ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 241115

  • Bij een daling die zich vandaag voordeed is het gap overbrugd dat op 17 november jongstleden ontstond. De AEX vond daarbij steun ter hoogte van de onderkant van dat gap en steeg vervolgens. Het resultaat is de vorming van een hammer. Dit is bijzonder. Gisteren werd er namelijk ook een hammer gevormd en die candle werd vandaag niet bevestigd. Dat er nogmaals zo'n potentieel bodempatroon wordt neergezet is dus opvallend. We zullen morgen moeten nagaan of deze nieuwe hammer in tegenstelling tot die van gisteren eventueel wel bevestigd wordt als bodem.

  • Lijn i kan als steunlijn fungeren en de opgaande beweging van de index intact houden. Zeker hiervan kunnen we echter niet zijn. Lijn i vormt namelijk samen met lijn i' een wig en dat patroon zal normaliter afgerond worden met een uitbraak naar beneden.

AEX daggrafiek BB 241115

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont ons dat de candle van vandaag op de onderste lijn van deze indicator staat. Dit is een potentiŽle steunlijn, de conclusie op grond van deze grafiek is dan ook dat de AEX morgen in theorie weer oploopt.

AEX uurgrafiek 241115

  • Mogelijke weerstandsniveaus bij een oplopende AEX zijn morgen het 50% niveau van de daling 467,8 - 455,3 rond 461,6, het 61,8% niveau rond 463 of de neklijn 463,5 van het vanmorgen met de eerste candle afgeronde hoofd en schouders patroon.

  • Het laagste punt van de dag was 455,3. Een eventuele daling onder dit punt zou naar alle waarschijnlijkheid een terugkeer naar 448,4 inhouden.

AEX kwartiergrafiek 241115

  • Het Damrak ziet daadwerkelijk kansen voor een vervolg naar boven, dat wordt duidelijk uit het koersverloop van vanmiddag. Eerst werd namelijk een dalende wig afgerond met het doel in de buurt van de stippellijn rond 463,5. Vervolgens kwam het ook nog van de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon, waarvan het koersdoel 465,5 is. Naar dat punt gaat de graadmeter uiteraard alleen in het geval de stippellijn rond 463,5 doorbroken wordt. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon is geldig zolang de AEX boven de stippellijn rond 460,6 blijft. 
  • De laatste bodem in deze kwartiergrafiek lag rond 458,7, een terugkeer onder dit niveau zou een grote kans op een vervolg naar beneden geven.

Resumerend: 

De AEX daalde en vond steun op de onderkant van het gap van 17 november jongstleden en de onderste lijn van de Bollinger Bands. De candle die in de daggrafiek werd gevormd is een potentieel bodempatroon, namelijk een hammer. In de middag werd in de kwartiergrafiek een dalende wig afgerond en tot slot ook nog een omgekeerd hoofd en schouders patroon. De conclusie hieruit is dat de markt de AEX morgen naar boven ziet gaan. De dalende wig geeft aan dat de index naar 463,5 gaat, daarvoor moeten dan wel de potentiŽle weerstandsniveaus uit de uurgrafiek rond 461,6 en 463 worden doorbroken. Bij 463,5 kan weerstand liggen, zou het echter doorbroken worden dan hebben we in het koersdoel 465,5 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon een volgend richtpunt. Daalt de index onder 460,6 en 458,7 dan is de kans op een vervolg naar beneden groot. Dat vervolg zou werkelijkheid worden bij een uitbraak naar beneden uit de wig in de daggrafiek en een daling onder 455,3, want dat zou zoals we in de uurgrafiek zagen een terugkeer naar 448,4 aannemelijk maken.

En dan nog dit...

Kijkt u naar het koersverloop van de DAX in de laatste candle in de uurgrafiek dan zult u zien dat het afwijkt van de laatste candle in de uurgrafiek van de AEX. De Duitsers realiseerden een daling, terwijl de Amsterdamse beurs een stijging noteerde. Het beeld is niet eenduidig, de reden van de tegenovergestelde beweging is me niet duidelijk.

  • De Duitse beursindex vond met de voorlaatste candle steun op het 50% Fibonacci niveau in de bovenstaande uurgrafiek en zou op grond daarvan morgen ondanks de daling in het laatste uur in theorie dus toch kunnen stijgen. Een bodem bij een 50% niveau kan namelijk het beginpunt zijn van een stijging.
  • Bij een daling onder het laagste punt 10869 van vandaag komt het echter van een vervolg naar het 61,8% niveau net boven 10820 of lager.
  • De laatste drie candles in deze grafiek vormen samen een stijgende wig, waaruit blijkt dat onze buren een voortzetting naar beneden voorzien. Het patroon wordt afgemaakt bij een uitbraak naar beneden, in het geval van een uitbraak naar boven wordt het ongeldig. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 24 nov 2015, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 nov 09.15u: Hoofd en schouders patroon afgerond

24 nov 10.00u: AEX gedaald naar het 61,8% niveau

24 nov 11.00u: Bodem gevormd bij 61,8% Fibonacci

24 nov 12.00u: Top bij het 23,6% Fibonacci niveau

24 nov 14.00u: Driehoek afgerond in kwartiergrafiek

24 nov 15.00u: AEX bij onderkant gap van 17 nov

24 nov 16.00u: Herstelbeweging van beursindex

Vervolg omhoog niet zonder meer zeker (beursplaza)

24 nov 17.00u: Dalende wig in wording in de index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven