ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 091115

  • De AEX is een procent gedaald en naar beneden uit de wig c-d gebroken. Het is een mogelijkheid waarmee ik afgelopen vrijdag in mijn slotanalyse al rekening hield. Een wig mag je nooit missen als technisch analist, want het is een patroon dat over het algemeen afgerond wordt met een uitbraak naar beneden en daarmee theoretisch in topvorming kan resulteren. Heb je het niet gezien dan komt een daling als die van vandaag als een complete verrassing, maar dat was gelukkig niet het geval. 

  • We hebben dus een uitbraak en mogelijk de start van een correctie. Helemaal zeker van die correctie ben ik echter nog niet. Het slot van de dag lag namelijk rond 465, ter hoogte van het laagste punt van afgelopen vrijdag. Hier kan in theorie nog een bodem ontstaan. 

  • Negatief is dat de AEX teruggekeerd is onder het 61,8% niveau en daar had de index zoals ik vrijdag schreef juist de rest van de maand boven moeten blijven, om in de maandgrafiek eind november een doorbraak tot stand te brengen. Die doorbraak staat nu op losse schroeven. Dat maakt me extra nieuwsgierig naar het koersverloop dat we morgen krijgen. De graadmeter moet snel boven 466,3 gebracht worden om de ontwikkeling ten goede te keren.

  • De candle van vandaag omvat de lichamen van voorgangers en is als engulfing bearish line een potentieel toppatroon. We gaan morgen zien of het bevestigd wordt, want dat is uiteraard nodig voordat we zekerheid hebben over een eventuele top.

AEX daggrafiek BB 091115

  • In de Bollinger Bands is voldoende ruimte naar boven en naar beneden om ofwel een stijging naar de bovenste lijn ofwel een daling naar de middellijn mogelijk te maken. Hier hoeven we op dit moment niets mee te doen.

AEX uurgrafiek 091115

  • In de uurgrafiek wordt duidelijk dat er in theorie een dubbele bodem rond 465 tot ontwikkeling kan komen, namelijk indien de AEX morgen direct oploopt.

  • Een daling daarentegen zou een gang naar het 61,8% niveau van de stijging 457,8 - 473 rond 463,6 of eventueel de stippellijn rond 458,4 veroorzaken.

AEX kwartiergrafiek 091115

  • Gaat de index morgen omhoog dan ga ik met nieuwe Fibonacci lijnen kijken bij welke grenzen vervolgens eventueel weerstand gevonden kan worden. Ik kan dat op dit moment nog niet doen, om reden dat de ene groene candle uit de slotveiling niet als een sterke bodem gekwalificeerd kan worden. Morgenochtend na de eerste candle weten we echter of het een bodem is of niet.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag naar beneden uit de wig c-d die ik afgelopen vrijdag in de daggrafiek tekende. De beursgraadmeter keerde bovendien terug onder het 61,8% niveau 466,3 waar de index deze maand na de doorbraak van vorige week eigenlijk boven had moeten blijven. Dit is een zwakke ontwikkeling, die echter nog wel rechtgezet kan worden met een eventuele snelle terugkeer boven 466,3. Die terugkeer is gezien de potentiŽle dubbele bodem rond 465 in de uurgrafiek in theorie mogelijk, de beursindex moet morgenochtend dan wel meteen oplopen, waarna ik in mijn updates de potentiŽle weerstandsniveaus benoem. Een voortzetting naar beneden zou een daling naar het 61,8% niveau in de uurgrafiek of eventueel het steunniveau 458,4 uit diezelfde grafiek inhouden.

En dan nog dit...

Zeer opvallend vandaag is het koersverloop van de Amerikaanse indices. De Dow Jones, S&P500 en Nasdaq zijn namelijk naar beneden uit patronen gebroken die normaliter in een vervolg naar boven zouden hebben geresulteerd. Ik pak de daggrafiek van de S&P500 index er bij.

  • De S&P500 index is naar beneden uit de vlag gebroken die in wording was in deze daggrafiek. Normaliter zou zich bij dit dalende patroon een uitbraak naar boven hebben voorgedaan. In plaats daarvan zien we vanavond echter een uitbraak naar beneden, waarmee de vlag onbruikbaar wordt. De Amerikaanse beursgraadmeter is bovendien teruggekeerd onder lijn d. We moeten uiteraard nog even aankijken hoe het zich de rest van de avond ontwikkelt, vooralsnog echter zien we hier de start van een correctie. Steun kan er zijn bij het 50% Fibonacci niveau 2067 of het 61,8% niveau 2055. De eerste grens van deze twee mag als bereikt worden beschouwd, want het verschil tussen de laagste stand 2068 en deze grens is maar een punt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 9 nov 2015, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 nov 09.15u: Hogere opening vanmorgen van AEX

9 nov 10.00u: Winst is veranderd in een licht verlies

9 nov 11.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

9 nov 12.00u: Ondanks vlag nog niet verder omlaag

9 nov 14.00u: AEX ging de afgelopen uren zijwaarts

9 nov 15.00u: Beeld na vorige update niet veranderd

9 nov 16.00u: AEX gedaald en naar onderkant van wig

9 nov 17.00u: Beursindex breekt mogelijk uit wig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven