ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221015

  • ECB-voorzitter Draghi heeft de financiŽle markten vandaag opnieuw op hun wenken bediend, zoals hij dat altijd doet overigens. Hij toont zich een prima zetbaas. Draghi heeft min of meer toegezegd in december met nieuwe maatregelen te komen of de huidige voorzieningen uit te breiden, daar kan hij niet meer onderuit. Onze aandelenmarkt beloonde dit voornemen met een winst van 1,8% voor de AEX.

  • De graadmeter brak door het 50% Fibonacci niveau 454 en het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200. Dit maakt het 61,8% niveau rond 466,3 tot het volgende doel. Deze grens is ook het koersdoel van de dalende wig e-e' die vorige week donderdag werd afgerond. Het verloop sluit tot dusverre dus aan bij de ontwikkeling die we op grond van deze wig mogen verwachten. Ik controleer uiteraard of we op de weg naar 466,3 blijven.

AEX daggrafiek BB 221015

  • De Bollinger Bands in de daggrafiek geven nog wat ruimte naar boven, want de bovenste lijn is nog niet bereikt. Zodra we bij die lijn zijn hoort u het van me, want dan doen we er goed aan voor alle zekerheid rekening te houden met topvorming. 

  • Het is overigens geen gelopen race dat de AEX naar de bovenkant gaat. Kijkt u in de linker helft van de grafiek dan ziet u dat de bovenste lijn bij stijgingen niet werd bereikt. We kunnen het ontstaan van een top onder de lijn dus niet uitsluiten.

AEX uurgrafiek 221015

  • Er kwam na een snelle stijging vanaf vijf uur vanmiddag wat tegendruk, maar nog niet zodanig veel dat er al over een top gesproken kan worden. Of er een volgende korte termijn top komt of een voortzetting naar boven zal het koersverloop morgenochtend ons moeten leren.

AEX kwartiergrafiek 221015

  • Er kwam vanmiddag rond 457,6 steun te liggen onder de beursindex. Belandt de AEX morgen onder dit niveau dan komt er een correctie op de laatste stijging, die ik dan aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen zal gaan beoordelen.
  • Bij een stijging boven 459,1 plaats ik die lijnen niet, dat zou namelijk een voortzetting naar boven inhouden.

Resumerend: 

Draghi is de markten vandaag opnieuw van dienst geweest, zijn persconferentie resulteerde in een winst van 1,8% voor de AEX. De beursgraadmeter brak door het 50% en het 200daags exponentieel gemiddelde in de daggrafiek, waardoor het 61,8% Fibonacci niveau rond 466,3 het volgende doel is geworden. De dalende wig e-e' die vorige week werd afgerond wees al op een voortzetting naar dat niveau. Gaan we verder omhoog dan doen we er verstandig aan bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek rekening te houden met eventueel aanwezige weerstand. Steun lag er vanmiddag rond 457,6, een top bij 459,1. Belandt onze marktindex onder 457,6 dan komt er een correctie op de stijging van gisteren, die ik dan in mijn updates volg met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Bij een doorbraak door 459,1 plaats ik die niet, een stijging boven dat niveau zou een keuze voor een voortgang naar boven betekenen.

En dan nog dit...

De S&P500 verkeert in een boeiende situatie, de index staat namelijk iets boven een aantal voorgaande bodems.

  • Rond 2045 ziet u een stippellijn die door een aantal bodems uit februari, maart en juli 2015 loopt. Oude steun wordt na een daling eronder over het algemeen nieuwe weerstand. Die klassieke wet tart men echter, want de S&P500 staat iets boven het niveau. Dat kan overigens tijdelijk zijn. Je ziet bij dergelijke grenzen regelmatig kleine stijgingen erboven, die vervolgens de dag zelf of een van de beursdagen erna worden teruggedraaid. Vooralsnog echter stuurt men in de Amerikaanse markt aan op een doorbraak. Lijn d, de onderkant van een oud trendkanaal, zou dan het volgende doel worden. 
  • De grote W-vorm in het koersverloop, met als onderkant de dubbele bodem rond 1870, geeft trouwens een koersdoel van 2170 aan. Dat ligt dus nog boven de top 2135 van dit jaar. Het is in dit kader dat ik specifiek kijk naar de koersbeweging ten opzichte van 2045 en lijn d. Een doorbraak door deze twee barriŤres zou namelijk een terugkeer naar de top rond 2135 betekenen, terwijl topvorming in de buurt van 2045 of lijn d in theorie toch weer een vervolg naar beneden in zou kunnen houden. Een ding is momenteel in ieder geval duidelijk aan de hand van deze grafiek, op dit moment kijkt Sammy omhoog. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 22 okt 2015, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 okt 09.15u: Kopers reageerden snel op daling

22 okt 10.00u: Lagere top in de kwartiergrafiek

22 okt 11.00u: Hogere bodem, markt is positief

22 okt 12.00u: De markt durft het toch niet aan

22 okt 14.00u: Valse beweging in de lunchpauze

22 okt 15.00u: Gestegen naar 50% niveau 454

22 okt 16.00u: Beleggers zijn erg enthousiast

22 okt 17.00u: Vloertje onder de beursgraadmeter

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven