ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040315

  • Het Damrak realiseerde vandaag een stijging en dat wil zeggen dat de engulfing bearish line van gisteren niet bevestigd is als top. Het hoogste punt 487 van afgelopen maandag kan in theorie dus doorbroken worden. Dit is een belangrijk gegeven. Gisteren stelde ik in mijn slotanalyse vast dat we in de maandgrafiek van de AEX-index een groot trendkanaal hebben, waarvan de bovenzijde rond 487 ligt. De markt kan in principe dus nog steeds een uibraak naar boven uit dit kanaal realiseren. Na een doorbraak zou een vervolg naar 509 voor de hand liggen.

  • De candle van vandaag is als hammer een potentieel bodempatroon. Morgen moet blijken of dit patroon met een stijging als bodem bekrachtigd wordt.

  • De hammer heeft me ertoe gebracht lijn j iets hoger te leggen, ik heb de lijn door het laagste punt van vandaag getrokken. De stijgende trend is intact zolang onze marktindex boven deze lijn blijft.

AEX daggrafiek BB 040315

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is niet veranderd. Er is sprake van een opwaartse trend, die op basis van deze grafiek in principe aangehouden kan worden.

AEX uurgrafiek 040315

  • Het leek er vandaag op dat er een hoofd en schouders patroon ging ontstaan in de grafiek, met de stippellijn net onder 480 als neklijn. Ik stel echter vast dat deze grens uitmuntend werd verdedigd. Kopers van de index wisten de AEX tot driemaal toe naar boven te brengen. Het is duidelijk dat een machtig deel van de markt zich sterk maakt voor behoud van dit steunniveau.

  • Mochten de stippellijn rond 479,9 en het laagste punt 478,8 van vanmorgen alsnog naar beneden worden doorbroken, dan wil dat zeggen dat het hoofd en schouders patroon alsnog wordt afgemaakt. Het koersdoel van het patroon zou rond 473 liggen.

AEX kwartiergrafiek 040315

  • In mijn laatste update vermeldde ik dat het tegenwoordig gewoonte is om in de slotveiling of de minuten ervoor doorbraken door toppen te realiseren. Vandaag werd in deze fase afgerekend met de top van vanmorgen. Ik heb om eerlijk te zijn zo langzamerhand genoeg van deze vorm van manipulatie. Het is schandalig dat bewegingen van een heel punt in de veiling worden toegestaan.
  • Naar aanleiding van deze stijging wil ik uiteraard weten waar er eventueel nog weerstand gevonden kan worden. Ik heb Fibonacci lijnen geplaatst waaruit blijkt dat het 61,8% niveau rond 483,9 en het 76,4% niveau rond 485,1 nog weerstand op kunnen leveren. Het laatste niveau heb ik toegevoegd vanwege de sturing in de laatste fase van de handelsdag. Na dergelijke kunstmatig tot stand gebrachte bewegingen speelt het 76,4% niveau nog wel eens een rol als sta-in-de-weg. Zou 485,1 gepasseerd worden met een candle dan ligt een gang naar 487 of hoger voor de hand.

Resumerend: 

De AEX is door een uitmuntende verdediging rond 480 punten en wat extra sturing in de laatste fase van de handelsdag hoger gesloten. Het potentiŽle toppatroon van gisteren werd niet bevestigd en kan dus eventueel doorbroken worden. Een dagslot boven 487 zou een vervolg naar 509 waarschijnlijk maken. De hammer in de daggrafiek geeft aan dat de markt een dergelijk vervolg ambieert. De candle is een potentieel bodempatroon, dat morgen nog bekrachtigd dient te worden met een groene candle. Weerstand en dus topvorming kan er zijn rond 483,9 of 485,1. Zouden die grenzen doorbroken worden dan volgt een stijging naar 487 of wellicht hoger. Komt het in tegenstelling met dit positieve scenario echter van een achtereenvolgende daling onder 479,9 en het laagste punt 478,8 van vandaag dan staat er een hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek, dat dan een koersdoel van ongeveer 473 geeft.

En dan nog dit...

In de AMX-index knokken kopers en verkopers om de hegemonie, dat wordt duidelijk als we naar de laatste candles kijken die in de daggrafiek van deze graadmeter zijn ontstaan.

  • De patronen aangeven met de cijfers 1 en 2 zijn potentiŽle toppatronen, respectievelijk een engulfing bearish line en een dark cloud cover. Deze patronen zijn echter niet bevestigd, want kopers wisten vervolgens stijgingen te bewerkstelligen. De candle boven cijfer 3 is een hammer en dus een potentieel bodempatroon. Twee grenzen zijn de komende dagen van belang, namelijk 729,2 en 715. Sluit de AMX boven 729,2 dan krijgen kopers het overwicht, komt er een slot onder 715 (de onderkant van de hammer van vorige week woensdag) dan zijn het de verkopers die het sterkst uit dit gevecht komen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 mrt 2015, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 mrt 09.15u: Beurs is gestart met hogere opening

4 mrt 10.00u: Top AEX bij 61,8% Fibonacci niveau

4 mrt 11.00u: AEX gekocht na daling onder bodem

4 mrt 12.00u: Terug bij de bodem van gisteren

4 mrt 14.00u: Hoger door een lunchpauzestijging

4 mrt 15.00u: Weer een lagere top in de beursindex

4 mrt 16.00u: Voor derde keer onder 480 punten

4 mrt 17.00u: Slot AEX komt boven 480 te liggen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven