ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160315

  • De AEX staat door een stijging van 1,1% van vandaag op een steenworp afstand van de ronde grens van 500 punten. Dit is technisch gezien overigens geen belangrijke grens, maar wel van psychologisch belang voor het gemoed van particuliere beleggers. We zullen het dus wel bereiken. Partijen met belangen bij een voortzetting naar boven (het grootste deel van de markt) zullen de graadmeter vast nog boven deze ronde grens zetten, in een poging meer particulieren naar de markt te halen.

  • Belangrijker echter is het niveau 509. Het gaat om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195, een cruciale grens. Het is zowel een belangrijk koersdoel voor de huidige opwaartse beweging als een potentieel weerstandsniveau van formaat. Ik volg de ontwikkelingen ten opzichte van deze grens van dag tot dag, tot dusverre is de beursgraadmeter nog steeds onderweg naar dit niveau.

AEX daggrafiek BB 160315

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is er nog ruimte naar boven, want de bovenste lijn is nog niet bereikt. Zelfs als die bereikt wordt kunnen we vervolgens nog verder omhoog, want de AEX en de bovenste lijn zouden in principe weer samen op kunnen graan trekken naar boven.

AEX uurgrafiek 160315

  • Het enige negatieve punt aan de koersontwikkeling van vandaag is de dubbele top die vooralsnog is gevormd rond 498,4. Volgt hierop morgen een daling onder de bodem rond 496,1 dan ontstaat een M-vormig toppatroon. Gaat de AEX omlaag dan is het dus verstandig om de stappen ten opzichte van 496,1 in de gaten te houden.

AEX kwartiergrafiek 160315

  • Zorg omtrent de eventuele vorming van een M-vormige top is niet meer nodig in het geval de top rond 498,6 van vanmiddag uitgenomen wordt. De AEX gaat dan door naar 500 punten of hoger.
  • Vanmiddag zagen we de afronding van een vlag, dit patroon geeft aan dat de markt op dit moment een voortzetting naar boven ambieert.

Resumerend: 

De AEX is niet ver meer verwijderd van de ronde grens van 500 punten. Wordt de top rond 498,6 van vandaag doorbroken dan veronderstel ik dat we naar dat niveau of hoger gaan. Van groter belang is het niveau 509, dat is het feitelijke doel zolang de AEX-index omhoog blijft gaan. Enig risico zit nog verscholen in de dubbele top die vandaag rond 498,4 is ontstaan. Zou hierop een daling volgen dan wordt het opletten op de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 496,1. Een eventuele daling onder die bodem zou namelijk de afronding van een M-vormige top inhouden.

En dan nog dit...

In de Belgische BEL20 had tot vanmorgen een hoofd en schouders patroon kunnen ontstaan. De stijging van vandaag zorgt er echter voor dat dit toppatroon niet meer gevormd kan worden.

  • De top rond 3753 van 6 maart jongstleden is vandaag uitgenomen. Deze top had het hoofd van een hoofd en schouders patroon kunnen worden, als er vandaag tenminste een daling was gevolgd. Is hiermee de mogelijkheid van topvorming geheel weggenomen? Nee, dat is niet het geval. Lijn l en de stippellijn rond 3669 vormen samen namelijk een driehoek met divergerende lijnen en een horizontale onderkant. Dat patroon kan zowel een omkeerpatroon als een voortzettingspatroon zijn. Volgt morgen een daling dan kan het een omkeerpatroon worden, dat afgemaakt wordt bij een daling onder 3669. Realiseert de Belgische markt een uitbraak aan de bovenzijde dan wordt het afgerond als voortzettingspatroon en kiezen onze zuiderburen voor een vervolg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 16 mrt 2015, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 mrt 09.15u: Richting was voorbeurs al bepaald

16 mrt 10.00u: Er wordt vol overtuiging gekocht

16 mrt 11.00u: Beleggers voelen zich onoverwinnelijk

16 mrt 12.00u: Potentieel toppatroon kwartiergrafiek

16 mrt 14.00u: Candle werd daadwerkelijk een top

16 mrt 15.00u: Lijn fungeerde toch als steunlijn

Dalende rentes (column voor beursplaza)

16 mrt 16.00u: Steunlijn AEX is intact gebleven

16 mrt 17.00u: Psychologische grens binnen bereik

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven