ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 301115

  • De maand november heeft een groene candle opgeleverd in de maandgrafiek, waardoor de stijgende trend in de graadmeter gehandhaafd bleef. Wat er nodig is voor behoud van de opwaartse beweging bekijken we in de daggrafiek.

AEX daggrafiek 301115

  • Voor handhaving van de trend is achtereenvolgens een doorbraak door de stippellijn rond 472,5, de top van afgelopen vrijdag 474,9, het 76,4% niveau rond 481,5 en lijn i' nodig. Met name het laatste kan een probleem zijn. De lijnen i en i' vormen gezamenlijk namelijk een stijgende wig en dat resulteert normaal gesproken in een uitbraak naar beneden. We zullen zien hoe het dit keer gaat, uitzonderingen zijn er zoals we vorige week bij de DAX zagen altijd. Een doorbraak met een slotstand door 472,5 zou de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 496,6 betekenen, daar kunnen we dus allereerst op gaan letten.

  • De candle van vandaag is evenwel een inverted hammer die weerstand en mogelijke topvorming aangeeft bij de stippellijn rond 472,5. We doen er goed aan te kijken of de candle morgen eventueel bevestigd wordt met een rode candle, dus met een daling.

AEX daggrafiek BB 301115

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een daling mogelijk, maar niet zeker. De lijnen van de indicator bewegen namelijk zijwaarts. Het wachten is op een stap waarop de lijnen wijken en we zo een indicatie krijgen voor de toekomstige richting.

AEX uurgrafiek 301115

  • U ziet in de uurgrafiek drie bodems rond 469,2, in combinatie met een laatste top die onder die van afgelopen vrijdag ligt. Deze constellatie betekent dat een daling onder 469,2 een hoofd en schouders patroon zou geven. De stippellijn rond 469,2 zou de neklijn worden, het doel 463,6. De stippellijn rond 467,5 kan eventueel wel voor steun zorgen en een daling naar het doel in theorie verhinderen. Bij een daling onder 469,2 ga ik echter wel uit van een beweging naar 463,6, waarbij ik controleer of 467,5 doorbroken wordt.

AEX kwartiergrafiek 301115

  • In de kwartiergrafiek staat de dalende lijn l. Zou deze doorbroken worden dan zou de markt opnieuw gaan pogen een vervolg naar boven te realiseren. Een eventuele stijging boven 474,9 zou een overwinning voor kopers in de markt zijn, want dat zou inhouden dat het hoofd en schouders patroon niet meer gevormd wordt. Daarvoor moet 474,9 namelijk het hoogste punt van het koersverloop blijven.

Resumerend: 

We zagen in de maandgrafiek een groene candle en een stijgende trend. De daggrafiek leerde ons dat er voor behoud van deze stijgende trend achtereenvolgens een doorbraak door 472,5, 474,9 en 481,5 moet plaatsvinden, alsmede een uitbraak naar boven uit de stijgende wig i-i'. Het laatste maakt het toekomstig verloop spannend, want een wig als deze krijgt meestal een negatief vervolg. Dat vervolg start met een uitbraak aan de onderzijde. Een slotstand boven 472,5 zou in de daggrafiek echter de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met doel 496,6 geven, laten we dus zeker kijken of dat slot boven die grens eventueel tot stand komt. De candle van vandaag is een inverted hammer en die geeft weerstand aan bij die grens. De candle wordt bevestigd als er een daling komt. In de uurgrafiek zagen we een potentieel toppatroon, dat afgerond zou worden bij een daling onder 469,2. Het gaat om een hoofd en schouders patroon met als koersdoel 463,6. Bij een daling onder 469,2 richt ik mijn pijlen op dat doel, met de kanttekening dat ik naga of de AEX zoals ik veronderstel dat dan zal gebeuren door het potentiŽle steunniveau 467,5 zakt.

En dan nog dit...

De DAX brak vorige week donderdag naar boven uit een stijgende wig. U ziet dat we een eventuele uitbraak van de AEX naar boven uit de stijgende wig dus niet uit mogen sluiten. Gebruikelijk is het echter niet, voor wat het waard is. Men koos er in Frankfurt niet voor niets een dag met laag volume voor, dat maakte het eenvoudiger realiseerbaar. Het mag duidelijk zijn dat men op de Duitse beurs streeft naar een voortzetting naar boven. Onze oosterburen zitten ook na vandaag nog op een spoor naar boven, dat blijkt.

  • De DAX bereikte vanmorgen de bovenkant van de stijgende wig liujn  f ' en dat was het sein voor de Duitse markt om te gaan kopen. De DAX futures schoten naar boven, lijn f ' werd dus keurig verdedigd. De ontwikkeling blijft nu positief onder de voorwaarde dat de DAX boven de lijn, dus boven de wig blijft. -Ad Nooten- 

 

 

Geplaatst maandag 30 nov 2015, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 nov 09.15u: Beursweek begonnen met een daling

30 nov 10.00u: Bodem tot stand gekomen rond 469,4

30 nov 11.00u: Lagere top in kwartiergrafiek van AEX

30 nov 12.00u: Na lagere top nu een hogere bodem

30 nov 14.00u: Kopers benutten lunchpauze weer

30 nov 15.00u: Gedaald, maar een hammer gevormd

ArcelorMittal: In een dalend kanaal in de daggrafiek

30 nov 16.00u: Beursgraadmeter daalt nog steeds

30 nov 17.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven