van de handelsdag. Men gaat in de markt zonder meer uit van een voortzetting naar boven.

AEX kwartiergrafiek 050915

  • Dan kom ik bij de kwartiergrafiek, waar ik zoals beloofd in ga op de aard van de beweging van vandaag. De markt realiseerde in de kwartiergrafiek van de AEX vandaag vier doorbraken door weerstandsniveaus. Opvallend was dat de doorbroken niveaus na de doorbraak direct werden verdedigd, er werd meteen gekocht. Dit gebeurde vier keer, aangegeven met de pijlen in de grafiek. De grote winst van vandaag werd dus bereikt door strategisch slim handelen. Wie de doorbroken grenzen steeds zo mooi verdedigde kan ik niet zeggen, want dat is niet te zien. Ik kan wel zeggen dat het zeer efficiŽnt gebeurde. Toen het einde van de ochtend wat moeizamer verliep werd een tandje bijgezet en werd een kleine vlag gevormd, waarmee de voorafgaande daling aan het net doorbroken weerstandsniveau alsnog werd rechtgezet. 
  • Kopers hadden aan het einde van de dag wat meer moeite met het voor de vijfde keer uitvoeren van hun strategie, maar ze wisten rond 436,1 al weer snel voor steun te zorgen. De stijging van vandaag was aldus een technisch fraai in gang gehouden beweging, maar wel kunstmatig van karakter. Dat maakt dat ik wat minder zeker ben van een voortzetting naar 441,6, ook al is dat technisch gezien de meest voor de hand liggende vervolgbeweging.

Resumerend: 

Slechte macro-economische cijfers doen het goed bij beleggers, de AEX steeg vandaag met maar liefst 3,4%. Het 61,8% niveau van de daling 441,6 - 405 werd doorbroken, waardoor de top rond 441,6 het volgende koersdoel werd. Dit ligt tevens bij het eerste van de drie Fibonacci niveaus waar de graadmeter naar toe zou kunnen gaan, dat zijn 441,7, 454 of 466,3. Vraagt u me of ik zeker ben van een vervolg naar 441,6 of hoger dan is mijn antwoord dat ik dat niet ben. Dat heeft als oorzaak het karakter van de koersbeweging van vandaag dat ik beschreef bij de kwartiergrafiek. Hoewel een voortzetting naar boven gezien het beeld in de daggrafieken de meest waarschijnlijke ontwikkeling is durf ik er geen hand voor in het vuur te steken dat die voortzetting er ook daadwerkelijk komt.

En dan nog dit...

Is de technische analyse als het zo doorgaat in de toekomst nog bruikbaar? Dit was een vraag van een deelnemer aan de cursus die ik afgelopen zaterdag gaf. Een terechte vraag, zo bleek vandaag.

 

  • In bovenstaande grafieken ontstonden eerder hoofd en schouders patronen. De indices zijn vandaag teruggekeerd boven de neklijnen van de patronen, waardoor deze onbruikbaar zijn geworden. Het is een ongebruikelijke ontwikkeling en ik volg dan ook met veel nieuwsgierigheid wat er verder gebeurt met deze graadmeters. De bruikbaarheid van de technische analyse is op dit moment nog niet in het geding. Ontwikkelingen als die van vandaag moeten echter niet vaak meer voorkomen, anders komt daar op een gegeven moment wel verandering in. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 5 okt 2015, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 okt 09.15u: Weer een grote sprong bij opening

5 okt 10.00u: AEX gestegen naar een 61,8% niveau

5 okt 11.00u: Graadmeter iets boven 61,8% grens

5 okt 12.00u: AEX op een winst van drie procent

Boeiend beeld goud (column voor beursplaza)

5 okt 14.00u: Verder omhoog vanaf vloertje rond 435

5 okt 15.00u: Weerstandsniveau 436,6 is bereikt

5 okt 16.00u: Niveau doorbroken, winst AEX 3,5%

5 okt 17.00u: Er is een dubbele gevormd rond 438

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven